Kotiliesi: Anna-Liisa Tilus kannustaa tarttumaan uusiin haasteisiin: ”Kun on astunut omalta hiekkalaatikoltaan epämukavuusalueelle, se on kerta kerralta vähän helpompaa”

Tv-kuuluttaja ja kanavaemäntä Anna-Liisa Tilus, 55, kertoo Kotilieden haastattelussa tulevansa poikavoittoisesta suvusta. Isovanhemmat kasvattivat viisi poikaa ja Anna-Liisalla itsellään on kolme isoveljeä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anna-Liisa Tilus kertoo, että työmatkakävely kirkastaa ajatukset.

Tv-kuuluttaja ja kanavaemäntä Anna-Liisa Tilus, 55, kertoo Kotilieden haastattelussa tulevansa poikavoittoisesta suvusta. Isovanhemmat kasvattivat viisi poikaa ja Anna-Liisalla itsellään on kolme isoveljeä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

”Oli se melkoinen ihme, että veljessarjan jatkoksi tupsahti tällainen tummasilmäinen tyttölapsi”, Anna-Liisa Tilus kertoo Kotiliedessä.

Anna-Liisan jälkeen syntyi vielä pikkusiskokin.

”Aikuiset kummastelivat, kun me leikimme pitsiverhot päässä ja työnsimme äidin korkokenkien kärkiin pumpulia. Meitä kiinnostivat ihan eri asiat kuin veljiä.”

Maaseudun ja kodin perimä kulkevat mukana

Anna-Liisa Tilus kuvaa lapsuuttaan turvalliseksi maalaislapsuudeksi – mahdollisuuksia leikkiin ja harrastuksiin oli runsaasti.

Töitäkin piti tehdä jo varhaisesta Himankalaisen kolmen sukupolven asuttamassa maalaistalossa.

”Ensimmäinen kesätyöpaikkani taisi olla muutaman vuoden iässä kairan painona, kun isoisä teki heinäseipäille reikiä”, Anna-Liisa kertoo.

Vaikka maalaismaisemat jäivätkin myöhemmin taakse, Anna-Liisa kertoo kantavansa aina mukanaan maaseutua ja kodin perimää.

”Koen edelleen olevani suupielet ylöspäin syntynyt tyttölapsi, joka puhuu suoraan, välillä pohjalaiseen tapaan vähän liiankin suoraan. Seison jalat tukevasti maassa. En luule itsestäni liikoja, vaikka tapahtuisi mitä.”

Mikä ihmeen metro

Anna-Liisa Tilus myöntää, että hänellä ei ollut erityistä paloa päästä maalta kaupunkiin tai tehdä urasuunnitelmia.

’Missitouhuihin’, kuten Anna-Liisa ajanjaksoa kuvaa, hän kertoo ajautuneensa vähän kuin vahingossa Lestijärven Aputyttö-kisojen kautta.

”Olin juuri täyttänyt 19, kun tulin Helsinkiin. Siinä vaiheessa tiesin suurin piirtein, mikä on metro. Aiemmin sekin oli ollut outo juttu.”

Miss Suomi -kisojen jälkeen tie vei edelleen mallintöihin aina Pariisiin ja Japaniin saakka.

”Omalla kohdallani voin sanoa, että matkailu on avartanut”, Anna-Liisa sanoo.

Omalta hiekkalaatikolta epämukavuusalueelle

Anna-Liisa Tilus on tehnyt uraa Yleisradiossa tv-kuuluttajana ja markkinointitehtävissä yli 20 vuoden ajan.

Työuraan on mahtunut monenlaisia vaiheita.

Anna-Liisa on nauttinut erityisesti siitä, että kaivatessaan haasteita työhönsä, hän on niitä myös saanut. Esimerkiksi päässyt tekemään livejuontoja Ylen oheistapahtumissa ja seminaareissa.

”Kaikesta, mitä olen tehnyt, on hyötyä nykyisessä työssäni. Esimerkiksi mallin töistä sain esiintymiskokemusta enkä enää pelkää esiintymistä. Kun on monta kertaa astunut omalta hiekkalaatikoltaan epämukavuusalueelle, se on kerta kerralta vähän helpompaa. Sitä soisin kaikkien kokeilevan.”

”En haluaisi enää kantaa pelkästään missin kruunua”

Anna-Liisa Tilus tietää, että julkisessa työssä joutuu arvostelun kohteeksi.

