Teksti:
Seuran toimitus

KOMEDIASARJA ALKAA Armando Iannuccin harventunut tukka sojottaa sinne tänne, mutta ulosanti on ulkomuotoa sulavampi. 

Italialaisvanhempien Skotlannissa kasvattama käsikirjoittaja-tuottaja on Monte Carlon televisiofestivaaleilla promoamassa ensimmäistä Amerikan-hittiään, komediasarjaa Rouva varapresidentti. Seinfeldistä tuttu Julia Louis-Dreyfus näyttelee siinä nimiroolin Selina Meyerina, ex-senaattorina, joka on noussut vallan asteikolla askeleen ylöspäin. HBO-sarjan perushuumori kasvaa siitä, ettei varapresidentillä ole todellista valtaa.

”Varapresidentti on samaan aikaan lähellä ja kaukana vallan keskiöstä. Se tärkein keskustelu käydään aina jossain muualla.”

Sarjan jatkuva vitsi onkin se, kun Meyer kysyy assistentiltaan ”onko presidentti soittanut?”. Soittoa ei koskaan kuulu. Valkoisen talon nokkava edustaja sen sijaan käy jatkuvasti käskyttämässä varapresidentin henkilökuntaa ja leveilemässä arvostetummalla työpaikallaan. 

Iannucci tunnetaan pitkän linjan satiirikkona kotimaassaan Iso-Britanniassa. Hänen ensimmäinen tv-työnsä oli yhdessä Chris Morrisin kanssa luotu On the Hour, tv-uutisten kulisseihin sijoittuva komediasarja, joka esitteli itseään rakastavan tv-juontajan Alan Partridgen hahmon. 

Käsikirjoittajan tunnetuimpia aikaansaannoksia on kuitenkin vuodesta 2005 tehty tv-sarja Politiikan nappula, joka satirisoi brittihallituksen toimia ja nauttii niin kriitikoiden kuin katsojienkin suosiota. Vuonna 2009 Iannucci kirjoitti ja ohjasi ensimmäisen pitkän elokuvansa In the Loop – poliittinen satiiri sekin. 

Iannucci naurahtaa, kun hän kuulee että nimekkäät tuottajat Howard Gordon (Isänmaan puolesta, 24)  ja Dick Wolf (Kova laki, Miami Vice) ovat päivää aiemmin kertoneet, etteivät osaisi tehdä komediaa.

”Minä en osaisi tehdä mitään muuta. Aina kun näen draamaa – sellaista, jossa auto liukuu kauniissa kuvassa rakennuksen viereen ja ihmiset astuvat siitä ulos musiikin saattamina, ajattelen että siinä meni 30 ei-hauskaa sekuntia.”

Käsikirjoittaja on tunnustautunut kaikkia vaaliohjelmia tuijottavaksi poliittiseksi nörtiksi. 

”Politiikassa on draamaa, josta pidän. Isäni syntyi Napolissa, työskenteli nuorena poliittisessa sanomalehdessä ja ryhtyi partisaaniksi Mussolinia vastaan. Luultavasti töitteni taustalla on ajatus siitä, että politiikka on tärkeää.”

Tästä vakavuudesta ei Rouva varapresidentissä ole jälkeäkään. Kun Selina Meyerille ilmaantuu yllättäen parin tunnin rako aikatauluun, hän päättää käyttää sen hankkiakseen positiivista julkisuutta tavallisten ihmisten parissa. Paikaksi valitaan jugurttijäätelömyymälä, mikä tarkoittaa tiedottajien, assistenttien ja mediavelhojen kokoustamista eri jäätelömauista. Minkä viestin minttu välittää? Olisiko jamaikan rommi sopivan rohkea etninen valinta?

”On huvittavaa, että keksimme näitä typeriä pikku tarinoita, ja jälkeenpäin poliitikot tulevat kysymään meiltä: ’Kuinka tiesitte siitä? Yritimme kyllä hyssytellä asiaa’. Washingtonin sisäpiiriläisten mukaan sarja osuu kohdilleen.”

Ensimmäisessä jaksossa nähdään episodi, jossa varapresidentin kansliapäällikön pitäisi väärentää pomonsa nimi surunvalittelukorttiin. Hän kirjoittaa vahingossa oman nimensä, minkä jälkeen korttia joudutaan metsästämään takaisin ympäri Valkoista taloa. Iannuccin mukaan juonilinja perustuu hänen Washingtonista kuulemaansa tositapaukseen.

Iso-Britanniassa yleisö on tottuneempi poliitikkojen irvimiseen kuin Yhdysvalloissa. Rouva varapresidentti pitääkin pienen etäisyyden päivänpolitiikan tapahtumiin ja valtasuhteisiin. Sarja keskittyy kuvaamaan politiikan prosessia sekä suosiotaan ja julkisuuskuvaansa miettiviä poliitikkoja.

”Haluan näyttää, kuinka politiikka toimii. Sen, kuinka helposti joku, jota ihaillaan, saattaa päätyä tekemään häpeällisiä ja valonarkoja asioita.”

Sarja ei ole yhtä kärkäs kuin Politiikan nappula, mutta Julia Louis-Dreyfusin johtama näyttelijätiimi, eläväinen dialogi sekä kytköksiä, liittoutumia ja lobbareita vilisevä politiikan maailma kirvoittavat vaivatta nauruja. 

Omia poliittisia näkemyksiään Iannucci ei halua sarjaan tuupata, vaikka myöntääkin pettyneensä aikoinaan pahasti Tony Blairiin ja nyttemmin hallituksessa istuviin liberaalidemokraatteihin. Ehkä valta tosiaan korruptoi. 

Rouva varapresidentin kohdalla sitä vaaraa ei juuri ole. Hänellä kun valtaa ei varsinaisesti ole.

Kaisu Tervonen

Rouva varapresidentti, la 16.3. klo 22.00 TV1

X