Katso video! Näin paljon hiihtäjälegenda Juha Mieto syö mämmiä pääsiäisen aikaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Juha Mieto
© juha harju / otavamedia
Hiihtäjälegenda ja mämmin ystävä Juha Mieto täyttää syksyllä 70. Tarjotaanko synttäreillä mämmikahvit?

Sinut tunnetaan mämmin suurena ystävänä. Montako ropposta menee tänä pääsiäisenä?

40 laatikkoa menee pääsiäisen seutuna niin että paukahtaa! Rapiassa viikossa on jo mennyt kaksitoista eli hyvällä alulla ollaan. Mämmihän on erinomaista tavaraa.

Olen jättänyt aamulla kaurapuuron pois ja korvannut sen mämmillä. Syön ensin vähän leikkelettä ja sun muuta, sitten otan puoliropposta mämmiä ja kupposen kahvia. Juhannukseksi säästän neljä ropposta, presis.

Mämmi on ollut jo pienestä pitäen suurta herkkua.

Minkä kera mämmi maistuu parhaiten?

Mämmihän on itsessään niin makiaa, että laitan pikku ripaisun sokuria päälle. Yhteen nurkkahan teen ruokalusikalla kolon ja siihen laitan sinistä maitoa. Olen syntynyt 1949 ja meillä kotona juotiin maito lehmän tissistä. Maito on todellinen luonnontuote. Maidon lisäksi täytyy sanoa, että myös peruna on hyvä ja halpa ruoka-aine. Se sisältää paljon C-vitamiinia.

Miten muuten vietät pääsiäistä?

Perinteenä on aina ollut pääsiäisvalakia, mutta pitää nyt kattoa kun lumenpirut ovat häipyneet, että saako sitä pääsiäislauantaina polttaa. Tuli on sellaanen vieras muutenkin, että sen kanssa ei pirä leikkiä. Se on taivahan tosi. Jos tuulen vire yhtäkkiä syntyy, niin siitä voi lentää kipinää.

Mitä kuuluu patsashankkeelle?

Tohina on päällä. Patsas julkaistaan toukokuussa 2020 Kurikassa maastojuoksukisojen aikaan. Siinä on kovia naamoja mukana, joten kyllä uskon, että se kasahan tuloo. Patsasta höyrittiin ensiksi jo 20 vuotta sitten, mutta silloin sanoin, että ei tule kuuloonkaan. Sitten kun putosin eduskunnasta niin rupesivat uurestaan ehrottamaan. Ei sitä viitsi hanttiinkaan panna.

Miten elämästäsi kertova kirjahanke etenee?

Hyvin. Kirja jakaantuu neljään vaiheeseen, joista viimeinen on tämä luppoaikajakso. Mukavahan se on porskuttaa, kun ei koirat kuse kintuille. Sitä kun ei tierä mihin asti päiviä piisaa.

Täytät ensi syksynä 70 vuotta. Aiotko järjestää kakkukahvien sijaan mämmikahvit?

Mene ja tierä, kattotahan nyt. Eiköhän ne seitsemänkymppiset voisi viettää jo peukaloita pyöritellen.

X