Teksti:
Seuran toimitus

Chisu luo ympärilleen pienen mysteerin. Musiikintekijä osaa tartuttaa hymyn ja melankolian, muttei koskaan paljasta täysin itseään.

Kolmiosainen dokumenttisarja Chisu – sen näkee silmistä kuvaa naista keikkapaikoilla, harjoituksissa ja gaalojen takahuoneissa. Kaikkiaan puolitoistatuntinen sarja on The Rasmuksen basistin Eero Heinosen ensimmäinen pitkä dokumenttiohjaus. Pohdiskeleva Heinonen on aikaisemmin ohjannut lyhyen itsetutkisteludokumentin Walker, jossa hän kiertelee Nepalin jylhissä maisemissa. 

Myös sarja kertoo itsen etsimisestä. Vaatimaton rocktähti on seurannut Chisua eli Christel Sundbergia neljän vuoden ajan, kun vähätteleviä kritiikkejä saaneesta laulaja-lauluntekijä-tuottajasta on tullut Suomen halutuin artisti. Media on tottakai yrittänyt tarttua epätavallisen kauniin naiseen, mutta hän on suhtautunut julkisuuteen aina hitusen vastahakoisesti. 

Heinonen rakentaa kokonaisuutensa täysin kohteensa ehdoilla, hyvässä ja pahassa. 

Herkistelevä Chisu saa puhua paljon, erityisestä taiteellisesta luomisesta ja suunnattomasta herkkyydestään, mutta yksityiselämä jää kameran ulkopuolelle. Jos artistia ei tunne, on ehkä vaikea asettaa monia tilanteita kontekstiinsa. Kuvien perusteella Chisu jännittää usein ennen keikkaa ja pokkaa silloin tällöin kasan palkintoja.

Kunnianhimoinen dokumenttisarja jää hiukan haparoivaksi. Kotivideomainen kuvamateriaali ei haittaa, kun katsoja pääsee kurkistamaan Chisun hassuttelua bussimatkoilla, mutta keikkataltioinneissa artistin esiintymisvoima jää välillä piiloon.

Osuvimmat hetket ovat satunnaisia tilanteita, kuten kun Chisu kokoaa suurta hyllyä ruuvimeisseli tiukasti kädessä ja kertoo, miten on kirjoittanut parisuhdevastaisen kappaleen Miehistä viis.

”Musta tuntuu, etten tule koskaan olemaan yksin, koska minulla on musiikki. Voisiko musiikkia verrata johonkin jumalolentoon?” hän pohtii.

Dokumenttisarja tekee hyvin selväksi, ettei Chisu ole hetken tähtönen, eikä millään voi muuttua pelkäksi kaupalliseksi hyödykkeeksi. Hän työskentelee studiossa varmasti ja jatkuvasti fiilistellen.

Sarja kulkee epävarmuudesta kohti tyydyttymistä. Tähti ei osaa uransa edetessä enää sanoa, mitä tekee uusilla palkinnoilla ja suuremmalla suosiolla. Ei ihme, että 30-vuotias Chisu on ilmoittanut haluavansa pitää taukoa, että voi hakea taidehistorian opinnoista pontta neljännelle levylleen.

Toivottavasti ohjaaja-Heinonen on seuraamassa myös uutta, vaikeaa vaihetta. Kunhan pitää kameraa vähän vakaampana ja rajaa harkitummin.

Tero Kartastenpää

Chisu – sen näkee silmistä ti 13.11. klo 21.00 Ava

X