Kiusatuksi joutunut Rosa Meriläinen Annassa: ”Kansanedustajakauteni on elämäni inhottavimpia kokemuksia”

Rosa Meriläisen ja Tuomas Murajan suhde eteni tutustumisesta avioliittoon ja uusperhearkeen pikavauhtia. Seurusteluvaihe jäi välistä melkein kokonaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjailija ja poliitikko Rosa Meriläinen.

Rosa Meriläisen ja Tuomas Murajan suhde eteni tutustumisesta avioliittoon ja uusperhearkeen pikavauhtia. Seurusteluvaihe jäi välistä melkein kokonaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Kirjailija Rosa Meriläinen, 42, ja hänen puolisonsa toimittaja-tietokirjailija Tuomas Muraja, 44, ovat molemmat joutuneet verkkovihan kohteeksi ja saaneet verkossa tappouhkauksia, kertoo tuore Anna.

”En suostu pelkäämään. Olen aktiivisesti ajattelematta sitä, miltä tällainen tuntuu. En halua päästää tunnetta ihoni alle. Suojelen itseäni sillä tavalla”, Rosa kertoo lehdessä.

Rosa saa verkossa vihapostia satunnaisesti, Tuomas säännöllisesti. Tuomaasta on muun muassa kirjoitettu lokajuttuja valemediasivustoille ja hänen nimissään on lähetetty sähköposteja. Tuomas lukee saamansa viestit, tekee poliisille tutkintapyyntöjä ja julkistaa tekijöitä verkossa. Rosa ei tee näin.

”Ihailen sitä, että Tuomas puolustaa aktiivisesti itseään. Minulla eivät riittäneet halu, aika eivätkä voimat samanlaiseen.”

Rosaa ja Tuomasta yhdistävät myös kokemukset koulukiusatuksi joutumisesta. Rosan kohdalla kiusaaminen jatkui myös Rosan toimiessa kansanedustajana 2000-luvun puolivälissä.

”Kun saavuin seuraan, puhe vaikeni ja kaikki lähtivät tiehensä. Minun oli vaikea luoda kontaktia kollegoihini, ja koin, että minua ylenkatsottiin. Koin sen olevan omaa syytäni. Kansanedustajakauteni on elämäni inhottavimpia kokemuksia.”

Kiusatuksi tulemisen kokemukset ovat lujittaneet Rosan ja Tuomaan yhteenkuuluvuuden tunnetta.

”Kyllä entinen koulukiusattu tunnistaa toisen. Tietenkin toivon, että Tuomasta ei olisi kiusattu, mutta on myös ihanaa, että elämänpoluissamme on samankaltaisuuksia. Koska olemme kokeneet samaa, meidän on helppo ymmärtää toisiamme.”

”Seurusteluaika jäi melko olemattomaksi”

Pari kertoo Annassa myös salamavauhtia edenneestä rakkaudestaan. Rosa ja Tuomas tutustuivat toisiinsa syyskuussa 2016 rasisminvastaisessa mielenosoituksessa Helsingissä. Rosa oli silloin vielä yhdessä kihlattunsa, koomikko Simo Frangénin kanssa.

Tammikuussa 2017 julkisuudessa kerrottiin Rosan eronneen. Samassa kuussa Rosa ilmoitti seurustelevansa Tuomaan kanssa ja kihloihin mentiin  helmikuussa. Häitä vietettiin lokakuussa.

”Emmehän me kovin hyvin vielä siinä vaiheessa toisiamme tunteneet. Prosessi oli niin vauhdikas, että varsinainen seurusteluaika jäi melko olemattomiin”, Rosa kuvailee.

Pari kertoo Annassa suhteen nopean etenemisen liittyvän kummankin elämäntilanteeseen. Rosa ja Tuomaan luona asuu Rosan 12-vuotias Frans-poika ja vuoroviikoin Tuomaan kaksi lasta tämän aiemmasta liitosta.

”Kun kummallakin on kouluikäisiä lapsia, epämääräinen seurustelu ei tuntunut sopivalta. Sitoutumisen pitää olla totaalinen paitsi itsemme myös lasten tähden.”

X