Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA 1980-luvun megasarja Dallasin tarina jatkuu – 21 vuoden tauon jälkeen. Uusissa jaksoissa supersaippuasarjan vanhentuneet ikonit kohtaavat uudet kyvyt.

”En uskonut, että näyttelisimme enää koskaan yhdessä! Ennen tätä Dallasin jatkuminen tuntui mahdottomalta”, Linda Gray, alias Sue Ellen, sanoo eikä yritäkään peittää innostustaan.

Grayta, Larry Hagmania ja Patrick Duffya kierrätetään haastattelijoiden pöydissä Beverly Hillsin keskustan hienostohotellissa, jossa on kuvattu muun muassa Pretty Woman -elokuvaa. Nyt paikka kuhisee uuden Dallasin tekijöitä, näyttelijöitä ja toimittajia. 1980-luvun menestyssarjan uusi alku on Tapaus isolla T:llä.

Alkuperäistä Dallasia tehtiin vuosina 1978–91, jolloin sarjaa esitettiin parhaimmillaan 90 maassa. Suomessakin aikansa suosituimpiin kuulunut tv-sarja keräsi perheet ruudun ääreen ihmettelemään öljypohatta JR:n kieroiluja ja selkään puukotuksia.

Vuonna 1991 kuvatussa Dallasin 14. kauden loppuhuipentumassa paha tuntui saavan palkkansa: JR menetti omaisuutensa ja sai hermoromahduksen. Suvun Southfork-tila siirtyi pikkuveli Bobbylle ja öljy-yhtiö Ewing Oil JR:n pahimmalle vihamiehelle Cliff Barnesille.

Sarjaa seurasi vielä kaksi televisioelokuvaa, Dallas: J.R: paluu (1996) ja Dallas: Ewingien taistelu (1998). Niissä Bobbystä ja J.R:n entisestä vaimosta Sue Ellenistä tuli öljy-yhtiön omistajia.

Mutta sitten loru loppui.

Hagman ja Duffy vetäytyivät julkisuudesta, Duffy ranchilleen Oregoniin ja Hagman pitkille sairaslomille, joiden aikana hänelle tehtiin muun muassa maksansiirto. Gray omistautui hyväntekeväisyydelle ja kiersi maailmaa YK:n hyväntahdonlähettiläänä.
”Vuosien saatossa Dallasia on yritetty lämmitellä uudestaan useaan otteeseen, mutta käsikirjoitukset ovat olleet kamalia”, Bobbyn rooliin palaava Patrick Duffy paljastaa.

”Suhtauduin ensin skeptisesti myös tähän, mutta yllätyksekseni tarinan tuoreet käänteet tempaisivat minut mukaansa. Soitin innoissani Larrylle ja Lindalle, ja he olivat samaa mieltä kanssani.”

Edes kuvausten kanssa rinnakkain tehdyt syöpähoidot eivät pystyneet estämään Larry Hagmanin paluuta JR:n rooliin.

”Tuntui siltä kuin olisin palannut kotiin. Mikään ei päihitä sitä, että saan tehdä töitä yli kahdeksankymppisenä ja olen kaiken lisäksi suosittu”, huumorintajuinen mies letkauttaa.

Uudessa Dallasissa riitaiset veljekset ovat vanhentuneet ja haurastuneet. Molemmat ovat vakavasti sairaita. Toisin kuin kuolemaa tekevä Bobby toivoo, JR:n ja Sue Ellenin poika John Ross (Josh Henderson) ja Bobbyn poika Christopher (Jesse Metcalfe) liittyvät taisteluun vallasta, rahasta ja rakkaudesta.

Pääkäsikirjoittaja ja tuottaja Cynthia Cidre on säilyttänyt Leonard Katzmanin luoman alkuperäissarjan perusteeman, vinksahtaneen sukudynamiikan. Sitä maustetaan nykyaikaisella, nopealla tarinankerronnalla.

”Ennen jaarittelimme, nyt asiat tapahtuvat hengästyttävän nopeasti”, Larry Hagman toteaa.

”Minulla on ollut tottumista siihen, että henkilöiden motiivit muuttuvat jatkuvasti. Toivon kuitenkin, että JR pysyy jatkossakin ilkeänä.”

