Teksti:
Seuran toimitus

SARJA Ihmisen vietit ja vaistot on silattu mutkikkailla tunteilla ja ajatuksilla, joita muilla eläimillä ei ole. Ihminen rakastuu, ihminen valehtelee ja ihmistä hävettää. Uutuussarja Avara ihmisluonto kertoo näistä ihmisille ominaisista piirteistä.

Näyttelijästä tv-juontajan rooliin vaihtanut Max Forsman ei kuitenkaan purematta niele väitettä, että sarja olisi luonto-ohjelma ihmisestä yhtenä omalaatuisena eläimenä muiden joukossa.

”Omasta mielestäni ihmisen yksi päätehtävistä on olla olematta eläin. Vaikka onhan se tavallaan hauskaakin, että vaikka meillä on etiikkamme ja moraalimme, meillä on myös samat vietit kuin muilla eläimillä.”

Svenska Teaternin näyttelijä kertoo sarjan lähtökohdan kiinnostaneen häntä jo ammattinsakin puolesta. Läpi kahdeksanosaisen sarjan vastakkain asettuu se, mikä ihmisessä on opittua, kasvatuksen ja kulttuurisen perimän tulosta, ja se, mikä on alkukantaista, vaistonvaraista ja geneettistä. 

Jokaisen jakson teemaa – oli se sitten rakastuminen, häpeä tai rehellisyys – on kommentoimassa psykologian professori Kirsti Lonka sekä joukko vaihtuvia tieteilijöitä. Ohjelman tiedeosuus on kuitenkin kevyttä ja osin viihteellisen kärkästä. 

”Alan asiantuntijat tuovat sarjaan sen painon ja uskottavuuden, mutta kyseessä on kuitenkin tieteisviihde”, Forsman summaa. 

Juontajan tehtäväksi jää testata tieteilijöiden teorioita käytännössä. Forsman jututtaa ihmisiä kadulla sekä suorittaa ”ihmiskokeita”. Toisessa jaksossa, jonka teemana on häpeä, Forsman esittää laulajaa etsivää tv-tuottajaa. Hän antaa toisille laulajakokelaille hyvää palautetta, toisille tylyä, ja sitten seuraa miten mielihyvä tai häpeä saa kokelaat käyttäytymään.

”Ihmisten häpäiseminen oli todella vaikeaa ja epämukavaa. Muuten häpeä oli jaksoista ehkä helpoin tehdä, koska se on suomalaiselle niin tuttu tunne”, Forsman kertoo.
Itse hän ei kuitenkaan suuremmin kärsi häpeästä.

”Näyttelijä ei oikeastaan edes saa hirveästi hävetä. Siitä opitaan irti jo Teatterikorkeassa.” 

Korkeasta häpeäkynnyksestä kertoo sekin, että jakson lopussa Forsman huutelee Kolmen sepän patsaalla ilman housuja.

”Housuitta oleminen Helsingin keskustassa voi olla tosi huono tai tosi hyvä idea. Itse koin sen niin hyväksi, että suostuin”.

Kaisu Tervonen

Avara ihmisluonto,la 18.15 TV1

X