Teksti:
Seuran toimitus

Top Chef Suomen kakkoskaudella kokkaa kilpaa yksi Michelin-tähditetty pahis ja 12 haastajaa. Kisassa yhteen ottavat kokeneet ketut, nuoret röyhkimykset ja kolme naista. 

Voittajasuosikki Jouni Toivanen katsoo silmiin ja puhuu hiljaa mutta terävästi.

”Ei tv-viihteellä ole mitään tekemistä oikean kokkaamisen kanssa.”

Toivanen on Top Chef Suomi –kokkausohjelman kakkoskauden ehdoton ennakkosuosikki, koska hän on ansainnut ravintola Luomossaan arvostetun Michelin-tähden. Vaikka Toivanen sanoo, etteivät kilpailijat puukottaneet toisiaan selkään, hän saa heti ohjelman toisessa osassa epäreilun kisaajan maineen. Erittäin itsevarmassa pelurissa on samaa koppavuutta kuin Amerikan Top Chefissä pärjänneessä suomalaistaustaisessa Stefan Richterissä.

Ei kannata silti nuolaista ennen kuin tipahtaa. Kisassa on monta Toivasta sanavalmiimpaa ja rennompaa kilpailijaa, jotka haluavat päihittää Michelin-tähditetyn kokin.

Yksi on harrikkajätkän oloinen Eero Suhonen. Grand Casino Helsingin keittiömestari oli lyönyt vetoa ystävänsä Akseli Herlevin kanssa, että lähtee voittamaan kakkoskauden, jos Herlevi voittaa ensimmäisen. Ja niinhän siinä kävi, että Herlevi nappasi viime vuonna ensimmäisen Top Chef Suomen tittelin.

Suhosen mukaan päätuomarin ja Suomen kuuluisimman kokin Hans Välimäen mukanaolo tuo ohjelmalle uskottavuutta, vaikka monet alan ammattilaiset myös halveksuvat viihteellistä tosi-tv-sarjaa.

”Hans on ankara, mutta reilu. En ole kyllä aina samaa mieltä hänen kanssaan päätöksistä. Muut tuomarit tulevat selvästi Hansin peesissä.”

Muita kokeneita kilpailijoita ovat Ravintola Gaijinissa työskentelevä rehti Kristian Perkola, Levin Ravintolakadun joviaali keittiöpäällikkö Sami Salonen ja itsekriittinen freelancer-kokki Vesa Kauhanen.

Naisia on kokkialalla selvästi miehiä vähemmän ja uuden kauden kilpailijoina vain kolme. Ylen Ison Pajan edustuskokki Anja Kurkinen lähti mukaan lastensa suostuttelemana. Kisan vanhin, 54-vuotias Kurkinen sopeutui hyvin kilpailijoiden joukkoon, mutta tv-kisaaminen oli vaativaa. Kilpailijat joutuvat odottelemaan tuntikausia ja sitten tekemään ratkaisevia päätöksiä muutamassa minuutissa.

”Kuumuus oli hirveä ja kiire tosi kova. En pystynyt toimimaan siten kuin olisin kuvitellut”, Kurhinen huokaa, mutta korostaa olevansa tyytyväinen osallistumisestaan ylipäätään.

Muita naiskilpailijoita ovat Ravintola Casa Largon ujo vuoromestari Pia Heiskanen ja Sir Eino -ravintolan räväkkä vuoromestari Emmi Huurtola.

Pitkä työura tai sukupuoli eivät silti paina päätöksissä, jos annokset eivät yksinkertaisesti maistu hyvältä. Kisassa usein nuoret ja joustavat kokit nousevat tapoihinsa lukkiutuneiden vanhojen tekijöiden ohi.

Parikymppisiä osallistujia ovat taitava turkulainen Joseph Youssef Ravintola Tintästa, hermoileva Teemu Laurell G.W.Sundsmansilta, kylmäpäinen porilainen Janne Herpola Ravintola Buccosta ja vaatimaton savolainen Anssi Kantelinen Ravintolamestareista.

Ohjelman nuorin kisaaja, G.W.Sundmansin ravintolakokki Lasse Lindström, 22, tietää vahvuutensa: ”Asennetta ja taitoa.”

Tero Kartastenpää

Top Chef Suomi alk. ke 4.1. klo 21.00 Sub

X