Jani Sievinen muistuttaa: ”Ammattilaisetkaan eivät mene uimaan koskaan yksin”

Kesän hukkumiset vetävät ex-kilpauimari Jani Sievisen, 47, vakavaksi. Mies oli itse hukkua mereen 19-vuotiaana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Jokainen hukkuminen on turha ja olisi vältettävissä", Jani Sievinen sanoo.

Kesän hukkumiset vetävät ex-kilpauimari Jani Sievisen, 47, vakavaksi. Mies oli itse hukkua mereen 19-vuotiaana.
Teksti: Laura Savolainen

Entinen huippu-uimari Jani Sievinen valmentaa nykyisin SM-tason uimareita, vetää lasten uimakouluja ja kommentoi Tokion olympialaisisten uintikisoja. Näin Sievinen neuvoo uimaan lähteviä.

Suomalaisia on hukkunut tänä kesänä surullisen paljon. Millaisia ajatuksia tämä herättää?

Jokainen hukkuminen on turha ja olisi vältettävissä. Tärkeintä on, ettei vesillä läträtä jurrissa. Toiseksi tärkeintä on pitää yllä hyvää uimataitoa ja muistaa, ettei uimaan mennä koskaan yksin. Ammattilaisetkaan eivät teen niin. Kramppi tai sairauskohtaus voi iskeä milloin tahansa.

Mistä tietää, että on riittävän hyvä uimari?

Uimataitoinen on, jos pystyy uimaan yhteen menoon 200 metriä, joista 50 metriä selkää. Uimista pitää treenata. Jos alkukesästä jaksaa uida sata metriä, kannattaa ottaa loppukesän tavoitteeksi kilometri. Harjoitella voi luonnonvesissä rannan suuntaisesti.

Mikä on heikkoutemme uimareina?

Yllättävän moni aristelee laittaa kasvot veteen. Jos pää sitten joskus joutuu veden alle, ihminen voi hätääntyä ja mennä sokkiin. Lapsen voi totuttaa kasvojen kastumiseen suihkussa. Aikuisille on ongelmaan räätälöityjä uintikursseja. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia tätä taitoa.

Olit itse hukkua mereen 1993. Mitä tapahtui?

Iso aalto imaisi sisäänsä Havaijilla. Pinta katosi, enkä nähnyt mitään. Olin veden alla ehkä minuutin ja mietin, että tässäkö tämä oli. Onneksi en panikoinut. Se on tällaisessa tilanteessa tärkeintä. Lopulta huuhtouduin rantaan naama vedessä. Tapaus säikäytti. Jos olisin ollut heikompi uimari, olisi voinut käydä huonosti.

Kommentoit Tokion olympialaisten uinteja. Kuka voittaa bravuurisi, miesten 200 metrin sekauinnin?

Yhdysvaltain Michael Andrew. Suomellakin on vahva edustus kisoissa. Ari-Pekka Liukkonen ja Matti Mattson ovat mitaleissa kiinni.

Lue myös: Aikuinenkin voi oppia uimaan – Yläikärajaa ei ole

X