Teksti:
Seuran toimitus

Urheilun monitoimimies, juontaja Aleksi Valavuori puhkuu intoa. MTV3:n uuden kilpailuohjelman Voittajajoukkueen ensimmäisen jakson kuvauksiin on vielä muutama päivä ja mies palaa jo halusta päästä esittelemään tv-yleisölle uuden urheilulajin, Suomessa kehitetyn leet-pelin.

”Siitä tulee tosi hauskaa. Olen varma, että katsojat tykkäävät sekä ohjelmasta että itse pelistä”, Valavuori hehkuttaa.

Lauantaina 8. syyskuuta alkavassa ohjelmassa kahdeksan sekä naisista että miehistä koostuvaa leet-joukkuetta kamppailee Suomen ensimmäisestä Voittajajoukkue-tittelistä sekä massiivisesta 55 555 euron palkintosummasta. Ohjelma on MTV3:lta iso satsaus. Pelkästään peliareenan toteuttaminen on vaatinut paljon aikaa ja rahaa.

Suomen ensimmäinen leet-areena nousi Kotkan satamaan.

”Se on huippuhieno, jenkkityylillä tehty kokonaisuus”, Valavuori ylistää.

Valavuorelle on ehtinyt viimeksi kuluneen vuoden aikana tapahtua paljon. Hänen luomuksensa, Korisliigassa debytoinut loimaalainen Nilan Bisons voitti värikkäiden vaiheiden jälkeen heti mestaruuden tehden suomalaista urheiluhistoriaa. Koripalloliitto ehti muun muassa langettaa asioista aina niiden oikeilla nimillään puhuvalle Valavuorelle toimitsijakiellon tämän arvosteltua liiton päätöstä kieltää Maamme-laulun esittäminen ennen Bisonsin pudotuspelejä.

”Kevät oli uskomatonta aikaa ja sain lopulta kokea elämäni parhaan viikon. Bisons valloitti mestaruuden keskiviikkona ja esikoispoikani syntyi perjantaina!”

Miten Valavuori sitten päätyi mukaan leet-kuvioihin?

”Kävin viime keväänä Jenkeissä ja olin parhaillaan katsomassa Anaheim Ducksin NHL-matsia kun kännykkäni soi. Minulta kysyttiin, olenko koskaan kuullut lajista nimeltä leet. Pelin toisella kehittäjällä Jaakko Mäki-Petäjällä on toimisto Los Angelesissa, joten menin hänen luokseen kuuntelemaan asiasta lisää. Samalla minulta kysyttiin halukkuutta juontaa uutta urheilupitoista viihdeohjelmaa, jossa nimenomaan leet on keskeisessä osassa.”

”Koko projekti tuntui heti suorastaan mielipuolisen kiinnostavalta. Pelkokerroin-ohjelman jälkeen en ollut suuremmin tuntenut paloa uusiin juontohommiin, ja olinkin salaa toivonut tällaista kivaa, yltiöpositiivista ohjelmaa”, Valavuori hymyilee.

Leet-pelin kehittäjät Jaakko Mäki-Petäjä ja Keni Simola ovat panostaneet lajiin jo vuosia ja uskovat yhä jonkinasteiseen maailmanvalloitukseen.

”Heillä on samanlainen elämänasenne kuin minulla – halu toteuttaa omia unelmia. Itse olen päässyt tekemään sitä muun muassa Bisonsin kanssa. Ja yksi unelma toteutui silloinkin kun sain NBA-tähti Dennis Rodmanin ToPoon pelaamaan. Leet-jätkillä puolestaan on oma valtavan iso projektinsa, johon he ovat sitoutuneet samalla tavalla eli täysillä”, vertailee Valavuori, jonka edellinen koripallon SM-unelma toteutui vuonna 2003 Espoon Hongassa, tuolloin joukkueenjohtajana.

Valavuori muistuttaa, että vaikka Voittajajoukkueessa tähdätään voittoon ja kilpaillaan tosissaan, ohjelman perimmäinen tarkoitus on tarjota tv-katsojille upeaa urheiluviihdettä ja luoda iloista ilmapiiriä.

”Itse ohjelma ei ole pelkkää pelaamista, vaan siinä seurataan myös mitä kaikkea pelin ympärillä ja valmistautumisessa tapahtuu. Katsoja pääsee näkemään läheltä miten voittajajoukkue rakentuu.”

Valavuori itse aikoo tietoisesti vältellä liiallista valmistautumista ohjelmaan.

”Koko Voittajajoukkueen formaatti on juuri ominta itseäni: pääsen tsemppaamaan muita toinen toistaan hienompiin urheilusuorituksiin. Toivottavasti oma innostukseni välittyy kotisohville saakka”, hän sanoo ja vihjaa, että joukkueiden mentoreina ohjelmassa nähdään muun muassa entisiä huippu-urheilijoita.

Voittajajoukkueen titteliä pääsi karsintojen kautta tavoittelemaan kahdeksan sekajoukkuetta. Mukana ovat pääkaupunkiseutulainen nuorten ystävysten Dekagoni, lahtelais-orimattilalainen Highlanders, Turun seudun salibandypelaajista koostuva Riverside Fellows, liikuntaohjaajaopiskelijoiden Kia Kaha, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteen opiskelijoiden Sporticus, vaasalaisten jalkapalloilijoiden LC Boom City, ex-urheilijoiden yhteenliittymä Elite sekä viime hetkellä karsintoihin menestyksellisesti osallistunut loimaalaisten koripalloilijoiden Bisons.

”Leet on muuten pirun vaikea peli, varsinkin heittotekniikan oppiminen vie aikaa. Esimerkiksi rankkari vaatii kovaa harjoittelua, se heitetään puolestakentästä. Peli on taatusti jännittävää katseltavaa tv:stä ja kovia kontakteja huimine taklauksineen nähdään varmasti”, Valavuori selvittää.

”Itse kisa on tosi raadollinen, puolivälierät pelataan heti ja vain voitolla pääsee jatkoon. Touhua voi verrata vaikkapa NFL:n pudotuspeleihin: häviöstä lähtee tylysti laulukuoroon”, Aleksi Valavuori sanoo ja uskoo, että leetistä voi hyvinkin kehittyä suosittu harrastus- ja kilpalaji.

Voittajajoukkue alk. la 8.9. klo 21.00 MTV3

X