Anni Hautala Kotiliedessä rintasyöpägeenin löytämisen jälkeen: ”Yritän pysyä kaikessa kohtuudessa”

Kun radio- ja tv-juontaja Anni Hautalalta löydettiin rintasyövälle altistava geeni, hänen kiinnostuksensa ruuan terveysvaikutuksista heräsi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Millaisella ruokavaliolla syöpäriski pienenisi? Juontaja Anni Hautalan ratkaisu on kohtuus.

Kun radio- ja tv-juontaja Anni Hautalalta löydettiin rintasyövälle altistava geeni, hänen kiinnostuksensa ruuan terveysvaikutuksista heräsi.
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Ensin rintasyövälle altistava geeni löydettiin radio- ja televisiojuontajana tunnetun Anni Hautalan, 35, äidiltä 15 vuotta sitten. Toissa vuonna sama geenivirhe todettiin olevan myös Annilla.

Geeni nostaa merkittävästi riskiä sairastua paitsi rintasyöpään myös munasarjasyöpään.

Tieto geenistä herätti Annissa kiinnostuksen ruuan terveysvaikutuksiin. Geenivirheestä ja suhteestaan ruokaan Anni kertoo tuoreessa Kotilieden haastattelussa.

Minkälaisella ruokavaliolla riskiä sairastua voisi pienentää? Geenin löytymisen jälkeen kysymys pyöri Annin päässä ja hän päätti alkaa etsiä siihen vastausta.

Sen saaminen ei kuitenkaan ollut helppoa. Siinä missä yksi taho kielsi savukalan, toinen kehotti syömään enemmän kalaa.

”Ratkaisin sen niin, että yritän pysyä kaikessa kohtuudessa. En ole kieltäytynyt mistään kokonaan”, Anni kertoo Kotiliedelle.

Terveenä omia tapojaan on vaikea muuttaa

Anni on onnekas. Vaikka rintasyövälle altistava geeni on löytynyt, Annin äiti tai muukaan sukulainen ei ole vielä sairastunut. Omaa ruokasuhdetta on kuitenkin tullut mietittyä geenivirheestä huolimatta.

Marraskuun lopulla ilmestyi Annin ensimmäinen keittokirja.

Anni kertoo Kotiliedelle, että kuvitteli reseptejä valitessaan lukijan, joka kokkaa perheelleen ja kärsii ideapulasta. Tilanteeseen oli helppo samastua, koska Anni kertoo valmistavansa itse uusioperheensä ruuat.

Silti hän ei loukkaannu, jos rakkaudella tehty ruoka ei maistu hänen 8-vuotiaalle pojalleen, avopuolisolleen stand up -koomikko Niko Kivelälle ja tämän pojalle.

Vaikka kiinnostusta rintasyöpäriskiä pienentävään ruokavalioon on, Annin mukaan tapojaan on vaikea muuttaa niin kauan kuin on terve. Sokerihiirelle erityisesti makeanhimoa on vaikea vastustaa.

Myös kalan syöminen kerran viikossa on vaikeaa. Vaikka halua olisi, kalatiskillä matkaan tulee mutkia.

”Mietin kauheasti, mikä lohi on nyt väärin maailmaa kohtaan ja mitä ostamalla tuhoan koko Itämeren kalakannan.”

Ruokaihminen haluaa myös syödä jouluna hyvin. Anni kertoo tarjoilevansa jouluherkut kahdessa kattauksessa.

Ensin syödään alkupalat eli mäti, graavikalat ja lohileivät. Myöhemmin illalla ovat vuorossa kinkku ja laatikot. Koska jouluruuat ovat tärkeitä, niiden syöminen aloitettiin tänäkin vuonna jo isänpäivänä.

”Haluan olla tapaninpäivänä kyllästynyt niin jouluruokiin kuin koristeisiinkin. Vain siten vältyn joulusta luopumisen tuskalta.”

Lue myös:

Tästä tykkään – Anni Hautala: ”Aion alkaa harrastaa uintia”

X