Teksti:
Seuran toimitus

Kuntavaalit ovat tv-väittelyiden vetäjille suuri haaste. Koska paikallisista pulmista on vaikea tehdä valtakunnallisesti kiinnostavaa keskustelua, puhe lipsahtaa herkästi yleispoliittisiin teemoihin.

”Jos keskustelu olisi tällä viikolla, siinä sivuttaisiin rahoitusmarkkinaveroa ja esitystä sairauslomien yhden päivän karenssista”, Katri Makkonen sanoo pari viikkoa ennen TV1:n Kuntavaalit 2012: Loppukiri -tenttiä.
Ylen kuntavaalikeskustelujen toinen vetäjä tietää toki, että arvopaperikaupasta peritty verolla ei ole mitään kunnallispolitiikan kanssa. Kokoomuksen riveistä tullut ehdotus ensimmäisen sairaslomapäivän korvauksen poistamisesta taas on työmarkkinajärjestöjen käsissä.

Miksi näistä teemoista silti kannattaisi keskustella eduskuntapuolueiden puheenjohtajien yhteistentissä?
”Puolueiden välisten ideologiaerojen hahmottaminen on tärkeää”, Makkonen sanoo.
”Tietysti on myös riski, että jos keskustellaan liikaa muista kuin kunnallispoliittisista teemoista, hämärretään kuvaa siitä, mistä missäkin päätetään. Pitää tehdä selväksi, milloin puhutaan kunnallispäättäjien ulottumattomissa olevista aiheista.”

Ylellä kuitenkin siedetään maltillista kunnallispolitiikasta poikkeamista. Siihen on ideologiaerojen selvittämisen lisäksi toinenkin syy: kansallisesti kiinnostavien kuntateemojen niukkuus.
Vaikka esimerkiksi kuntauudistus ja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen askarruttavat eri puolilla maata, niihin liittyvät konkreettiset kysymykset ovat erilaisia eri kunnissa.  ”Kuntavaalit ovat tv:lle ne vaikeimmat vaalit. Monen kunnan kuumin keskustelu on niin paikallinen, ettei se kiinnosta muita edes naapurikunnassa”, MTV3:n politiikan- ja taloustoimituksen esimies Timo Haapala sanoo.
”Kuntauudistuksestakin on puhuttu niin paljon, ettei siitä ole vaalien aattona uutta sanottavaa.”

Sivupoluista huolimatta kunta-aiheet hallitsevat yhä kuntavaalitenttejä. Niitä käsiteltäessä pyritään löytämään rakenteita avaavia esimerkkitapauksia. Katri Makkosen mielestä hyvä esimerkki tästä oli kuntapäättäjien tv-väittelyssä taannoin käyty keskustelu Rääkkylän sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämisestä.
”Keskustelu palveluiden yksityistämisestä koskee tavalla tai toisella lähes jokaista kuntaa. Toinen kansallisesti kiinnostava kuntateema on esimerkiksi subjektiivinen päivähoito-oikeus”, Makkonen sanoo.
Timo Haapala nostaa hyväksi kuntavaalitentin aiheeksi kuntien tuloeroja tasaavan valtionosuusjärjestelmän.
”Tähän rahansiirtojärjestelmään liittyy oikeudenmukaisuuskysymyksiä, jotka kiinnostavat sekä saaja- että antajapuolella.”

Haapalankin mukaan kuntavaalikeskustelu on lipunut kunta-aiheista kohti yleispoliittisia teemoja. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kuntavaalien puolueille tuoman huomion turvin on keskusteltu jostain muusta kuin peruspalveluista.
”Nyt ei sentään puhuta Natosta tai EU:n huippukokousten kahden lautasen politiikasta – niistäkin on joskus kunnallisvaalien alla keskusteltu.”

Matti Rämö

Suuri kuntavaalitentti 2012 – puheenjohtajat studiossa ke 24.10. klo 20.05 MTV3
Kuntavaalit 2012: Loppukiri to 25.10. klo 21.05 TV1

 

 

X