Teksti:
Seuran toimitus

SARJA Tosielämän isoäidit Kristiina Halkola, Raili Hulkkonen ja Eva-Riitta Siitonen neuvovat uudessa Mummomafia-realityssä nuoria erilaisissa elämäntilanteissa. Halkola sanoo kuuntelevansa itse vain hyviä neuvoja.

Kun elämänkokemusta on alkanut karttua, on myös neuvoja jaettavaksi.

Pöydän toisella puolella istuu harmaatukkainen nainen, jolla on tuttu hymy ja pilke silmässä. Keltainen mekko on vastalause Suomen talven harmaudessa.
Kristiina Halkola tuli tunnetuksi 1960-luvun loppupuoliskon nuorena radikaalina ja Suomen ensimmäisenä naispuolisena puolueenjohtajana. Pitkän taiteilijauran lisäksi hän on nelinkertainen äiti ja kuusinkertainen isoäiti.

Nyt pitkän uran tehnyt taiteilija esiintyy uudessa Mummomafia-televisiosarjassa, ja antaa neuvoja 20–40-vuotiaille eri elämäntilanteissa oleville ihmisille.
Neuvominen on hänestä kuitenkin väärä sana.

”Minä en ole mikään sanomaan, että joku elää elämäänsä väärin. Mieluummin keskustelin ohjelmaan osallistuneiden kanssa siitä, miten he oman tilanteensa ja ongelmansa näkevät, ja mikä voisi olla ratkaisu niihin. Pelkän neuvojan asema on minusta ongelmallinen.”

Neuvoja on annettu, mutta myös saatu.

”Olen saanut elämän aikana paljonkin ohjeita, ja olen ottanut niistä opiksi. Mutta en tietenkään ole toteuttanut huonoja neuvoja. Minä itse päätän, mikä on hyvä neuvo”, hän naurahtaa.

Annetaan Kristiinan kertoa sellaisia ohjeita, jotka hän on itse kokenut osuviksi omassa elämässään.

Säästämisestä

Säästä! Tämä on neuvo, jonka olen saanut omalta äidiltäni, ja jota nyt neuvon omille lapsilleni.

Olen aina siirtänyt ylimääräisiä rahoja säästötilille. Ei koskaan voi tietää, mitä tässä maailmassa tapahtuu. Tämä on toiminut hyvin, sillä minua ei ole helposti yllätetty. En ole koskaan ollut rikas, olen aina pärjännyt taloudellisesti. Pikavippejä ei ole otettu, eikä opintolainaa.

Tee jotain, äläkä jää paikoillesi

Joskus ihminen on eksyksissä omasta suunnastaan. Silloin ei kannata jäädä paikoilleen miettimään, mikä minä olen. Kannattaa mennä jonnekin tai alkaa tehdä jotain. Toimimalla ihmisten keskuudessa tai tekemällä muuta löytää vastauksen siihen, millainen on tai millainen ei ole, mitä haluaa tehdä tai mitä ei halua tehdä. Jokainen toiminta opettaa eteenpäin.

Olin näyttelijänä pitkään pitkäaikaistyöttömänä. Silloin aloin itse tehdä ja tuottaa monologeja. En jäänyt istumaan paikoilleni ja miettimään, miksi minua ei huolita rooleihin. Mietin, että meni syteen tai saveen, nyt tehdään.

Tee listoja

Teen joka aamu listan siitä, mitä pitäisi tehdä. Tarkastelen listaa aina päivän varrella, ja siten saan asioita tehdyksi. Rahankäytössäkin parhaita kavereita ovat kynä, kumi ja lehtiö.

Tätä ohjetta sovellettiin paljon Mummomafian kuvauksissa. Yllättävän moni ongelma ratkesi listoja tekemällä.

Luota lapseesi

Jos lapsi aikoo tehdä jotain, joka on täysin oman arvomaailmasi vastaista, täytyy keskustella, mitä kaikkea lapsen aikomuksiin liittyy. Tämä riippuu myös lapsen iästä. Täysi-ikäisenä hän voi tehdä jo mitä haluaa. Silloin hän ei ole enää lapsi.

Lapset saavat kaikkein suurimman opin siitä, miten kotona ollaan. Se, miten tehdään ja miten puhutaan vaikuttavat paljon enemmän kuin yksittäiset neuvot.

En ole koskaan opettanut omia lapsiani niin, että tyttöjen pitäisi olla tietynlaisia ja poikien toisenlaisia. Vanhin poikani leipoi kakkuja pienestä pitäen ja nuorin poikani oli taitava pukeutuja. Meidän pojat kulkivat punaisissa housuissa ja tytöt sinisissä, miten sattui.

Sisimpäsi on tärkein

Moni on kakku päältä kaunis, akanoita on alla kuoren. Ei saa olla muodin eikä markkinoiden orja, tärkeintä on se mitä sisällä on. Siihen pitäisi keskittyä eka. On ok pitää ulkonäöstään huolta ja kaunistautua. Niin kauas kun tunnen maailmanhistoriaa, aina joku on kaunistanut itseään.

Mummomafia alkaa torstaina 1.1. klo 20.05 MTV3

 

X