Teksti:
Seuran toimitus

Raid-sarjan (2000) ja monien tv-elokuvien ohjaaja Tapio Piirainen yhdistää Lumihiutalemuodostelmassa uudestaan voimansa professori ja psykohistorioitsija Juha Siltalan kanssa. Edellisen kerran miehet tekivät yhteistyötä Piiraisen ohjaamassa tv-sarjassa Raid, jossa Kai Lehtinen näytteli pääosaa.

On todella jännittävää, että ajan merkkejä tarkkaileva tiedemies osallistuu fiktioon tittelillä ”asiantuntija”. Lumihiutalemuodostelmassa jopa työnimi oli sama kuin Siltalan teoksella Työelämän huonontumisen lyhyt historia (2004).

”Näytämme asiat absurditeettien ja ääri-ilmiöiden kautta”, Siltala selittää.

”Ideoimme ja hihittelimme johtamiskielen ja kehittämiskielen parodioita. Muistan niin monta työelämän koulutustilaisuutta, joissa ihmiset ovat juuri pääsemässä ääneen, kun se katkaistaan muutosvastarintana ja järjestetään siihen jotakin niskajumppaa.”

Ytimessä ollaan. Tv-draamassa seurataan tragikoomista vetäytymispäivää tehostamispaineisessa yksikössä. Toimenkuvaltaan epäselvän yrityksen nimi Escon on tuttu jo Raidista. Paikalla ovat puun ja kuoren välissä oleva välitason johtaja (Taisto Reimaluoto), kypsyneitä alaisia (Ilkka Heiskanen, Maija Junno, Kirsti Valve) ja tietenkin touhupsykologi (Miitta Sorvali) ”aktivoimassa”.

Ylijohto (Juha Muje) käyttää videoterveisissään ”palavaa öljylauttaa” ja muita Stephen Elopin ilmaisuja.

”Rajasin Escon-nimen tahallani niin, että kuvassa näkyy vain ’con’ eli roisto”, Piirainen sanoo.

Kuinka Piirainen ja Siltala löysivät toisensa?

”Ylen tuottajat halusivat, että ideoisin lisää yhteiskunnallisuutta Raideihin, jotka olivat heidän mielestään pikkuroistojen pyssyjen paukuttelua. Itse olin viehättynyt kirjoissa siihen, miten Helsingin pikkueläjät ovat verkottuneita ja solidaarisia toisilleen”, Siltala selittää.

”Tutkijan työ on yksinäistä puurtamista, mutta tässä on kopittelun ilo. Heittää idea, josta toinen jatkaa eteenpäin, josta minä taas jatkan, eikä lopulta enää tiedä, kenen idea se on. Olen aina nauttinut sanan ja kuvan yhdistämisestä.”

Piirainen mainitsee esimerkin: Siltalan työelämäteoksen takakannessa oli piirros orjakaleerista, josta on saneeraamatta enää yksi soutaja ja rummunlyöjä.

”Elokuvassakin on repliikki, että kohta ei ole jäljellä mitään muuta kuin tehostamista.”

Mihin kaikki tuo paine johtaa, kumoukseenko?

”Ei voi ennustaa, sillä historia on siitä jännä ja avoin, että se on sattumaa ja sähläystä. Se on vähän kuin biljardipallon poukkoilu”, Siltala vastaa.

”Juhan kaltaista ihmistä tarvittiin just sen takia, ettei asian käsittelystä tule banaalia”, Piirainen lisää.

Jussi Karjalainen

Kotikatsomo: Lumihiutalemuodostelma su 8.1. klo 21.00 TV1 

X