Teksti:
Seuran toimitus

Suomi saa taas uudet tangokuninkaalliset. Uutisankkuri Piia Pasanen matkaa juontajaksi Seinäjoen Tangomarkkinoille lenkkarit laukussaan.

Kolmatta kertaa Seinäjoen Tangomarkkinoita juontava uutisankkuri Piia Pasanen odottaa sydänkesän tangofinaalia suurella sykkeellä. Ylen uutisstudiossa suoriin lähetyksiin tottunut konkari ei jännitä tänäkään vuonna tangofinaalin juontamista – päinvastoin. Hän tunnustaa nauttivansa pienestä vaaran tunnusta. Suoran lähetyksen yllätyksellisyys on sekä kihelmöivää että armollista. Kohtauksia kun ei voi ottaa uusiksi.

”Pystyn toimimaan paineen alla hyvin. Tykkään olla hieman kuilun partaalla ja virittäytyä ihan äärimmilleni. Uutisissa pitää reagoida nopeasti, ja sama juttu on missä tahansa suorassa lähetyksessä. Hereillä pitää olla koko ajan.”

Tänä vuonna Pasasen puvut on suunnitellut Anne-Mari Pahkala.

Viime vuosien tapaan Piia on antanut puvun suunnittelijalle melko vapaat kädet. Kisat päättävässä tangokuningatarfinaalissa Piialla tullaan näkemään musta paljettipuku. Kaikkein tärkeintä työasussa on, ettei sitä tarvitse sen kummemmin illan aikana ajatella tai jännittää. Pieniä mokiakin on joskus sattunut.

”Pukuun kiinnitetään lähetin mikrofonia ja korvanappia varten. Kerran minulta tippui lähetin kesken lähetyksen, mutta onneksi olin silloin käymässä takahuoneessa. Kukaan ei huomannut mitään, sillä ehdimme saada kapineen paikoilleen ennen kuin palasin lavalle.”

Kyytiä irtoripsille

Uutisissa Piia Pasasen arkeen kuuluu päivittäin maskissa istuminen. Laittautuminen on mukavaa tangofinaaliinkin, etenkin kun meikin tekevät alan rautaiset ammattilaiset. Korkokengissä juontaja ei juurikaan viihdy vapaa-ajalla, eikä juhlava työasu ole pitkään päällä lähetyksen jälkeen.

”Kyllä siinä usein käy niin, että heti kun hommat on hoidettu, niin irtoripset saavat kyytiä ja jalat pääsevät virkistävään kylpyyn. Se on paras hetki. Meillä on Seinäjoella muutaman päivän aikana kuitenkin niin hektistä, että kaikki liikenevä vapaa-aika on hyvä ottaa levon ja rentoutumisen kannalta.”

Vaikka Pasanen onkin saanut katsojilta menneiltä vuosilta hyvää palautetta, ei hän aio heittäytyä aivan kokonaan viihteen maailmaan. Tangomarkkinat sijoittuu luonteeltaan hieman sinne välimaastoon.

”Tangoilu ei ole liian viihteellistä, muttei ihan haudanvakavaakaan. Uutistyö on silti aina leipälajini. Enkä pelkää uutis­ankkuroinnin uskottavuuden puolesta. Minusta Tangomarkkinat sopii hyvin sekaan tällaisena kesätyönä.”

Lenkillä rentoutuen

Piia Pasanen on ehtinyt tutustua Seinäjoen kaupunkiin jo menneinä vuosina. Pieneksi perinteeksi on muodostunut lenkkeily oman tangotiimin kanssa. Siihen kuuluu myös toinen tuttu juontaja, Mikko ”Peltsi” Peltola. Piian mukana Pohjanmaalle kulkevat tälläkin kertaa lenkkitossut.

”Viimeksi juoksimme suomaisemissa, ja se teki kyllä tosi hyvää. En olisi itsekseni edes osannut etsiä sellaisia lenkkipolkuja. Myös Törnävällä on todella kauniit maisemat.”

Pasanen huolehtii kunnostaan lähinnä vesijuoksemalla sekä kuntosalilla. Tangofinaalin jälkeen alkaa kesäloma. Silloin on ihanasti aikaa perheelle ja mökkeilyyn.

”Aion luultavasti pysyä koko kesän visusti Suomessa. Talvella on sitten taas mukavaa käydä lämmittelemässä etelässä, mutta hyvin ansaitusta kesälomasta aion nauttia oman perheen ja pihatöiden parissa.”

Tangokuningas valitaan Seinäjoella 10. heinäkuuta ja Tangokuningatar 12. heinäkuuta. 

Tangomarkkinat To TV1 klo 21.00

Linda Martikainen

X