”Toivoisin, että ihmiset olisivat armollisia arvostellessaan vaikkapa ulkonäköä tai lokeroidessaan toisiaan rooleihin.”

Vaikka Anna-Liisan omasta missiajasta on kulunut jo 35 vuotta, hänet muistetaan edelleenkin tästä tittelistä – Siitäkin huolimatta, että hän on omien sanojensa mukaan saanut sen jälkeen elää kokonaisen elämän

”Olen saanut kolme lasta, tehnyt monenlaista työtä ja toivoakseni oppinut asioita. En haluaisi enää kantaa pelkästään missin kruunua. Paljon muutakin on tapahtunut.”

Juontaja on tiedon välittäjä

Erilaisten tilaisuuksien juontaminen on Anna-Liisalle mieluisaa työtä.

”Olen aina käsi pystyssä, jos tarjoutuu mahdollisuus päästä studion ulkopuolelle. Tykkään tv-juontajan työstä, mutta kun menen juontamaan vaikkapa seminaaria, saan sieltä itselleni paljon.”

Juontajan roolissa Anna-Liisa ei ajattele olevansa itse esillä, vaan kokee olevansa enemmänkin tiedon välittäjänä yleisön suuntaan.

Anna-Liisa Tilus on mukana kuuluttajan roolissa Ylen vuodenvaihteen uudessa sarjassa Maaseudulta maailmalle, joka vie katsojan hektisiin vuosiin 1956-66.

Anna-Liisa Tilus on mukana kuuluttajan roolissa Ylen vuodenvaihteen uudessa sarjassa Maaseudulta maailmalle, joka vie katsojan hektisiin vuosiin 1956-66. © Ari Heinonen / Otavamedia

Iän myötä on tullut rauhoittuminen

Anna-Liisa Tilus ei koe olevansa ikäloppu 55-vuotiaana, vaikka hiuksiin on ilmestynytkin harmaata ja nivelet toisinaan narisevat.

”Tässä iässä pyrin huolehtimaan hyvinvoinnistani. Kesällä pelaan golfia ja pyöräilen.
Eilen olin ensimmäistä kertaa elämässäni joogatunnilla.”

Anna-Liisa kertoo työmatkakävelyn olevan itselleen uusi ahaa-elämys.

”Kun kävelen päivittäin kahdeksan kilometriä ja ahmin
metsän henkeä, ajatukset kirkastuvat ja pää tyhjenee kuonasta. Höpötän matkalla ääneen Ruskeasuon hevosille ja vastaantuleville lapsille samaan tapaan kuin kotona kissalle. Puhun siis lakkaamatta itsekseni.”

Kiitollisuus pienistä asioista kasvaa isoksi kiitoksen aiheeksi

Kiitollisuus on noussut Anna-Liisalle teemana yhä tärkeämmäksi.

”Uskon siihen, että kun on kiitollinen pienistä asioista, niitä huomaa äkkiä olevan paljon ja niistä tulee yhdessä iso kiitoksen aihe.”

Anna-Liisa ajattelee paitsi rauhoittuneensa iän myötä, myös tiivistyvänsä koko ajan lähemmäksi sitä persoonaa, jollaiseksi hänet on luotu.

”Toki kaikilla, minullakin, on elämässä rooleja, mutta iän myötä tunnen olevani yhä enemmän oma itseni myös äitinä, työtoverina ja ystävänä.”

”Olen iloinen siitä, että lapset ovat saaneet toteuttaa unelmiaan”

Tässä elämänvaiheessa Anna-Liisalle iloa tuottavat erityisesti läheiset suhteet lapsiin.

Pojat Leo,22, ja Sauli, 25, pelaavat jalkapalloa ammattilaisina ulkomailla, mutta Helsingissä asuvaa tytärtään Iinaa, 30, Anna-Liisa pääsee onneksi näkemään usein.

”Olen iloinen siitä, että lapset ovat saaneet toteuttaa unelmiaan. Itse saan nauttia nyt poikien peleistä ja tyttäreni kuusivuotiaan pojan seurasta. Siitä hyvästä, että on aikanaan jaksanut kuljettaa, kannustaa ja lohduttaa, saa tässä elämänvaiheessa nauttia hienoista hetkistä.”

Lue myös: Eva Polttila kertoo viimein isoäitinsä erikoisen tarinan – Näki Pietarissa Leninin, pakeni Suomeen, menetti venäläisen kihlattunsa, nai suomalaisen jääkärin 

X