Teksti:
Seuran toimitus

DRAAMASARJA The Hour ei ole Mad Men uutismaailmassa, vaikka brittisarjaa onkin verrattu pukumiesten tyylidraamaan. Se on asiallinen, pysähtynyt ja sateinen kuvaus television alkuvuosista. Lähihistorialla herkutteleva sarja näyttää, millaisella asenteella televisiouutisia tehtiin takakireällä 1950-luvulla.

Ensimmäisissä osissa Suezin kanavan kriisi nostaa pelkoa brittien suurvalta-aseman murentumisesta. Salaliitot, valtapelit ja murhamysteerit jylläävät BBC:n uutistoimituksessa, mutta oikeasti tarinaa vie eteenpäin erikoinen kolmiodraama.

Minisarja Emman (2009) pääroolistaan tunnettu Romola Garai esittää tuottaja Bel Rowleytä, joka yrittää luoda uskottavaa uraa miesten uhotessa ympärillä. Hänellä on platoninen suhde tinkimättömään toimittaja Freddie Lyoniin. Vimmaista nörttiä näyttelee Ben Whishaw, joka tunnetaan esimerkiksi James Bond -elokuva Skyfallin nuorena Q:na. The Hourissa tehdään jatkuvia viittauksia Ian Flemingin luomaan agenttimaailmaan.

The Wiren juoppopoliisi McNultya näytellyt Dominic West tuo jännitettä vakiintuneen työparin elämään, kun könsikäs palkataan ruutukasvoksi uuteen ajankohtaisohjelmaan. Hän ei siedä omapäistä Lyonia, mutta haluaa kellistää tuottaja Bellin petiin.

Sarjan on luonut Abi Morgan, Thatcher-elämäkerta Iron Ladyn ja erotiikkadraama Shamen käsikirjoittaja. Hän pokkasi käsikirjoituksestaan Emmyn, mutta katsojalukujen laskun vuoksi BBC ei jatkanut sarjaa kolmannelle kaudelle. Yle esittää putkeen sarjan kaikki 12 jaksoa.

The Houria on syytetty mystisyydestä, mutta aloitusjakson jälkeen kuviot tiivistyvät. Kohtauksissa on teatterimaista tuntua ja toiminta pysähtyy usein pitkiin keskusteluihin kahden hahmon välillä. 

Jos haluaa nauttia The Hourista, pitää ymmärtää brittiläisten hierarkiaa. Sarjassa rikotaan hienovaraisesti sääntöjä, jotka koskevat sukupuolirooleja, sopivaa julkisuuskuvaa, hallituksen arvostelemista ja käyttäytymisetikettiä.

”Me tottelemme näitä älyttömiä sääntöjä ja Kristus auttakoon, jos emme”, uutismies parahtaa, kun pukee vastahankaista kollegaa siisteihin vaatteisiin.

Tero Kartastenpää

The Hour, ke 22.00 TV1

X