Teksti:
Seuran toimitus

Kaksikerroksinen Intercity-juna kiitää 11 pysähdyspaikan kautta kohti määränpäätään. Juhannusaattona Helsingistä alkava matka huipentuu Rovaniemelle aamukahdeksalta juhannuspäivänä. Luvassa on  13 tuntia suoraa lähetystä, jonka ajatuksena on luoda yhteisyyttä keskikesän juhlaan.

Väliasemille on järjestetty vapaaehtoisvoimin monenlaista tapahtumaa aina lavatansseista, makkaranpaistosta ja tangon tanssimisesta pappamopokerhon päristelyihin. Otteita nähdään myös esimerkiksi rockfestivaali Nummirockista. Lapin Martat puolestaan tarjoavat Rovaniemellä aamiaisen kaikille junasta astuville. Jos juna on täynnä, saapujia on 500.

Vaikka Juhannusjunassa nähdään myös julkkisvieraita,  Ylen ja ranskalais-saksalaisen kulttuurikanava Arten yhteistuotannon päähenkilöitä ovat – yli 1200 hakijan joukosta – valitut 32 ”tavikset”. Heistä nuorin on kahdeksanvuotias, vanhin 72.

Erityisen aktiivista sorttia matkustajista edustavat urheiluhullut Erkki ja Tuula Yrjölä, jotka aikovat vuorotellen polkea koko junamatkan ajan kuntopyörää. Perheensä kanssa matkustava piirtäjä-maalari Pete Nieminen tekee taulun, ja rehtori Teuvo V. Riikonen kirjoittaa junamatkasta kirjan. Numerologi Rakel Elijah jakaa matkan aikana yliluonnollisia kokemuksiaan, ja Riitta Vainio ilahduttaa kanssamatkustajiaan päähieronnalla. Ja jos kuoropotentiaalia löytyy, aikoo laulumies Esa Peltonen laittaa tällä saralla tuulemaan! Mukana on myös yksi höpsisti: Pentti Yli-Karjanmaa tekee kaikki päätökset heittämällä kolikkoa.

”Suomalaiset eivät normaalisti ole kovin suulaita, ja siksi olemme tarkoituksella valinneet ohjelmaan ulospäin suuntautuneita ihmisiä. Esittelemme positiivista suomalaista hulluutta”, luonnehtii Juhannusjunan tuottaja Miika Ranne.

Vakavampaa aspektia Juhannusjunaan tuovat muun muassa julkisen liikenteen puolestapuhuja Jussi Päiviö ja hänen avovaimonsa Miila Halonen, joka seksuaalikasvatukseen erikoistuneena lääkärinä muistuttaa juhlapäivään sopien ehkäisyasioista. Väestöliiton erikoistutkija Anna Rotkirch analysoi puolestaan suomalaisten syntyvyyttä eri vuodenaikoina.

Juontajina toimivat junan emännäksi nimetty Ella Kanninen ja jazz-pianisti Iiro Rantala. Rantala lupautui ohjelmaan oitis mukaan – kunhan saa soittaa liikkuvassa junassa flyygeliä!

”Ravintolavaunun flyygelistä on tullut Ylellä jo hilpeä juttu. Olisihan sen voinut korvata sähköpianolla, mutta kun mennään vaikeamman kautta, ohjelmaan saadaan vähän lisäarvoa”, junamatkan lähinnä soittaen viettävä muusikko velmuilee.

Matkan aikana Rantalan kanssa musisoivat esimerkiksi Heikki Salo ja Kuunkuiskaajien Susan Aho ja Johanna Virtanen.
Juhannusjuna esitetään suorana lähetyksenä Teemalla, Radio Suomessa ja internetissä. Kello 22 alkaen ohjelma nähdään suorana myös Ranskan ja Saksan televisiossa. Lisäksi ohjelma esitetään jälkikäteen Norjassa.

Suomalais-keskieurooppalainen tuotanto pitää sisällään muutamia kysymyksiä kulttuurieroista. Tuottajan mukaan suomalainen huumori ja alkoholinkäyttö saattavat herättää etenkin ranskalaisissa kummastusta.

Kaikkiaan Juhannusjuna on kuvaus mallikelpoisesta maasta, jossa asuu erikoisia persoonia ja fiksuja ihmisiä. Rentous säilytetään, mutta esimerkiksi alkoholinkäytön näkyminen rajataan minimiin, lupaa Miika Ranne.

Iiro Rantalan mielestä pämppääminen tosin on yksi oleellinen kulma suomalaisuudessa.

”Se on yksi asia, joka ei tule koskaan muuttumaan. Kyllä ihmiset voivat juhlia keskikesää pimeän kauden vastapainoksi ilman, että puhutaan heti alkoholin suurkuluttamisesta. Ei tuolla kaikki konttaa naama veressä”, hän naurahtaa.

Rantala pitää ohjelmaa loistavana Suomi-kuvan kohottajana.
”Ulkoministeriö on jo vuosia pyrkinut brändäämään Suomea eliitin toimesta kravatti tiukalla. Todellisuudessa tällainen yksi ohjelma voi olla paljon aidompi kuin mitkään työryhmien miettimät Suomi-brändit.”

Elina Järvi

Juhannusjuna pe 24.6. klo 19.00 TV1 ja Teema
Uusinta la 30.6. klo 7.50

X