Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat jäätanssin ykköspari – Luottamus yhdessä tekemiseen syntyi heti: ”Vietämme treeneissä 6–7 tuntia päivässä”

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis aloittivat uransa yksinluistelijoina, mutta vaihtoivat seitsemän vuotta sitten jäätanssiin. Alussa kehitys oli odotetusti hidasta, mutta vuosien aikana he ovat oppineet lukemaan toistensa kehon kieltä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keskinäinen luottamus on auttanut Juulia Turkkilaa ja Matthias Versluisia kehittymään parina.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis aloittivat uransa yksinluistelijoina, mutta vaihtoivat seitsemän vuotta sitten jäätanssiin. Alussa kehitys oli odotetusti hidasta, mutta vuosien aikana he ovat oppineet lukemaan toistensa kehon kieltä.
Teksti:
Raija Vesala

Taitoluistelijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat nyt Suomen jäätanssin ykköspari. Näin luistelijat kertovat taustoistaan ja kuvailevat toinen toistaan:

Juulia Turkkila: ”Arvostan Matthiaksessa paloa ja intohimoa”

”Treenasin lapsuusvuosina sekä balettia että luistelua. 13-vuotiaana jouduin valitsemaan, kumpaan keskityn tosissani. Valitsin luistelun. Kun luistelutreenejä lisättiin, kärsin ensimmäisen kerran selän rasitusmurtumasta, joka ei silloin vielä ollut niin paha juttu. Se kuitenkin uusiutui vanhemmiten, ja lisäksi minulla todettiin ns. urheilijan tyrä.

Toipilasaikana otin yhteyttä nykyiseen nuorten olympiavalmentajaan Maurizio Margaglioon ja aloimme pohtia jäätanssiin siirtymistä. Kun vielä Matthias suostui parikseni, asia oli sillä selvä.

Ensivaikutelma jäätanssista oli todella haastava. Jäätanssiotteet olivat jotain aivan uutta, ja oli vaikea tottua siihen, että toinen luisteli ihan siinä lähellä. Yksinluistelijana ei tarvinnut ottaa kenenkään muun tekemisiä huomioon, mutta jäätanssissa piti.”

Matthias loi turvaa

”Matthias oli kuitenkin alusta saakka pari, jonka kanssa tuntui turvalliselta luistella. Luotan häneen sekä jäällä että jään ulkopuolella. Hänelle voi kertoa rehellisesti mielipiteensä, ja se jää meidän kahden väliseksi.

Arvostan Matthiaksessa sitä paloa ja intohimoa, joka hänellä on lajiin. Meillä molemmilla on kunnianhimoa, mutta Matthias ehkä näyttää sen selvemmin.

Alussa meidän taitomme olivat nollassa, mutta treeneissä oli silti hauskaa. Maurizio vakuutti, että tästä tulee hyvä, vaikkei se siltä tuntunut. Vuosien treenaamisen myötä liikekieli alkoi soljua ja homma alkoi näyttää jäätanssilta. Löysimme myös oman tyylimme.

Haluaisin arvokisamenestyksen lisäksi luistella niin, että herättäisin katsojissa tunteita ja osaisin luoda tietyn tunnelman. Hyvä esimerkki tästä on ranskalaispari Gabriella PapadakisGuillaume Cizeron, joka voitti jäätanssin olympiakultaa Pekingissä. Heidän tulkintansa oli uskomattoman hienoa.”

Luistelijat Juulia Turkkila, 28, ja Matthias Versluis, 28. © Tommi Tuomi

Luistelijat Juulia Turkkila, 28, ja Matthias Versluis, 28. © Tommi Tuomi

Matthias Versluis: ”Juulia on harvoin huonolla tuulella”

”Aloitimme jäätanssiparina keväällä 2016, kun Juulia oli toipunut viimeisimmästä loukkaantumisestaan. Myös minulla oli takana polvileikkaus, jonka vuoksi 2014 EM-kisat jäivät väliin.

Maurizio Margaglio kehotti Juuliaa kysymään minua parikseen jäätanssiin, ja siitä se lähti. Ihan alussa treenasin jäätanssin ohella myös yksinluistelua. Huomasin, että nautin jäätanssin harjoittelusta enemmän, joten päätös oli helppo tehdä.

Tiesin totta kai Juulian luistelupiireistä jo entuudestaan. Mielikuvissani hän oli huomattavasti vilkkaampi kuin todellisuudessa, sillä yllätyin yhteistreeneissä hänen rauhallisuudestaan tai sitten hän oli vuosien varrella aikuistunut ja muuttunut rauhallisemmaksi.”

”Vietämme yhdessä treeneissä 6–7 tuntia päivässä”

”Arvostan erityisesti Juulian kovaa työmoraalia. Hän on aina ajoissa hallilla treeneissä ja voin luottaa siihen, että hän antaa kaikkensa niin kisoissa kuin treeneissäkin. Jo heti alussa syntyi luottamus yhdessä tekemiseen. Fyysisesti sovimme hyvin jäätanssipariksi, molempien tasapaino oli hyvä alusta saakka ja Juulia on sopivan kevyt pari minulle.

Juulia on harvoin huonolla tuulella, mutta silloin jos on, häntä pitää lähestyä ystävällisesti ja puhua asiat halki. Liian ankara ei saa olla, vaikka keskittymiskyky rakoilisikin.

Vietämme yhdessä treeneissä 6–7 tuntia päivässä, mutta emme vapaa-ajalla juurikaan hengaa yhdessä. Minulla on tyttöystävä ja treenien ulkopuolella haluan viettää aikaa muidenkin kavereitteni kanssa.”

Jäätanssipari kahdesta yksin luistelijasta

”Siirtyminen yksinluistelusta jäätanssiin kesti aikansa. Alussa tuntui, että mikään ei natsaa, vaikka molemmilla oli taustaa luistelijana. Siitä huolimatta meillä oli hauskaa jäällä. Koko ajan kehityimme hiukan, mutta vasta kahden vuoden yhteistreenien jälkeen alkoi tuntua, että tästä voi tulla jotain.

Aikaisemmin olimme kaksi yksinluistelijaa, mutta pikkuhiljaa aloimme luistella yhdessä samaan suuntaan, pystyimme lukemaan tilanteita ja kuuntelemaan toistemme kroppaa.

Vastoinkäymisistä, kuten loukkaantumisista, olemme selvinneet hyvin. Totta kai on tylsää harjoitella yksin jäällä ja nähdä muita pareja, jotka pääsevät kisaamaan, mutta sellaista urheilu on. Koskaan en ole katunut, että vaihdoin jäätanssiin.

Haaveilen arvokisamenestyksestä, mutta silloin kaiken pitää osua kohdalleen. Kilpauran jälkeen haluaisin päästä luistelemaan joissain kansainvälisissä näytöksissä. Aloitin aikoinaan fysioterapeutin opinnot, ja ne on tarkoitus viedä päätökseen, kun luistelu-ura on ohi.”

Taitoluistelun EM-kisat 25.–29.1. Espoon Metro Areenalla.

X