Jenni Pääskysaari paljastaa, minkä kanssa oli pakko mennä saunaankin – ja seuraukset ovat puhuvat puolestaan

Juontaja-toimittaja Jenni Pääskysaarelle kirjat ovat aarteita: ”Ne ovat minulle arvokkaampia kuin muu materia.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toimittaja-juontaja Jenni Pääskysaarelle kirjat ovat kodin tärkeimpiä aarteita.

Juontaja-toimittaja Jenni Pääskysaarelle kirjat ovat aarteita: "Ne ovat minulle arvokkaampia kuin muu materia."
Teksti:
Linda Martikainen

Jenni Pääskysaari on kulttuurin monikuluttaja, sillä päivittäin hän nauttii niin musiikista kuin kirjoistakin. Nyt hän juontaa myös paluun tehnyttä Levyraati-ohjelmaa.

Millainen musiikin kuuntelija olet? 

”Kuuntelen musiikkia ihan joka päivä ja välillä niin, etten tee mitään muuta. Minulle on tärkeää, että kotonani soi hyvä ja monipuolinen musiikki. Mitä hyvä musiikki kenellekin sitten on, on eri asia.

Musiikilla voi vaikuttaa tosi paljon päivän fiilikseen tai tilan tunnelmaan. Kuuntelen musiikkia avoimin mielin, en ole rajoittunut mihinkään genreen.

Kun joltakin artistilta tulee uusi albumi, yritän kuunnella sen muutaman kerran aina järjestyksessä alusta loppuun. Minusta on kiva keskittyä levyyn kokonaisuutena, oli se sitten vaikka Spotifyssa.” 

Luotsaat legendaarista Levyraatia. Mille biisille itse antaisit täyden kympin?

”Olin noin 11-vuotias, kun Levyraadista tuli Billy Idolin Sweet Sixteen. Katsoin musiikkivideota aivan monttu auki. Siinä tapahtui jonkinlainen herääminen. Sain nauhoitettua kappaleen VHS-kasetille, ja sitä tuli kelattua sen jälkeen tosi monta kertaa.

Se taitaa olla hyvän biisin ja videon merkki! Siinä hetkessä se kappale olisi saanut minulta kymmenen pistettä. Minulla on muuten yhä tallessa kaikki VHS-kasetit, joille olen tallentanut erilaisia musiikkiohjelmia.”

Lue myös: Väinö Karjalainen kuuli musiikkia jo lapsena laidasta laitaan kotonaan – ”Tarpeen tullen äiti perehdytti teoriakysymyksiin ja isä vaikkapa bluesiin”

Mikä kappale kuvaisi sinua itseäsi parhaiten?

”Kuulin vähän aikaa sitten Viitasen Piian kappaleen Outo tyttö. Minua puhuttelee, kun kertosäkeessä sanotaan: ”outo tyttö siellä pistelee menemään”. Ehkä me kaikki oudot tytöt voisimme vain pistellä menemään.” 

Juontamassasi Aarrepajassa entisöidään omistajilleen tärkeitä huonekaluja. Mikä on tärkein huonekalusi?

”Minulle tärkeimpiä aarteita ovat joka paikasta tursuavat kirjat! Ne ovat minulle arvokkaampia kuin muu materia. En aikanaan pystynyt jättämään Sofi Oksasen Puhdistus-kirjaa kesken, vaan menin sen kanssa saunaan. Luin sitä siellä sillä seurauksella, että kirjasta repesivät liitokset, ja nyt se on vain kasa paperia.”

Äänikirjasi Martta – nainen joka kuoli eläessään kertoo hissiin jumiin jääneestä siivoojasta. Mikä tarinassa kiehtoo?

”Törmäsin vuonna 2018 Hesarissa mikrohistorialliseen juttuun Martasta, ja naisen tarina jäi kiehtomaan minua. Ajattelin katsoa, jos löytäisin naisesta enemmän tietoa.

Siitä tuli jopa pakkomielteen kaltainen tutkimusmatka. Martan tarinassa minua kiehtoo myös sukupolvikokemus. Moni pelkäsi tapauksen jälkeen käyttää hissiä.”

Milloin olet viimeksi itkenyt ja miksi?

”Itkin, kun olin katsomassa The Holdovers -elokuvaa. En tajua, miten voidaan tehdä niin tarkka epookki, joka ei tunnu epookilta vaan siltä, että se elokuva olisi oikeasti 70-luvulta.”

Lue myös: ”Minun oli lapsena vaikea unelmoida” – Jenni Pääskysaari varttui Korsossa, jossa päihteet, kiusaaminen ja ahdistelu olivat arkipäivää

Jenni Pääskysaari
Jenni Pääskysaari asui Korson Ala-Kulomäessä kohdusta konfirmaatioon. Hän sanoo nähneensä lähiössä niin hyvyyttä kuin pahuutta. © Jonne Räsänen
X