Teksti:
Seuran toimitus

Uuden musiikin tekijät kihertävät innostuksissaan. Yle on paljastamassa Ison Pajan tiloissa Uuden musiikin kilpailun 12 kilpailijaa, ja media päästetään haastattelemaan uusia kasvoja.

Kilpailun uusi tuomari, Apulannan Toni Wirtanen taputtaa vieressä supattelevia Arion-heviyhtyeen jäseniä isällisesti olalle, kun helsinkiläisnuorukaiset löytävät mainosvihkosen esittelytekstistään virheitä. Wirtanen arvioi, että menestys on kiinni siitä, herääkö kokematon yhtye henkiin tuhansien ihmisten edessä.

”Siihen ei auta kuin käydä kokeilemassa.”

Tuomarit valitsivat 120 esikarsitun ehdokkaan joukosta 12 kilpailijaa. Heistä kahdeksan pääsee 9. helmikuuta Baroona Areenalla kisattavaan finaaliin. Yleisö ja tuomarit päättävät voittajan, joka edustaa Suomea keväällä Ruotsissa euroviisuissa.

Idols-voittaja Diandra hymyilee häntä piirittäville toimittajille. Laulaja innostui Patric Sarinin ja Leri Leskisen säveltämän kappaleen Colliding Into You kertosäkeestä. Hänestä on tärkeää, että kisassa keskitytään yksittäiseen biisiin. 

Diandra vaikuttaa suhtautuvan kilpailuun rennosti. Ehkä tunnelma on hänelle jo tuttua. Toni Wirtanenkin oli tuomaroimassa jo Idolsissa.

”Naurettiin, että me aina tavataan näissä merkeissä”, Diandra naurahtaa.

Vieressä kameroille poseeraa Krista Siegfrids, joka tuli tunnetuksi Voice of Finlandista. Kahta laulukilpailunaista lukuunottamatta muut artistit eivät ole edes puoliksi tuttuja. Monella on silti jo runsaasti kokemusta alalta. 

Helsinkiläisbändi Lucy Was Drivingin jäsenet kiertelevät jakamassa mainoskrääsäänsä toimittajille ja puhuvat toisilleen Facebook-sivujensa päivittämisestä. Kitaristi-laulaja Otso Koskelo on innoissaan:
”Toni Wirtanen möläytti, että meillä on kisan paras biisi.”

Yleisradio on sitoutunut UMK:hon kolmeksi vuodeksi. Kritisoituun ohjelmaan on pyritty lisäämään selkeyttä ja suorien lähetysten draamaa. Karsittuun tuomaristoon on valittu kovia ammattilaisia. Redrama on oman hiphop-uransa ohella toiminut tuottajana, pitkän linjan muusikko Aija Puurtinen saa elantoa myös laulupedagogiasta ja Toni Wirtanen on kansan rakastama rockmuusikko. Tomi Saarinen taas on musiikkimedian vaikutusvaltaisimmaksi ammattilaiseksi äänestetty YleX:n musiikkipäällikkö. 

Saarisen mukaan voitto ei ole kisassa välttämättä olennaisinta.
”Kaikki finalistit tulevat samaan näytön paikan. He lähtevät satasen juoksuun 20 metriä lähempänä maalia, mutta jos he eivät juokse, mitään ei tapahdu”, Saarinen sanoo.

Tuoreet kilpailijat ottavat jo nyt juoksuaskelia läpi huoneen. He nimittäin kiiruhtavat kameroiden eteen yhteiskuviin.

Tero Kartastenpää

UMK alk. to 27.12. klo 21.00 TV2 

X