Teksti:
Seuran toimitus

DRAAMAELOKUVA Kansallisvaltioiden ajasta on siirrytty rahan valtaan. Se näkyy elokuvissakin. Yhä useam­pi tämän ajan kriiseistä ja yhteenotoista kertovista elokuvista ei enää käsittele sotaa tai rikollisuutta, vaan laillista bisnestä. Sekin on usein elämän ja kuoleman kysymys.

Vuoden 2008 finanssikriisi on antanut aineksia moneen leffaan. Yksi parhaista on HBO:lle tehty Too Big to Fail. Nimi viittaa tilanteeseen, jossa suuret rahoituslaitokset tuhoaisivat kaatuessaan koko talousjärjestelmän. Ne pidetään pystyssä vaikka väkisin. Pääoma on kuin ydinreaktori, joka tuottaa hyvää – mutta kun virhe vie tasapainon, laskeuma aiheuttaa mieletöntä tuhoa.

Elokuvan alussa Lehman Brothers-pankin johtaja (James Woods) saa kylmää kättä tarvitessaan äkkiä lisää varoja. Pankki viedään konkurssiin. Valtiovarainministeri Henry Paulson (William Hurt) yrittää estää kriisin leviämisen AIG-pankkiin.

Ohjaaja Curtis Hanson seuraa tapahtumia viileästi. Tarina etenee keskusteluina. Rytmi on nopea, eikä asioita selitellä. Kokonaiskuvaa etsivän kannattaa katsoa mieluummin Oscar-voittajadokumentti Sisäpiirin homma.

Tilanteen karmeuden sanoo ääneen keskuspankin puhemies Ben Bernanke (Paul Giamatti). Ilman kongressin apua ja hätälakia rahamarkkinat suistuisivat ennennäkemättömään kaa­ok­seen.

Ehdotetut korjausliikkeet eivät ole kaikkien makuun. Kuten tiedämme, pahin vältettiin, mutta holtittomuudellaan kriisin aiheuttaneet pankkiirit jatkoivat hommissaan ja nostivat pian yhtä suuria bonuksia kuin ennenkin.

Päättäjärooleihin on houkuteltu koko joukko huippunimiä. Matthew Modine on Merrill Lynch -pankin toimitusjohtaja, Billy Crudup näyttelee keskuspankin New Yorkin aluejohtajaa ja Edward Asner on vakuuttava sijotusnero Warren Buffettina.

Aihe on otettu jämäkästi haltuun, mutta ajankohtaisuus ja totuuspohja ovat myös ongelmia. Elokuva ei voi nousta suureksi, kun se käsittelee mahdollisimman realistisesti asiaa, joka on yhä näin lähellä. Näkökulma jää suppeak­si. Dokudraamana Too Big to Fail on kuitenkin asiasta kiinnostuneille ehdotonta katsottavaa: melkein kuin olisi itse pääkallonpaikalla.

Kalle Kinnunen

(USA 2011) 95 min. O: Curtis Hanson. P: William Hurt, Paul Giamatti, James Woods.  

Too Big To Fail, ti 15.10. klo 21.00 TV1

 

X