Anna-lehti: Emilia Vuorisalmen päätös hakea lääkärinopintoihin syntyi Teho-osastoa katsellessa – Syvempi tarkoitus löytyi myöhemmin: ”Lääkärin ammatista on tullut minulle kutsumus”

Lääkäri ja tietokirjailija Emilia Vuorisalmen mukaan ihmiset elävät liikaa alitajunnan ohjaamina, autopilotilla. Lääkärinä hän auttaa ihmisiä pysähtymään olennaisen äärelle. Nyt Emilia kertoo Anna-lehdessä, miten omat kriisit ovat auttaneet häntä tunnistamaan vaikeuksissa mahdollisuuksia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oivallukset tulevat usein vaikeuksien kautta, ajattelee Emilia Vuorisalmi, joka on itsekin eronnut kaksi kertaa ja joutunut rakentamaan uuden kodin kahdelle lapselleen. Kuva: Pekka Holmström, Otavamedia

Lääkäri ja tietokirjailija Emilia Vuorisalmen mukaan ihmiset elävät liikaa alitajunnan ohjaamina, autopilotilla. Lääkärinä hän auttaa ihmisiä pysähtymään olennaisen äärelle. Nyt Emilia kertoo Anna-lehdessä, miten omat kriisit ovat auttaneet häntä tunnistamaan vaikeuksissa mahdollisuuksia.
Teksti: Katriina Lundelin

Lääkäri ja tietokirjailija Emilia Vuorisalmen päätös lähteä opiskelemaan lääketiedettä ei alunperin syntynyt kutsumuksesta. Vaihtoehtoja hänellä oli lukioikäisenä kaksi: juristin ja lääkärin ammatit.

Ratkaisu arvostettujen unelma-ammattien välillä syntyi katsomalla televisiosta Teho-osasto-sarjaa ja sen päätähteä George Clooneyta. Vaikka lääkärin ammatti oli nuorelle naiselle lähinnä käytännön sanelema valinta, myös syvempi tarkoitus on myöhemmin löytynyt ja alkanut ohjaamaan Vuorisalmen työtä.

”Lääkärin ammatista on tullut minulle kutsumus”, Emilia Vuorisalmi kertoo Anna-lehdessä.

Lääkärinä Vuorisalmi pyrkii ohjaamaan ihmisiä oleellisten asioiden äärelle, pois alitajunnan ohjaamasta arjesta, mutta tämä oivallus syntyi hänelle kivun ja vaikeuksien kautta.

Oma tie rakkauden täyttämään elämään

Viisi vuotta sitten julkaisemassaan tietokirjassa, Sekaisin lovesta, Vuorisalmi käsitteli sitä, mitä ihmisen aivoissa tapahtuu, kun hän rakastuu. Vaikka Emilia kirjoitti rakkaudesta, itse hän voi huonosti. Tärkeä parisuhde oi kariutunut ja sydänsurut näkyivät huonosti nukuttuina öinä, selkäsärkyinä ja ahdistuksena.

Emilia alkoi etsiä syitä kurjaan oloonsa ja oivalsi, että rakkaus- ja kiintymishormonien tuottamaa hyvää oloa voisi tavoitella myös ilman parisuhdetta.

Hän kehitti yhdeksän kysymystä käsittävän reseptin, joihin vastaamalla voi löytää oman tiensä rakkauden täyttämään elämään. Koronaepidemian aikana hän sai lisäpontta pohtia ja testata uutta metodiaan. Ensi syksynä Vuorisalmelta ilmestyy kirja, Rakkaus haltuun, jossa hän kertoo tästä rakkaudellisen elämän oivalluksestaan.

”Olen toiminut mallini mukaan ja voin tällä hetkellä oikein hyvin, vaikka kaikki voisi olla aivan toisin. Takana on vauvavuosi, ero ja muutto, ja kyllähän meitä kaikkia on tänä keväänä koeteltu.”

Emilia Vuorisalmi tekee DocEmilia-brändinsä somekanavilla esimerkiksi podcasteja ja tarjoaa vinkkejä jaksamiseen.

Emilia Vuorisalmi tekee DocEmilia-brändinsä somekanavilla esimerkiksi podcasteja ja tarjoaa vinkkejä jaksamiseen. Kuva: Pekka Holmström, Otavamedia

Nyt on mahdollisuus pysähtyä

Vuorisalmi on jo pitkään pohtinut, kuinka ihmiset saisi tajuamaan, että hyvinvointi syntyy siitä, että kytkee autopilotin pois päältä ja alkaa tehdä tietoisia valintoja.

Poikkeusoloissa tähän tarjoutuu Vuorisalmen mukaan uusi mahdollisuus. Ennen koronaa jatkoimme tuttuja rutiineja ja kuljimme alitajunnan ohjaamina eteenpäin silloinkin, kun se ei antanut niitä asioita, joita todella kaipaamme.

”Korona käänsi autopilotin pois päältä. Alitajunta ei enää ohjaakaan meitä, vaan nyt on havahduttava ja tehtävä itse uusia valintoja.”

Pienissä asioissa muutos on jo nähtävissä. Moni kokeilee uusia ruokia sen sijaan, että tekisi aina sitä, mitä on tottunut syömään. Yhteistä aikaa perheen kanssa on siunaantunut kuin yllättäen.

Pysähtyminen on Vuorisalmen mukaan tervetullut ilmiö nykyihmisen elämässä.

”Se tuo jokaiselle mahdollisuuden miettiä, onko entinen elämä ollut sellaista kuin on toivonut, mitä siitä haluaa muuttaa ja millaiseen elämään haluaa palata, kun olosuhteet normalisoituvat.”

Emilia Vuorisalmi kertoo Annassa, että hänkin sairasti keväällä koronaviruksen aiheuttaman taudin, vaikka testi näytti ensin negatiivista. Lue Annasta, miksi sairastumisessa oli mukana mös rahtunen onnea!

Hyvä ravinto, liikunta ja mielikuvaharjoitukset kuuluvat Emilian hyvinvoinnin tukipilareihin.

Hyvä ravinto, liikunta ja mielikuvaharjoitukset ovat Emilia Vuorisalmen mukaan tärkeitä hyvinvoinnin tukipilareita. Kuva: Heli Hirvelä, Otavamedia

Lue myös: Heidi Pakariselle päättyneet rakkaudet ovat opettaneet ettei kumppania tarvitse miellyttää millään erityisellä tavalla: ”Minulla on nykyään riittävästi rohkeutta rakastaa elämää ja itseäni”

X