Teksti:
Seuran toimitus

JÄNNITYSSARJA ALKAA Uhrilampaiden (1991) esiteltyä sarjamurhaajat ja heitä metsästävät profiloijat suurelle yleisölle, elokuva- ja tv-tuottajat eivät ole suoneet heille lepoa.

Ryöstöviljellystä maasta on vaikea kasvattaa uutta, mutta se ei ole ennenkään jarruttanut Kevin Williamsonia. Käsikirjoittajan Scream-elokuviin heruttama itseironia piristi hetkeksi viiltäjä-elokuvien väsynyttä lajia. Uudessa Pahan jäljillä -sarjassa myös Dawson’s Creekistä ja Vampyyripäiväkirjoista muistettu Williamson valitsee perinteisemmän linjan.

Opiskelijatyttöjä teurastanut kirjallisuustieteen professori Joe Carroll (James Purefoy) pakenee vankilasta ja jättää jälkeensä läjän verisiä ruumiita. Edgar Allan Poen kirjojen ”murhan taidetta” todelliseksi tekevän Carrollin aikanaan napannut Ryan Hardy (perussuorituksen pakertava Kevin Bacon) joutuu keskeyttämään alkoholisoitumisensa, kun FBI hälyttää ex-agentin uudelle keikalle. 

Murhaajajahdin peruskuvio käydään läpi jo avausjaksossa. Sen jälkeen keskitytään Carrollin asemaan Charles Mansonia muistuttavana murhakultin johtajana, jolla on jumalainen valta seuraajiinsa.

Käsikirjoittajalle kultti on kätevä työkalu, joka antaa mahdollisuuden yllättää erityyppisillä murhaajilla. Avausjaksojen perusteella yritystä on kuitenkin liikaa ja Carrollin opetuslasten uhrautuvaisuus saa naurettavat mitat. Vetelästi esiintyvää Purefoyta on myös vaikea mieltää hengenvaarallisen palvonnan kohteeksi.

Ajoittaisesta hyytävyydestään huolimatta Pahan jäljillä kertoo lähinnä siitä, kuinka kauas fantasian maailmaan aikanaan realistisempia kauhuhahmoja luonut sarjamurhaaja-genre on eksynyt.

Matti Rämö

Pahan jäljillä, pe 8.3. klo 21.00 MTV3 Sarja alkaa      

X