Eppu ja Kurt Nuotio yhdessä 33 vuotta: ”Tässä tunnetaan toisen suoalueet ja ydinjätteen loppusijoituspaikat”

Kesäkuun 6. päivänä kirjailija Eppu Nuotio ja Kurt Nuotio juhlivat 29. hääpäiväänsä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eppu Nuotio.

Kesäkuun 6. päivänä kirjailija Eppu Nuotio ja Kurt Nuotio juhlivat 29. hääpäiväänsä.
(Päivitetty: )
Teksti: Milla Ollikainen

Kesäkuun 6. päivänä kirjailija Eppu Nuotio sai sänkyyn samppanja-aamiaisen kotonaan Berliinissä. Se oli Epun ja Kurt Nuotion 29. hääpäivä. Yhdessä he ovat olleet jo 33 vuotta.

Suhteen alkaessa Eppu oli 23-vuotias näyttelijänalku ja Kurt nelikymppinen, tunnustettu ohjaaja ja kahden pojan isä.

”Ihailin Kurrea niin, että niska oli kestojumissa. Lapset syntyivät heti. Alkoi perhe-elämä, ja siinä pääkin suoristuu ja ihailulle jää vähemmän aikaa. Perhe-elämä on kuin Selviytyjät potenssiin sata, se kyllä punnitsee ihmisen ja parisuhteen”, Eppu Nuotio sanoo.

Nuotioiden yhteiselon vaikein vaihe osui yhteen lasten murrosiän kanssa. Kurt oli töidensä vuoksi paljon poissa kotoa, ja samaan aikaan Epun äiti sairastui syöpään. Kriisistä selvittyään Nuotiot ovat pitäneet huolen siitä, että heillä on aina yhteisiä juttuja.

Kurt Nuotio

Kurt Nuotio. © KARI HAUTALA / OTAVAMEDIA

”Me ollaan luotu omanlaiset perinteet, juhlittu niin kuin on haluttu, silloin kun haluttu, karisteltu odotuksia ja olettamuksia harteilta, raivattu tilaa yhteiselle.”

Lasten aikuistuttua Nuotiot toteuttivat yhden unelmistaan ja muuttivat Berliiniin neljä vuotta sitten. Parasta kahden aikuisen arjessa on herätä ja syödä aamiaista yhdessä, kuljeksia kaupungilla kahviloissa ja kulttuuririennoissa, tai vaikka lähteä purjehtimaan tavallisena arkiaamuna.

”Ja suudella illalla ennen unta. On myös ihanaa kirjoittaa ja kuulla toisen kirjoittavan omassa työhuoneessaan.”

Pussaamisen lisäksi Nuotiot nauravat paljon yhdessä, vaikka tyhjääkin, ja kehuvat estoitta toisiaan. Yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen toisessa ei ole tutkimattomia alueita. Se on vapauttavaa.

”Se vuosien punos meidän välillä on toisen lukemista ja ymmärtämistä. Uuden ihmisen kanssa alkaa maaston kartoitus alusta, mutta tässä tunnetaan toisen suoalueet ja ydinjätteen loppusijoituspaikatkin, eikä yhtään tarvitse esittää mitään. On vapaa olemaan se, joksi on tullut.”

X