Teksti:
Seuran toimitus

Madventures-kaksikko Riku Rantala ja Tuomas Milonoff saivat syyskuussa valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Se ei ole vain pieni saavutus parivaljakolle, jonka tekemisiä kummasteltiin ja paheksuttiinkin valtamedioissa sarjan alkutaipaleella.

Madventures alkoi vuonna 2002 vasta perustetulla Subtv:lla, MTV3-konsernin nuorisokanavalla. Tekotapakin oli mahdollistunut vasta taannoin, kun lähetyskelpoista kuvaa tallentavat kamerat olivat kutistuneet reppureissaajien laukkuihin. Nauhoja lähetettiin maailmalta Suomeen, ja ohjelmaa leikattiin, kun kaksikko oli vielä tien päällä.

Tuoreinta oli asenne. Milonoff ja Rantala eivät esitelleet matkakohteita vaan kulttuureja ja todellista elämää. Painotus oli joskus ääri-ilmiöissä, mutta sen voi laittaa viihdyttävyyden tavoittelun piikkiin. Yhtä kaikki, näkökulma ei ollut turistin kuten perinteisissä matkailuohjelmissa, joiden tekijät eivät käsiään lianneet vaan asuivat hienoissa hotelleissa ja tyytyivät kulisseihin.

Maailmaa esitellessään Madventures ei pehmoillut. Suomessa on kauhisteltu paitsi ällöttäviä ruokalajeja, myös kameran tallentamaa koiran surmaamista Balilla. Kun paikallinen todellisuus tuotiin televisioruutuun, Animaliakin ärähti. Viestin välittäjä sai syyt niskoilleen.

Kymmenessä vuodessa tapahtunut televisiokulttuurin muutos on valtava, kun sitä katsoo Madventuresin kautta. Televisiokanavia on vaikeasti hallittava määrä ja kaikki pienet kanavat tarjoavat tosipohjaista ohjelmaa, lähinnä koska sellaista on halvinta tuottaa. Laatu laahaa perässä.

Madventures oli aikanaan kokeellinen, nyt se on nuoren genren klassikko.

Kalle Kinnunen

Madventures alk 19.10 21.00 Sub

X