Teksti:
Seuran toimitus

”Pohojanmaalla kaikki on komiaa” pitää Kauhavan Alahärmässä paikkansa. Paikallinen yrittäjä ja teollisuusneuvos Jorma Lillbacka alkoi työstää elämyspuisto PowerParkia 1990-luvun alussa, ja nyt  paikasta löytyy muun muassa Euroopan suurin sisäkartinghalli, 5D-elokuvateatteri, Suomen korkein maailmanpyörä ja kilometrin pituinen puuvuoristorata.

Kesäkuun lopusta alkaen 130-hehtaarinen monitoimipuisto nähdään ruudussa MTV3:n uuden kesäohjelman Huvipuiston kulissina. Viisi nais- ja viisi mieskilpailijaa kilpailevat huvipuiston laitteissa suorittaen samalla tehtäviä. Kartingautoja ajetaan vesilasi pään päällä ja vuoristoradassa vastaillaan omituisiin kysymyksiin, kuten ”montako sormea on Mikki Hiirellä?”

Huvipuisto on muun muassa Ennätystehdasta tuottavan Ten Years Productionin käsialaa. Sitä ovat inspiroineet niin Pelkokerroin kuin maailmalla tehdyt huvipuistokisailut.

”Kaikkeen sitä pitääkin ryhtyä”, nauraa 22-vuotias Tuuli Nykänen Dragon Tower -laitteen laskeuduttua alas 75 metrin korkeudesta. Pulssimittari osoittaa, että Nykäsen sydän hakkaa kyydin jälkeen kiivaasti. Tuuli ja Henri Luomi, 20, poistuvat vesisateeseen, ja loput kahdeksan kilpailijaa ottavat kaksikon huudoin ja taputuksin vastaan. Pikaisten yläfemmojen jälkeen seuraavat kilpailijat juoksevat tehtävänsä kimppuun.

Koska huvipuistolaitteisiin ei ole suurten tv-kameroiden kanssa asiaa, paikalle tilattu englantilainen erikoiskameramies Kevin Warner asentaa niihin pieniä efektikameroita. Niillä saadaan lähikuvaa kilpailijoiden kasvoista huvipuistoajeluiden aikana. Warner on käyttänyt samoja kameroita muun muassa Formula1 -autoissa ja Top Gear- ohjelmassa.

Sadekuurot tuovat ensimmäiseen kuvauspäivään haasteensa. Ohjelman juontaja Viivi Avellán suojaa hiuskiharoitaan sateenvarjolla ja naiskisaajien meikki on välillä uhattuna. Kuvauksia jatketaan säästä huolimatta, sillä ohjelman kymmenen jaksoa täytyy saada purkkiin seitsemässä päivässä.

”Ohjelma on aikataulullisesti tiukka ja työläs, sillä liikkuvia elementtejä ja siirtymiä on paljon. Lisäksi jaksoissa on kaikkiaan yli 20 temppua, joista jokainen rakennetaan erikseen”, sanoo Huvipuistoa Ten Years Productionin Juha Vuorion rinnalla tuottava Mikael Tammi.

Tammi nähdään juontaja Avellánin rinnalla myös kameroiden edessä, sillä hän tuomaroi kilpailua. Avellán puolestaan teki pitkän hiljaiselon jälkeen viime vuonna paluun tv-ruutuihin MTV3:n jääkiekon MM-kisatuotannossa. Huvipuisto tuntui luonnolliselta jatkumolta, sillä sporttiset ja reippaat ohjelmat viehättävät Avellánia.

”Kun lähdin Viihdeuutisista vuonna 2006, en ajatellut, että palaisin vielä joku päivä tv-töihin. Tuolloin en saanut julkisuudelta hetkenkään rauhaa, ja joka päivä oli kuvaukset ja deadline. Olin palanut täysin loppuun”, hidasta elämää viime vuodet Etelä-Ranskassa ja Sveitsissä viettänyt juontaja sanoo.

”Kun elin useamman vuoden anonyyminä ulkomailla, sain voimani takaisin. Samalla nahkani kovettui: en välitä enää pikkuasioista.”

Vuosien 1999–2004 työsarka Nelosen urheilu-uutisten ankkurina nostaa edelleen aika ajoin päätään.

”Juonto voi mennä liian asialliseksi, sillä minussa on edelleen uutistenlukijan vikaa. Pitää vain muistaa heittäytyä iloisuuden ja lapsenomaisuuden kautta”, Avellán hymyilee.

Mika Salo Circuit -ulkokartingradan katolla seisoo kaksi miestä. Stunt-ammattilaiset Reijo ”Reka” Kontio ja Jouni Kivimäki valmistelevat jakson lopulla nähtävää kisaajien finaalitaistoa. Huvipuiston toisesta jaksosta alkaen kehnoimmin tehtävissä menestynyt kilpailija lähtee kotiin.

”Mukaan valitut ovat urheilullista porukkaa. Se on helpottanut tehtävien miettimisessä, siellä rimaa ei tarvitse vetää kaikkein matalimmalle”, sanoo Kontio.

Kun huvipuistoalue on vielä asiakkailta suljettu, ajaa omistaja Jorma Lillbacka alueen halki Land Roverillaan. Tv-kameroita ja lehtihaastatteluja hän kaihtaa. Myös PowerParkin toimitusjohtaja Mikko Kiviluoma on julkisuuden suhteen matalan profiilin mies. Ohjelmaideoita on ehdoteltu ennenkin, mutta Huvipuisto oli ensimmäinen, joka herätti toimitusjohtajan kiinnostuksen.

”Suostuin ohjelmaan, sillä kilpailu huvipuistoalueella on ideana hyvä ja raikas. Iso syy oli myös se, että samalla PowerParkin tunnettuus nousee”, Kiviluoma sanoo.
”Aiemmin on ehdotettu esimerkiksi asiakkaisiin ja henkilökuntaan keskittyvää realityä. Huvipuistossa taas olemme maisemana ja tarjoamme laitteita tuotannon käyttöön. Työntekijöiden haastatteluita tai muuta sellaista tässä ei nähdä.”

Huvipuisto alk. la 30.6. klo 19.30 MTV3

X