Teksti:
Seuran toimitus

TV-ELOKUVA Aviomies pitää merenrantaravintolaa kaukaisessa Yyterissä ja kiltti äiti yrittää elää väliaikaista yksinhuoltajan elämää satojen kilometrien päässä nenäkkään teinin ja ujon tytön kanssa. Klaus Härö näyttää, miten työ rikkoo perheitä tv-elokuvassaan Kaksi kotia.

Ruotsinkielisen elokuvan alkuperäisnimi Dagmamman – päivä-äiti eli lastenhoitaja – viittaa äitiyden väliaikaisuuteen. Nina Hukkisen näyttelemä äiti päivähoitaa itsekkään pariskunnan lasta, jonka nimeä hän ei edes tiedä.

Alma Pöysti omaksuu hienosti välinpitämättömän ökyäidin roolin. Rahakas nainen ajattelee, että taloudellinen asema antaa oikeuden kohdella hoitajaa oman mielen mukaan.
Ohjaaja-käsikirjoittaja Härö palaa vaikean vanhemmuuden teemoihin, joita hän käsitteli taitavasti jo ujosta tytöstä kertovassa Näkymättömässä Eli­nassa (2002) ja sotalapsidraamassa Äideistä parhain (2005). Pikkutyttö Jennifer Holmberg näyttelee yksinäistä Jennaa, joka leikkii epäröiden omissa maailmoissaan. Avainhetkiksi nousevat  Jennan omat hetket, kun hän yrittää surumielisenä ymmärtää ympäröivää maailmaa.

Tv-elokuva Kaksi kotia on Yle Femille merkkitapaus, jota pohjustetaan Kulissien takana -ohjelmilla esitystä edeltävinä päivinä. 
Palkittu ja ylistetty Postia Pappi Jakobille -ohjaaja kuvaa nykypäivän arki­rea­lismia pakasteranskalaisineen ja tyhjentyvine punaviinipulloineen. 

Suomenruotsalaisessa alemman keskiluokan elämässä ruotsi on varattu intiimeille asioille ja suomea käytetään vain julkisissa tilanteissa. Kelmeä valo hohkaa sotkuiseen kotiin, jonka suojassa perhe olisi onnellinen, jos vain voisi olla yhdessä.

Tero Kartastenpää

Kaksi kotia, to 26.12. klo 20.00 Fem

X