Teksti:
Seuran toimitus

Viisikymmentäyksi vuotta, 45 euroviisuedustussävelmää, yksi voitto ja yhdeksän viimeistä sijaa ehtivät elähdyttää kansakuntaamme, kunnes Yleisradiossa pääteltiin, että on muutoksen aika. Euroviisukarsintojen radikaalia nuorennusleikkausta luotsaa nyt tuottaja Anssi Autio, joka nuuhki musiikkimaailman trendejä jo RadioMafiassa ja sittemmin YleX:ssä.

”Uuden Musiikin Kilpailu eli UMK on euroviisukarsintojen päivitetty versio, tosi-tv-henkinen yhdistelmä Idolsia, Talentia ja X-faktoria”, Autio kertoo.

Mukana on sekä vakiintuneita että uusia artisteja, mm. Freeman ja Uusi Fantasia, Martina (Aitolehti) ja Iconcrash. Paikkaa loppukilpailussa tavoittelevat myös mm. Idolsista tuttu Fatima Koroma, Voice of Finlandista tuttu ukulele-tyttö Selja Sini ja Better-biisillään UMK:n fanitusbarometrin kärjessä keikkunut Jessica Wolff.

”Vanha viisukarsintasysteemi oli varmaan aikanaan ihan hyvä, mutta sittemmin yksinkertainen ja tylsä, eikä kiinnostanut viime vuosina enää yleisöäkään. Niinpä päädyimme uudistamaan viisukarsinnat tavalla, jota näkee tällä hetkellä televisiossa muutenkin.”

Uuden Musiikin Kilpailu -nimen vakiintuminen kansan suuhun ottanee aikansa, mutta on se opittu naapurimaissakin. Virossa paikalliset euroviisukarsinnat tunnetaan nimellä Eesti Laul, Ruotsissa Melodifestivalen ja Norjassa Melodi Grand Prix. Euroviisukarsinnoista puhumista ei kuitenkaan erikseen kielletä.

”Uuden Musiikin Kilpailu -nimi kertoo, että kisan toivotaan luovan uutta musiikkia. Se on laulukilpailu, jossa haetaan hyvää esittäjää ja biisiä, jolla on paljon muutakin käyttöä kuin vain se euroviisuedustuspaikka. Siihen tehtävään myös tuomarit evästettiin”, Autio paljastaa.

Uuden Musiikin Kilpailun tuomariston muodostavat musiikin sekatyömies Wallu Valpio, Radio Helsingin ohjelmapäällikkö Anna Laine, YleX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen ja Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki. Kussakin jaksossa on myös vieraileva tuomari: ensimmäisessä Laura Närhi ja toisessa Anna Puu.

Tuomaristo kuunteli reilusti yli 500 kisaan lähetettyä demoa.

”He saivat valita laulut puhtaasti omien mieltymystensä mukaan – ei sillä perusteella, miten laulut Azerbaidžanissa mahdollisesti menestyvät.”

Jatkoon valitut 40 laulua julkistettiin Uuden Musiikin Kilpailun kotisivuilla lokakuun lopussa. Yleisöllä on ollut mahdollisuus äänestää lauluja netissä, jossa fanitusbarometri kertoo suosion suuruuden.

Vaikka yleisö on haluttu ottaa mukaan kisan eri vaiheissa, ei barometrillä kuitenkaan ole suoraa vaikutusta finaalipaikkoja jaettaessa. On pääosin tuomareiden käsissä, mitkä laulut pääsevät mukaan tv-sarjaan ja jatkokehittelyyn. Mukaan nostetaan kuitenkin ainakin yksi yleisön suosikki.

”Seuraamme verkossa, mitä UMK-biisejä käydään katsomassa eniten Youtubessa, Facebookissa ja muualla. Digitaalinen jalanjälki paljastaa yleisöä eniten kiinnostaneet artistit ja ryhmät”, Autio visioi.
Monialaisista karsintavaiheista huolimatta UMK ajaa takaa selkeää päämäärää. Se haluaa tuottaa mielenkiintoisen musiikkiohjelman, josta tutut laulut soivat myös radiossa. Radiosoitosta on jo sovittu Yleisradion omien musiikkikanavien kanssa.

”UMK:n hienous on siinä, että siinä artistit esittävät omia laulujaan ja laulut kehittyvät pitkin matkaa. Demoversioista jalostuvien laulujen kehitystä kohti finaalia seurataan kuuden ohjelman verran. Jokainen jakso päättyy pudotuspeliin. Lopulta jäljellä on kuusi laulua, jotka kisaavat helmikuun lopun finaalissa kilpailun voitosta.”

Karsintakilpailun juontajinakin nähdään tuoreita kasvoja – tosin tämä on luonnollista jo siksikin, että tunnetuimmat viisujuontajamme ovat lirvahtaneet politiikkaan, Jaana Pelkonen ja Silvia Modig eduskuntaan, Maria Guzenina-Richardson aina hallitukseen saakka. Niinpä ruutukarismaansa kaikkien aikojen ensimmäisessä Uuden Musiikin Kilpailussa pääsevät väläyttämään YleX:n Anne Lainto ja TV1:n Lauantaiprojektin Joona Kortesmäki.

Edelleen muokkaantuvan formaatin suunnitelmat ovat pitkällä jo tuleviakin vuosia varten. Jatkossa kisa käydään Aution mukaan entistä ehompana ja katsojien päätösvaltaa kasvatetaan. Iltapukujuhlasta huumaantuneiden vannoutuneimpienkin Eurovision-fanien kannattaa siis pyyhkiä pölyt pois harteiltaan. Euroviisuthan ovat ikuisia, mutta niiden muoto muuttuu. N-Y-T!

Anna Muurinen

Uuden Musiikin Kilpailu pe klo 21.00 TV2

X