Teksti:
Seuran toimitus

SARJA Joulun aikaan televisio täyttyy taas kerran perinteisistä lastenohjelmista. Mutta Joulupukin kuuman linjan ja Samu-Sirkan joulutervehdyksen lisäksi ohjelmistossa nähdään myös jotain uutta. Kadonnut: Joulupukki on Ylen ja Aito Median yhteistyönä syntynyt uusi lastensarja, joka tuotantotavaltaan ja osittain sisällöltäänkin eroaa muista aikaisemmista.

Kuusiosainen koko perheelle suunnattu sarja kertoo neljästä lapsesta, jotka saavat kutsun tulla tapaamaan Joulupukkia. Saavuttuaan paikan päälle Joulumaahan he kuitenkin huomaavat, että jotain on vinossa.

Pukkia ei näy mailla eikä halmeilla, eikä kukaan tunnu tietävän, missä hän on. Onko pukki kenties kaapattu? Totuuden selvittäminen ei ole helppoa, sillä Joulumaan asukit eivät välttämättä ole kaikkein mukavimmasta päästä.

”Joulumaan tontut ovat aika anarkistista väkeä. Käsikirjoittajat eivät ole tyytyneet kirjoittamaan vain pelkkiä kivoja hahmoja. Se on kauhean rohkea veto heiltä”, kertoo sarjassa Postitonttua esittävä Petra Karjalainen.

Kiukkupussit

Varsinkin juuri Postitonttu on kaikkea sitä, mitä tonttujen ei yleensä oleteta olevan. Hän ei juuri välitä lapsista eikä nauti piparien syömisestä. Hän on melko itsekeskeinen, eikä lainkaan kiva hahmo tutustua.

”Joulukorttiliikenteestä vastaavana logistiikkapäällikkönä Postitonttu kuvittelee olevansa koko Korvatunturin ylin valtias”, Karjalainen sanoo.

Eikä Postitonttu ole suinkaan sarjan ainoa ei-kiva hahmo. Muita ovat muun muassa Timo Kahilaisen esittämä ilkeä Lelutehtailija ja Mikko Nousiaisen ruumiillistama Manteli-tonttu. Edellinen haluaisi muuttaa Joulumaan rauhan valtakunnasta rahan valtakunnaksi, jälkimmäinen puolestaan halajaa koko joulun herruutta itselleen.

Muu joulumaan tonttuväestö kuvataan lakkoilevana kiukkupussilaumana. Joulupukki itse sen sijaan vaikuttaa olevan sarjan miellyttävin hahmo.

”Sehän on vähän sellainen höppänä ukko. Eli samanlaisia, mitä on tullut aiemminkin näyteltyä. Siinähän se menee sopivasti joukon jatkona”, naureskelee Joulupukkia esittävä Heikki Hela.

Iines Ankan ääni

Ikävistä hahmoista huolimatta – tai ehkä juuri heidän vuokseen – Kadonnut: Joulupukki vaikuttaa hyvin onnistuneelta sarjalta, jonka seurassa viihtyvät helposti niin lapset kuin aikuiset. Tämä on harvinaista, sillä lapsille suunnatut ohjelmat eivät kovin usein palvele aikuiskatsojia – eivätkä aina lapsiakaan.

”Kauneus ja viattomuus ovat tärkeitä arvoja. Tämän vuoksi lapset tarvitsevat myös puhtaita satuja”, kertoo Karjalainen.
Petra Karjalaisella itsellään on kouluikäinen poika, joten lastenohjelmien katselu on tullut tutuksi. Näyttelijä on myös itse tehnyt paljon lastenelokuvien dubbauksia esiintyen muun muassa Disney-piirrettyjen Iines Ankkana.

Satumaista

Kadonnut: Joulupukki toteutettiin hieman poikkeuksellisempaan tapaan kuin mihin Karjalainen oli tottunut. Näyttelijät esiintyivät pääsääntöisesti pelkkää sinistä taustaa vasten. Varsinaiset lavasteet luotiin tietokoneiden avulla jälkikäsittelyssä. Digitaalisista erikoistehosteista vastasi Iron Sky -elokuvasta tunnettu Samuli Torssonen.

”Oli hauska katsoa jälkeenpäin, miltä kuva näytti. Lopputuloksena syntyi kyllä satumaisen ihana maailma”, Karjalainen kehuu.

Kaiken kaikkiaan sarjan tekeminen, varsinkin taitavien lapsinäyttelijöiden kanssa työskentely, jätti Karjalaiselle lämpimät muistot.

”Jokaisen näyttelijän unelma on edes kerran elämässään päästä näyttelemään suippokorvat päässä”, Karjalainen tunnustaa.

”Sitä ollaan vähän kuin Cate Blanchett, mutta ei aivan.”

Henri Waltter Rehnström

Kadonnut: Joulupukki -sarja torstaina 18.00 TV2

 

X