Teksti:
Seuran toimitus

Suomen tämän hetken menestynein keihäänheittäjä Tero Pitkämäki tavoittelee Kuopion Kalven kisoissa seitsemättä Suomen mestaruutta.

Pitkämäki ei ole tavallinen eteläpohjalainen mies missään suhteessa. Hän ei kehu saavutuksillaan, vaikka on lajissaan maailman huippu. Hän ei myöskään uhoa tulevilla voitoilla, vaikka niihinkin olisi katetta. Kansallissankari pysyy mieluummin vaiti kuin on joka tilanteessa suu auki.

Pitkämäkeä voisi luulla ylpeäksi, mutta pidättyväisyys on enemmän ujoutta. Joka äidin toivevävystä on turha odottaa sensaatiojuttuja. Pitkämäen pahimmat mokat ovat kaukaa nuoruusvuosilta, jolloin hän viritti moponsa. Neljänkympin vauhti tuntui pappaköröttelyltä. Pitkämäen vauhti kiihtyy tänä kesänä keihäspaikalla mitä pidemmälle kesä ehtii.

Monipuolinen urheilija

Tero Pitkämäki on sisukas. Harva uskoi viime kesänä, että Pitkämäki voittaisi Moskovassa MM-hopeaa pari kuukautta kylkileikkauksen jälkeen. Paremmalla tuurilla hän olisi jo nyt kaksinkertainen maailmanmestari. Hopeaheitto 87,07 jäi vain 10 senttiä maailmanmestaruudesta.
Tyylilleen uskollisena hän ei haikaile menneiden perään vaan keskittyy ja suuntaa voimavarat tuleviin kisoihin. Kuopiossa Pitkämäellä on tavoitteena voittaa seitsemäs Suomen mestaruus.Mestaruudesta saisi lentävän lähdön Zürichin EM-kisojen viimeistelyihin.

”Teron fyysinen olotila on tapissaan. Heittäminen, vauhti ja asenne ovat kohdallaan”, arvioi Soulin 1988 olympiavoittaja Tapio Korjus.

Korjuksen mukaan pitkän uran salaisuus on monipuolinen urheilutausta.

”Tero kuuluu siihen sukupolveen, joka on leikkinyt ja urheillut päivät pihalla. Hän hiihti myös kilpaa 15-vuotiaaksi saakka, mikä loi pohjan kestävyydelle.”
Korjus luettelee Pitkämäen vahvuudeksi myös äärimmäisen kunnianhimoisen luonteen ja pedanttisuuden kaikessa tekemisessä.

Tokion 1964 olympiavoittaja Pauli Nevala on kiinnittänyt huomiota, kuinka Pitkämäki juoksee paremmin kuin aikoihin.

”Juoksussa pitää olla oikea rytmi. Mitä kovempi olet heittäjänä, sitä enemmän rytmi auttaa parempiin tuloksiin.”

Pitkänhuiskea Pitkämäki on kropaltaankin (195 senttiä ja 92 kiloa) ihannemitoissa huippuheittäjäksi.

”Herra Jumala miehellä on 95 metrin värkit, mutta heittää vain 85 metrisiä. Hukkahan on menneet vuodet, kun aikaisemmin lensi yli 90 metriä”, Nevala ihmettelee.

Perheenlisäys rentoutti

Tero Pitkämäki asuu uudessa omakotitalossaan synnyinkotinsa tuntumassa avovaimonsa, seitsenottelija Niina Kelon kanssa. Tontti on palkinto Ilmajoen kunnalta 2007 Osakan maailmanmestaruudesta.

Perheen silmäteränä on kesäkuussa syntynyt poika, joka on tuonut Pitkämäen elämään ja tekemisiin rentoutta. Pitkämäestä huokuu tasapainoinen elämänasenne.

Kiinalaisessa horoskooppikalenterissa Pitkämäki syntyi Kukon vuonna.

”Kukolla on korkeat ihanteet ja perfektionisti kun on, hän ei tahdo sietää niitä, joiden rima on matalalla”, luonnehditaan Kukkoa. Sama istuu Pitkämäkeen kuin heltta kukon päähän.

Kalevan kisojen suorat lähetykset alkavat perjantaina klo 18.02. Miesten keihäänheiton kaksi karsintaryhmää heittävät lauantaina 2.8. klo 15.20 ja 16.30. Loppukilpailu käydään sunnuntaina 3.8. TV2 klo 17.50 alkaen.

Kalevan kisojen aikataulu
https://kalevankisat2014-fi.directo.fi/yleisolle/aikataulu/

Hannu Teider

 

X