Anna-lehti: Pirjo Lonka sairastui paniikkihäiriöön ennen kuin tajusi olevansa ahdistunut: ”Olen herkempi kuin suostuin myöntämään”

Pirjo Lonka ajatteli pitkään vastoinkäymisten vain vahvistaneen häntä. Paniikkikohtaukset paljastivat kehoon varastoituneen ahdistuksen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pirjo Lonka sai ADHD-diagnoosin vasta aikuisiällä.

Pirjo Lonka ajatteli pitkään vastoinkäymisten vain vahvistaneen häntä. Paniikkikohtaukset paljastivat kehoon varastoituneen ahdistuksen.
Teksti:
Anni Niittylahti

Näyttelijä Pirjo Lonkan ollessa lapsi, ADHD-termiä ei vielä tunnettu. Pirjo luokiteltiin tuolloin ylivilkkaaksi ja koulussa jälki-istunnot tulivat hänelle tutuiksi. Diagnoosin hän sai vasta vastikään hakeuduttuaan ADHD-testeihin.

Pirjo Lonka kertoo Anna-lehden haastattelussa, kuinka koki itsensä lapsena vialliseksi.

”Koin, että minä olin aina se, joka aiheutti ongelmia. Kieltämättä usein aiheutinkin. Olin opettajien ja vanhempien kauhu. Jo varhain opin, että ikävästä tilanteesta pääsee helpoiten pois, kun viattomanakin ottaa syyn niskoilleen.”

Pirjo on jälkeenpäin ymmärtänyt, kuinka hänen käytökseensä olisi pitänyt reagoida muulla tavalla kuin rankaisemalla. 1970-luvulla lapsen fyysinen kurittaminen ei ollut mitenkään tavatonta.

Näyttelijä tajusi terapiassa lapsuuden kurittamiseen liittyvän pelon jääneen hänen kehoonsa. Tämän seurauksena Pirjo tarkkaili jatkuvasti ympäristöään pohtien, oliko tehnyt jotain väärin ja seuraisiko siitä rangaistus.

Pirjo oli pitkään kuvitellut, että vastoinkäymiset olivat vain vahvistaneet häntä. Tietoisella tasolla hän ei ollut koskaan kokenut ahdistumista. Yllättäen alkaneet paniikkikohtaukset osoittivat kuitenkin asian olevan toisin.  

”Olin vakuuttanut itselleni olevani niin vahva, ettei minun tarvitse kaivella menneitä. Psyykeni kyllä kestää! Mutta keho ja mieli ovat kokonaisuus. Käsittelemät­tömät asiat kerääntyvät sisälle möykyksi, joka väistämättä lopulta purkautuu tavalla tai toisella. Minulla se tapahtui paniikki­häiriön muodossa. Olenkin herkempi kuin suostuin myöntämään.”

Pirjo Lonka kertoo Annalle ymmärtäneensä terapian avulla, kuinka huonosti ihmiset usein kohtelevat itseään. Hänen mukaansa itseensä tulisi mitätöimisen sijaan suhtautua yhtä empaattisesti kuin ystävään, joka kertoo vaikeuksistaan.

Kuopus syntyi Pirjon ollessa 42-vuotias

Pirjo Lonka paljastaa Anna-lehden haastattelussa, että on aina halunnut suuren perheen. Hänellä on kolme lasta aiemaasta liitostaan sekä yksi lapsi nykyisen miehensä näyttelijä Jani Volasen kanssa. Janilla on myös poika aiemmasta liitostaan.

Kotona lapsista asuu enää alakouluikäinen tytär, jonka Pirjo sai ollessaan 42-vuotias.

”Hänelle olen ehkä ollut lepsumpi äiti kuin muille”, Pirjo paljastaa haastattelussa.

Pirjolle on kunnia, että hänen itsenäistyneet lapsensa haluavat olla läheisissä tekemisissä äitinsä kanssa. Perhe käy yhdessä liikkumassa, kahvittelemassa ja kokoontuu pelaamaan lautapelejä.

”Perheen yhdessäolo on minulle suurinta hemmottelua. Nautin, kun näen, miten hyvin sisarukset tulevat toimeen suuresta ikäerosta huolimatta. On lohduttavaa tietää, että heillä on toisensa vielä silloinkin, kun minusta aika jättää.”

Näyttelijä on alkanut lämpenemään ajatukselle isovanhemmuudesta monen ystävän saadessa lapsenlapsia. Omille lapsilleen hän on kuitenkin painottanut, että kiire ei ole.

Näyttelijä Pirjo LOnka
Näyttelijä Pirjo Lonka kertoo parisuhteensa alkuhetkistä. © Sampo Korhonen.

Lue myös: Kotiliesi: Kun Pirjo Lonka rakastui Jani Volaseen, pelkojen piti väistyä: ”Ei ole kuin tämä yksi elämä”

X