Seela Sella on ollut aina läsnä ilman isää kasvaneen tyttärenpoikansa elämässä – Isoäiti on hyvin tärkeä myös Jonatanille: ”Bobe on ihana tuki ja turva”

Näyttelijä Seela Sella ei ole perinteinen isoäiti, mutta tyttärenpoijalleen Jonatanille hän on sitäkin rakkaampi: ”Olen ollut Jonatanin kanssa enemmän kuin omien lasteni.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seela on luonteeltaan Jonatania romanttisempi. ”Jonatan on minua realistisempi, mutta herkkä ja hyvin oikeudentuntoinen. Hän ei hermostu, jos hänelle on vihainen ja huutaa, mutta epäoikeudenmukaisuudesta hän pahoittaa mielensä”, kertoo Seela.

Näyttelijä Seela Sella ei ole perinteinen isoäiti, mutta tyttärenpoijalleen Jonatanille hän on sitäkin rakkaampi: ”Olen ollut Jonatanin kanssa enemmän kuin omien lasteni.”
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Jonatan Sellaa, 16, naurattaa, kun hän vertaa tyypillistä mielikuvaa isoäideistä omaansa, näyttelijälegenda Seela Sellaan, 82.

”Usein isoäiti asuu jossain kaukana mökissään ja häntä tapaamaan matkustetaan pari kertaa vuodessa. Isoäiti tuoksuu vastapaistetulle pullalle ja hän on laittanut valmiiksi valtavan määrän ruokaa”, Jonatan Sella kuvailee.

Sellainen Seela ei ole.

”Bobe on vastakohta, tekee valtavasti töitä, ei laita ruokaa, ei leivo ja asuu kerrostalossa.”

Jonatan kutsuu Seelaa bobeksi, joka tarkoittaa isoäitiä jiddišin kielellä.

”Mutta ihmisenä hän on ihana, mahtava tuki ja turva. Ja minulle erittäin tärkeä.”

Seela on ollut läsnä tyttärenpoikansa elämässä aina. Nykyään Jonatan asuu hänen luonaan puolet ajastaan.

”Olen ollut Jonatanin kanssa enemmän kuin omien lasteni”, toteaa Seela.

Seela Sella oli mukana Jonatanin synnytyksessäkin

Kun Seelan tytär Ilana tuli raskaaksi, oli selvää, ettei isä tulisi olemaan läsnä lapsen elämässä. Seela vakuutti:

”Ole huoleti, kyllä me hoidetaan lapsi kahdestaan.”

Ja niin he ovat tehneet. Seela oli mukana synnytyksessäkin.

”Olen kuitenkin yrittänyt pitää erillään roolini äitinä ja isoäitinä. Olen kummallekin tukikohta, mutta eri tavalla.”

Se vaatii tasapainottelua.

”Olen ollut mukana heidän elämässään koko ajan, mutta en ole halunnut olla siellä liikaa.”

Jonatanin virallinen koti on äidin luona Espoossa. Käytännössä hän asuu myös Seelan luona, mistä matka kouluun, Etu-Töölön lukioon on puolet lyhyempi.

Isoäidin luona asumisessa on muitakin hyviä puolia. Seela on kasvattajana huomattavasti sallivampi kuin äiti.

”Jos sanon lähteväni kaverin kanssa ulos syömään, bobe kysyy, tarvitsenko rahaa. Äiti sen sijaan kehottaa syömään kotona”, Jonatan mainitsee.

Kotiintuloaikoihinkin Seela suhtautuu vapaamielisesti. Usein hän ei ole niitä vahtimassakaan, sillä työt vievät häntä yhä ympäri Suomea. Se on Jonatanista yksinomaan myönteistä.

”Olen oppinut ottamaan vastuun itsestäni. Kotona äiti laittaa ruoan, mutta Seelan luona valmistan sen usein itse.”

Lue myös: Seela Sella oli vaikean valinnan edessä, kun yksinhuoltajatytär sairastui syöpään

Kokemustensa vuoksi Jonatan tietää, minkälainen isä itse haluaa olla

Kahden vahvan naisen huomassa kasvaminen ei ole ongelmatonta. Seela on ollut huolissaan siitä, ettei Jonatanilla ole ollut läheistä miehen mallia. Eno, Seelan poika Ariel on läheinen, mutta asuu Israelissa.

”Olemme yrittäneet antaa hänen kasvaa pojaksi ja mieheksi ilman, että liikaa määräämme hänen elämäänsä. Aika näyttää, miten hyvin olemme onnistuneet.”

Jonatan on ollut tekemisissä isänsä kanssa vain satunnaisesti.

”Olen välillä kaivannut isää, jonka kanssa voisin tehdä tyypillisiä isä-poika -juttuja, heitellä koripalloa tai frisbeetä, lasketella tai rakentaa moottoreita.”

Jonatan näkee silti tilanteessa myös myönteisen puolen.

”Omien kokemusteni kautta olen oppinut, minkälainen isä haluan itse olla. Aion ehdottomasti tehdä lasteni kanssa kaikkea mahdollista, jota ilman itse olen jäänyt; väsätä ja rakentaa, käydä urheilemassa, kuljettaa joka paikkaan ja ylipäänsä auttaa kaikessa mahdollisessa.”

Jonatanin ja hänen isänsä edellisestä tapaamisesta on kulunut pitkä aika. Viime aikoina hän on pohtinut, olisiko aika yrittää uudelleen suhteen solmimista.

”Ehkä hän ymmärtäisi minua aiempaa paremmin nyt, kun meillä on samoja mielenkiinnon kohteita. Hänellä on ollut ikänsä kaksipyöräisiä ajopelejä ja minäkin sain vähän aikaa sitten kevytmoottoripyörän.”

Isästä ja hänen ratkaisustaan on keskusteltu Jonatanin kanssa aina avoimesti.

”Olen sanonut, että siitä seurasi yksi hyvä asia: Jonatan ei ole koskaan kuullut äitinsä ja isänsä riitelevän”, Seela sanoo.

Kun Seela oli Jonatanin ikäinen, yhteiskunta oli hyvin erilainen. ”Internettiä ei ollut olemassa vielä edes sanana.”

Kun Seela oli Jonatanin ikäinen, yhteiskunta oli hyvin erilainen. ”Internettiä ei ollut olemassa vielä edes sanana.” Tommi Tuomi / Otavamedia

Seela Sella kiertää Suomea Ihan Seelana -teatteritapahtumalla, Esko Roineen kanssa Rakkauskirjeitä -esityksellä sekä sopraano Pia Freundin ja pianisti Kristian Attilan kanssa Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän -teoksella. Hänellä on päärooli Yhtä matkaa -näytelmässä Tampereen Työväen Teatterissa. 3.1. saa ensi-iltansa elokuva Teräsleidit, jossa Seelalla yksi päärooleista. 19.2. Suomen Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistyön Hitler ja Blondi kantaesitys. Seela näyttelee Hitlerin roolin.

Seelan housut Crazy, neule Cubus ja kengät Red Shoe. Joonatanin neulepoolo Maranello.

X