Teksti:
Seuran toimitus

UUSI SARJA Juontokeikkoja, lehtikuvauksia ja pressitilaisuuksia. Viivi Pumpasen, 26, viikko on ollut hurjan kiireinen. Lukuisista työtehtävistä erityislaatuisimpia ovat kaunottarelle aina olleet etenkin sellaiset, joissa voi tehdä toiselle ihmiselle jotakin hyvää ja merkittävää. Ylen Lupa välittää -kampanja pyrkii lievittämään vanhusten yksinäisyyttä, joka ei ole Viivillekään täysin vieras juttu.
”Kärsin itse yksinäisyydestä, kun olin koulukiusattu. Tiedän, miltä tuntuu jäädä ulkopuolelle. Opin kuitenkin elämään sen asian kanssa, ja itse asiassa vanhemmat ihmiset auttoivat minua silloin. Heiltä opin, ettei ystävissä tärkeintä ole niiden määrä, vaan laatu”, Viivi toteaa.

Hurjapäänäkin tunnettu Viivi on tuttu näky prätkän selässä. Omaa pyörää Viivi kutsuu katutappelijaksi, kun taas isältä löytyy custom-mallisia prätkiä. Unelmapäivässä Viivi sai toteuttaa 85-vuotiaan Leo Jäderholmin unelman, joka liittyi Harrikalla ajamiseen. Leo teki Viiviin vaikutuksen.

”Hän on aivan ihana herrasmies. Sympaattinen tyyppi ja filmaattinenkin. Tykkään tehdä vanhempien ihmisten kanssa juttuja, ja Leon kanssa oli mukavaa jutella muutenkin. Meidän kaikkien nuorempien pitäisi viettää huomattavasti enemmän aikaa ikäihmisten kanssa. Siitä saa niin paljon iloa”, Viivi sanoo.

Puolin ja toisin

Viivin välit omiin sukulaisiin ovat aina olleet hyvin läheiset. Lujat perhesiteet ovat kantaneet tapahtumarikkaiden vuosien mukana, eikä omien vanhempien huolenpidosta ole tarvinnut tinkiä aikuisenakaan.

”Vaikka ikää tulee koko ajan lisää, niin pysymme aina jonkun lapsina. Olen edelleen joka päivä tekemisissä vanhempieni kanssa ja huolestun, jos äiti ei joku päivä soitakaan. Muutin yksin asumaan kun olin 18-vuotias, ja minulla on aina ollut hirveän turvallinen olo.Hieman erakkomainen isänikin käy usein luonani. Tosin luulen, että siihen vaikuttaa koirani Luna, josta hän tykkää tosi paljon. On kiva ajatella, että olen voinut antaa isälle arvokkaan eläinkaverin.”

Kiireisen ja kovankin arjen keskellä luotto omiin sukulaisiin ja vanhempiin ihmisiin on aina pysynyt. Tiukan paikan tullen he ovat myös aina olleet se taho, johon Viivi on voinut luottaa sataprosenttisesti.

”Maailma on sellainen, että joskus hyväkin ystävä voi myydä sinut. Vanhemmat eivät käännä selkää. Se tuntuu lohdulliselta.”

Yksinäisiä vanhuksia on Suomessa tällä hetkellä noin 100 000. Viivi on jo ehtinyt ajatella sitäkin, mitä tapahtuu, kun oma isä ja äiti joskus tarvitsevat huolenpitoa enemmänkin. Silloin on takaisinmaksun aika.

”Olisi hienoa, jos voisin huolehtia heistä itse, ottaa vaikka heidät omaan talooni asumaan. Minusta olen sen heille velkaa. Tällä hetkellä sitä on tietysti helppo ajatella, kun omia lapsia ei vielä ole. Kävi elämässä miten tahansa, niin haluan kuitenkin pitää vanhempani lähellä enkä jättää heitä yksin.”

Elämäkokemusta

Viivin muistot isovanhemmista ovat täynnä viisautta ja naurua. Puolet heistä on yhä tässä maailmassa. Rakkainta yksittäistä lapsuusmuistoa on vaikea erottaa, yhteiset hetket isovanhempien kanssa ovat kaikki niin arvokkaita. Viivin mielestä vanhempien ihmisten jutuista kannattaisi ottaa opiksi. Historia kun toistaa itseään.

”Olen aina tykännyt historiasta ja filosofiasta. Vanhempien ihmisten tarinoista oppii valtavasti, jos vain malttaa kuunnella oikealla tavalla.”

Oman, nyt jo edesmenneen mummon kanssa vietetyt hetket ovat piirtyneet tarkasti Viiivin mieleen. Entinen Miss Suomi ei pelkää ryppyjen ilmestymistä.

”Muistan, kuinka istuin pikkutyttönä hänen sylissään nojatuolissa. Silittelin mummin poskia ja kaulaa ja kyselin niiden rypyistä. Mummilla oli tarina jokaiselle rypylle ja hän opetti, että kaikki ihomerkit kertovat viisaudesta. Näiden juttujen muisteleminen on hyvin arvokasta.”
Unelmapäivä-ohjelmassa nähdään myös muun muassa laulaja Diandra Flores sekä kirjailija-kuvataiteilija Katariina Souri, joka avustaa 75-vuotiaan Sirkan toiveen toteutumisessa. Katariinan unelmapäivä liittyisi taiteeseen ja johonkin henkevään.

”Haluaisin tavata Carl Gustav Jungin, mutta sepä ei ole enää mahdollista”, Katariina tuumii.

Positiivisesti vanhenemiseen suhtautuva Katariina muistelee erityisellä lämmöllä isosetäänsä Aarne Souria, joka ehti elää melkein 103-vuotiaaksi.

”Aarne oli äärimmäisen viisas mies, jolla oli paljon elämänkokemusta. Hän oli meidän tukirankamme”, Katariina kertoo

Linda Martikainen

Sarjaa voi seurata Yle Areenassa SU klo 20.28 ja se alkaa TV1:ssä 9.12. klo 20.00

 

X