Anna-lehti: Siskokset Vappu Pimiä ja Veera Rikkonen aloittivat työuransa siivoojina – ”Jokaisesta askeleesta on ollut hyötyä matkalla isompaan päämäärään”

Vappu Pimiä ja Veera Rikkonen ovat siskoksia, joita yhdistää samanlainen aloitus työuralle, vaikka nykyään he ovat aivan eri aloilla. Kumpikin on päässyt pitkälle tekemällä unelmiensa eteen töitä. Myös perhekeskeisyys yhdistää siskoksia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vappu Pimiä ja Veera Rikkonen ovat siskoksia, joita yhdistää samanlainen aloitus työuralle, vaikka nykyään he ovat aivan eri aloilla. Kumpikin on päässyt pitkälle tekemällä unelmiensa eteen töitä. Myös perhekeskeisyys yhdistää siskoksia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

Vappu Pimiä, 40, kertoo Anna-lehdessä, kuinka hän painatti teini-ikäisenä itselleen käyntikortteja helsinkiläisen kauppakeskuksen alakerrassa.

Yhdessä luki Vappu Pimiä, näyttelijä, toisessa Vappu Pimiä, rikas liikenainen ja kolmannessa Vappu Pimiä, kokki. Eivät tittelit ihan hutiin menneet. Hänestä tuli television katsotuimpien ohjelmien juontaja, useita keittokirjoja julkaissut kotikokki ja yrittäjä.

Vapun sisko Veera Rikkonen, 36, ilmoitti jo 14-vuotiaana, että hänestä tulee isona luksuskosmetiikkamerkki Estée Lauderin markkinointijohtaja. Syksyllä 2017 hänet nimitettiin Estée Lauder Finlandin maajohtajaksi. Työssään hän vastaa Suomen-liiketoiminnasta.

Rikkosen unelma lähti siitä, että hän ihastui nuorena Eila-mumminsa kosmetiikkapurkkeihin. Mummi teroitti nuorille Vapulle ja Veeralle, että kasvovoidetta tulee levittää rinnuksilta asti ylöspäin.

”Tytöt, muistakaa dekoltee”, mummi teroitti tyttärentyttärilleen kaksionsa kylpyhuoneessa Sörnäisissä.

Menestys ei ole tullut itsestään

Vappu ja Veera aloittivat kumpikin työnsä siivoojina. Vappu alkoi 17-vuotiaana siivota Viking Cinderellalla viikonloppuisin. Veera siivosi samanikäisenä elokuvateattereita.

Siskosten mielestä monipuolisesta kokemuksesta on ollut apua.

”Jokaisesta askeleesta on ollut hyötyä matkalla isompaan päämäärään. Täytyy tietää, mitä muukin työ on”, siskokset sanovat Anna-lehdessä.

Jo nuoresta pitäen siskokset auttoivat isänsä korkkilattiayrityksessä. Veera kirjoitti sähköposteja englanniksi, Vappu hoiteli laskuja ja sumpli rekkalasteja. Viikkorahaa tuli ikävuosia vastaava summa markkoina, bonukset oli tienattava itse.

Hän oli hyvä koulussa, varsinkin kielissä ja lukuaineissa. Siksi ovet aikanaan aukenivat arvostettuun

Ressun lukioon.

”Vapulla oli pienestä pitäen iso kaveriporukka ympärillään. Minä olin lapsena usein yksin tai yhden kaverin kanssa. Olin introvertimpi ja viihdyin omissa puuhissani”, Veera kertoo.

”Se vähän huoletti minua silloin, koska olin erilainen”, Vappu sanoo.

Vappu rakasti esiintymistä ja showtanssia, jota hän treenasi monta kertaa viikossa. Se ja kaverit kiinnostivat koulua enemmän. Lukio meni ”sivussa rimaa hipoen”.

Hän pyrki kaksi kertaa teatterikouluun. Kun ovet eivät auenneet, Vappu kävi juontajakurssin sekä Helsingin Evankelisen Opiston radio- ja televisiotyön linjan. Sen jälkeen hän aloitti alan työt television yöchatin juontajana.

Kun Veera pääsi Tampereen yliopistoon lukemaan markkinointia 2005, isosisko oli edennyt radiokanava Kiss FM:n ja Big Brother -tv-ohjelman juontajaksi. Siitä muutaman vuoden päästä Vapun tunsi koko Suomi.

 Julkisuudesta ei tehdä perheessä numeroa

Big Brotherin jälkeen Vappu on juontanut monia television isoja ohjelmaformaatteja, kuten Tanssii tähtien kanssa ja Maajussille morsian. Tällä hetkellä hänellä ja Marja Hintikalla on ruudussa talk show Vappu ja Marja Live.

Vaikka Vappu on tunnettu julkisuudenhenkilö, perheessä ei ole ikinä tehty numeroa hänen julkisuudestaan. Mitä nyt pikkuveli joskus omaksi ilokseen. Tällä on tapana vastata ”oletko sukua Vapulle?” -uteluihin: ”Se on mun muija.”

Veera ei ole kertonut kenellekään, kuka hänen siskonsa on. Vain hänen lähimmät ystävänsä tietävät.

Tai niin Veera itse on luullut. Eräässä työpaikassa esimies osoitti häntä kesken asiakaspalaverin ja tokaisi: ”Mutta tiedättekös, kuka hänen siskonsa on?” Veera olisi halunnut vajota maan alle.

”Vaivaannun tilanteista, joissa ihmiset tuovat itseään tykö sen vuoksi, että siskoni on julkisuudenhenkilö.”

Siskokset viihtyvät toistensa seurassa

Yhteyttä siskot pitävät viikoittain. Yleensä Veera soittaa Vapulle aamuisin matkaltaan työpaikalle, kun molempien lapset on viety hoitoon. Silloin he vaihtavat kuulumiset ja sparraavat toisiaan.

Perheittäin nähdään Vapun mökillä Salossa tai jommankumman kotona Helsingissä. Vappu asuu etelässä Ullanlinnassa, Veera kaupungin pohjoispuolella. Joulun ja juhannuksen siskot viettävät perheineen aina yhdessä. Silloin tehdään ruokaa ja pihahommia, käydään metsässä kävelemässä ja välillä mennään päikkäreille koko porukka.

”Viihdymme hyvin toistemme seurassa. Ei meillä tarvitse olla sen ihmeellisempää ohjelmaa”, naiset sanovat.

Yhdessäoloon kuuluvat myös kriittiset keskustelut.

”Siskolta saa aina rehellisen palautteen. Uskallamme sanoa toisillemme nekin asiat, joita muut eivät. Olemme toistemme peilejä”, he kuvailevat.

Haaveissa on nyt yhteinen lomamatka, jolla puolisot ja lapset olisivat mukana. Muutama viikonloppu sitten naiset olivat kavereineen yhdessä ruotsinristeilyllä.

”Siskoni perhe on yksi harvoista, jonka kanssa voisin kuvitella yhteistä matkustamista. Reissaaminen on kamalaa, jos vanhemmilla on täysin erilaiset käsitykset lastenkasvatuksesta”, Vappu sanoo.

Heillä ei ole. Samanlaisilla ohjenuorilla mennään kuin omatkin vanhemmat aikoinaan: lapset eivät pyöritä perhettä, hyvät tavat opetellaan pienestä pitäen ja perheyhteisössä kaikki kasvattavat kaikkia.

Vappu ja Veera pelaavat lautapelit nykyisin samassa joukkueessa.

X