Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Fort Boyardissa ei turhia selitellä. Jakson alussa ruudussa käyvät juontajat Ellen Jokikunnas ja Ivan Puopolo, sitten kamera onkin jo keskellä tehtävää seuraamassa ilmassa köysien varassa eteneviä kisaajia. Kiivas kuvaustahti – kymmenen jaksoa seitsemässä päivässä – sekä suoran lähetyksen tapainen kuvausmetodi pitävät huolen siitä, että joukkueiden jäsenet ovat usein hengästyneitä. He ovat juosseet paikalle edellisestä tehtävästä. 

Reilut kaksi vuosikymmentä vanha ranskalaisformaatti versioitiin ensimmäisen kerran Suomeen vuonna 2010. Silloin Fort Boyard – Linnake kuului SuomiTV:n ohjelmistoon. Kolme vuotta myöhemmin valmistunut toinen tuotantokausi esitetään nyt Nelosen prime time -paikalla. 

Jokikunnas ja Puopolo ovat edeltäjiään Kari-Pekka Toivosta ja Merja Larivaaraa luontevampia. Siitäkin huolimatta, että Puopololle Fort Boyard tarkoitti hyppäystä Ylen kulttuuriohjelma Stradasta Nelosen viihdekisaan, vapaasta tekemisestä valmiiseen formaattiin. 

“Se ei arveluttanut, koska tunnen Anssi Rimpelän (Fort Boyardia tuottaneen Zodiak Finlandin kehitysjohtajan) ja tunnen hänen tv-tekotaitonsa”, Puopolo kertoo.

”Yllätyin siitä, kuinka vapaata formaatin tekeminen loppujen lopuksi oli. Me juontajat saimme vaikuttaa omiin osuuksiimme käytännössä niin paljon kuin halusimme. ”

Suurin osa reilun tunnin ohjelma-ajasta kuluu erilaisiin kilpailuihin. Juontajien kontolle jää vain kisaajien usuttaminen seuraavan tehtävän pariin sekä pistemäärien toteaminen. 

Kun sarjan ensimmäisellä suomalaiskaudella joukkueet oli nimetty neutraalisti eri värien mukaan, tällä kaudella mukana ovat Timmit mimmit, Hölöttäjät, Poliisit, Räppärit ja Hunksit. Nelihenkiset julkkisjoukkueet ovat valinneet kukin oman hyväntekeväisyyskohteen, jolle he keräävät kisassa rahaa. 

Puopolon mukaan kisaajia sai välillä tosissaan maanitella tehtäviin mukaan. 

“Se oli yllättävää, miten peloissaan kisaajat todella olivat. Jotkut kieltäytyivät osasta tehtävistä, mutta suostuivat sitten paineen alla mukaan.”

Välillä pelko oli myös perusteltua. Ambulanssi- ja lääkärikeikkoja kertyi ”muutama”. 

”Suurin osa oli sellaista pientä pintahaaveria. Kilpailu on suunniteltu hyvin. Sitä on tehty 20 vuotta eikä kukaan ole vielä kuollut”, Puopolo virnistää.

Kaisu Tervonen

Fort Boyard – Linnake la 9.3. klo 19.30 Nelonen

X