Ensimmäisen kauden kymmenessä jaksossa nähdään muitakin vanhoja tuttuja, ainakin JR:n, Bobbyn ja Garyn velipuoli Ray Krebbs (Steve Kanaly), Christopherin Pamela-äidin velipuoli ja JR:n vihollinen Cliff Barnes (Ken Kercheval) sekä JR:n ja Bobbyn veljentyttö Lucy Ewing Cooper (Charlene Tilton).

”Kaikki hahmot, jotka eivät kuolleet, voivat tulla takaisin sarjaan”, Duffy lupaa.

Konkarikolmikon mielestä Dallasin vetovoiman salaisuus piilee ajattomissa teemoissa ja intohimoisissa ihmissuhteissa. Mahtisukuja repivät valtataistelut ovat aina olleet draaman ydinmehua.

”Myös ajoituksella on osuutta asiaan. 1980-luvulla kärsittiin taloudellisesti, samoin kuin nyt. Joten katsojat haluavat nähdä rikkaiden kärsivän”, Hagman miettii.

”Jokaisella perheellä on omat salaisuutensa. Dallasin kautta he voivat kurkistaa rikkaiden mahtailevaan ja vilpilliseen elämään. Sen jälkeen oma perhe-elämä tuntuu paremmalta”, Gray ynnää.

Ja kyllähän se kutkuttaa, että paha ei kuole tappamallakaan.

Tästä jatketaan:

Sue Ellen on palannut Lontoosta takaisin Teksasiin. Alkoholistia esittävä Linda Gray, 72, halusi muutoksia hahmoonsa, ja sai niitä.

”Aiemmin Sue Ellen reagoi vastoinkäymisiin juomalla ja pettämällä. Vuosien aikana hän on etsinyt itseään ja kohdannut heikkoutensa ja pelkonsa. Uusi Sue Ellen on ottanut vastuun elämästään. Hänestä on kasvanut voimakas liikenainen ja poliittinen vaikuttaja, eikä hän enää juo eikä anna J.R:n simputtaa itseään”, Gray kertoo TV-Maailmalle Los Angelesissa.

Sue Ellenillä on kuitenkin yhä yksi heikkous, hänen ja JR:n yhteinen poika John Ross. Häntä esittää Josh Henderson, 31.

”John Ross oli koko lapsuutensa vanhempiensa pelinappula. Hän asui pitkään Euroopassa ja tuskin tuntee isäänsä, mutta halajaa silti JR:n kunnioitusta. Eikä hän jää kieroilussa toiseksi”, Henderson kuvailee uuden polven öljyperijää.

Henderson on tuttu muun muassa Täydellisisitä naisista, jossa on nähty myös kaksi muuta uuden Dallasin näyttelijää:  Jesse Metcalfe, 33, ja Brenda Strong, 52.

Strong esittää nyt Bobbyn vaimoa Annea, Metcalfe puolestaan Bobbyn Christopher-poikaa, John Rossin serkkua.
Serkukset olivat nuorempina läheisiä, mutta vanhemmiten sukukiistat viilensivät heidän välinsä.

Christopher kihlautui nuoruudenrakkaansa, Ewingien kokin tyttären Elenan (Jordana Brewster, 32) kanssa, mutta suhde kariutui väärinymmärrykseen. Sen jälkeen Christopher lähti Aasiaan tutkimaan uusiutuvia energiamuotoja toivoen löytävänsä niistä perheelle uuden bisneksen.

”Aasiassa hän rakastui amerikkalaiseen Rebeccaan ja nyt kihlapari palaa Southforkiin. Kotona Chrisille selviää, että John Ross seurustelee Elenan kanssa. Serkuksilla on viha-rakkaus -suhde, he kilpailevat kaikesta rakkaudesta perintöön”, Metcalfe kertoo.
Christopher on isänsä tavoin sovittelija ja soviteltavaa riittää sekä isällä että pojalla.

”JR haluaa voittaa aina, hinnalla millä hyvänsä, Bobby taas tehdä asiat oikeudenmukaisesti. Hän on varma, että on ainut ihminen, joka pystyy pitämään suvun kasassa, mutta hoitokodista bisnesten pariin palaava JR pitää hänet varpaillaan”, Patrick Duffy, 63, kertoo.

Ikimuistoisen juonittelijan JR:n esikuva löytyy Larry Hagmanin, 81, nuoruudesta.

”Minulla oli kerran vallanhimoinen ja häikäilemätön pomo, todellinen orjapiiskuri”, Hagman sanoo.

Kirpi Uimonen Ballesteros, Los Angeles

Dallas alk. pe 2.11. klo 21.00 MTV3

X