Katso video! Näin paljon hiihtäjälegenda Juha Mieto syö mämmiä pääsiäisen aikaan

Kurikan jätti, hiihtäjälengenda Juha Mieto tunnetaan myös mämmin suurkuluttajana. Pääsiäisperinteisiin kuuluu myös pääsiäisvalakia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juha Mieto on myös mämmin suuri ystävä.

Kurikan jätti, hiihtäjälengenda Juha Mieto tunnetaan myös mämmin suurkuluttajana. Pääsiäisperinteisiin kuuluu myös pääsiäisvalakia.
(Päivitetty: )
Teksti: Linda Martikainen

Olympiavoittaja, hiihtolegenda Juha Mieto tunnetaan myös pääsiäisherkun, mämmin suurena ystävänä.

Montako ropposta maistuu pääsiäispyhinä?

”40 laatikkoa menee pääsiäisen seutuna niin että paukahtaa! Rapiassa viikossa on jo mennyt kaksitoista eli hyvällä alulla ollaan. Mämmihän on erinomaista tavaraa.

Olen jättänyt aamulla kaurapuuron pois ja korvannut sen mämmillä. Syön ensin vähän leikkelettä ja sun muuta, sitten otan puoliropposta mämmiä ja kupposen kahvia. Juhannukseksi säästän neljä ropposta, presis.

Mämmi on ollut jo pienestä pitäen suurta herkkua.”

Minkä kera mämmi maistuu parhaiten?

”Mämmihän on itsessään niin makiaa, että laitan pikku ripaisun sokuria päälle. Yhteen nurkkahan teen ruokalusikalla kolon ja siihen laitan sinistä maitoa. Olen syntynyt 1949 ja meillä kotona juotiin maito lehmän tissistä.

Maito on todellinen luonnontuote. Maidon lisäksi täytyy sanoa, että myös peruna on hyvä ja halpa ruoka-aine. Se sisältää paljon C-vitamiinia.”

Miten muuten vietät pääsiäistä?

”Perinteenä on aina ollut pääsiäisvalakia, mutta pitää nyt kattoa kun lumenpirut ovat häipyneet, että saako sitä pääsiäislauantaina polttaa.

Tuli on sellaanen vieras muutenkin, että sen kanssa ei pirä leikkiä. Se on taivahan tosi. Jos tuulen vire yhtäkkiä syntyy, niin siitä voi lentää kipinää.”

Lue myös: Juha Mieto: ”Häviöt pitää vain hyväksyä”

Juha Mieto sai patsaan kotikaupunkinsa Kurikan keskustaan.

Lue myös: Mr. Seefeldiksi kruunattu hiihtämisen olympiavoittaja Eero Mäntyranta oli uskomattoman sitkeä ja uupumaton treenaaja

Eero Mäntyranta

Kuvanveistäjä Ensio Seppäsen muotoilema Eero Mäntyrannan pronssipatsas on Pellon kylän keskustassa. © Kari Hautala / SKOY

X