Kotiliesi: Ben Zyskowicz on pitänyt 25 vuotta päänsärkypäiväkirjaa – ”Elimistöni oli oppinut reagoimaan paineisiin ahdistusoireilla”

Poliitikko kertoo heräävänsä joskus öisin ahdistuksen vuoksi. Jatkuva päänsärky vaikuttaa mielialaan, eikä hän tiedä jatkaako siksi enää politiikassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kokoomuksen Ben Zyskowicz on jo monta vuotta ollut huutosakin johtaja: nytkin hän tuotti yli viidesosan eduskunnan kaikista välihuudoista.

Poliitikko kertoo heräävänsä joskus öisin ahdistuksen vuoksi. Jatkuva päänsärky vaikuttaa mielialaan, eikä hän tiedä jatkaako siksi enää politiikassa.
Teksti:
Seura

”Kun päätä särkee joka helvetin päivä, ei ole mikään ihme, että se vaikuttaa mielialaan ja elämäniloon”, poliitikko Ben Zyskowicz (Kok.), 68, kertoo Kotiliedessä.

Zyskowicz on pitänyt 1990-luvun puolivälistä ”päänsärkypäiväkirjoja”, johon on merkinnyt päivittäin pääkipunsa asteen. Ykkönen tarkoittaa lievää kipua, jota ei tarvitse lääkitä. Neloseen ei auta välttämättä migreenin hoitoon tarkoitetun kipulääkkeen ja särkylääkkeen yhdistelmäkään.

Päiväkirjojen avulla kokoomuspoliitikko on pyrkinyt ymmärtämään mitä voi tehdä helpottaakseen päänsärkyään. Hän on merkannut ylös työtunneista ja lenkeistä lähtien kaiken mahdollisen.

Pahimmillaan päänsärky on Zyskowiczin mukaan monesti viikonloppuisin tai loman alkaessa – silloin työpaineet purkautuvat.

Ahdistuksesta masennukseen

Kotiliedessä kerrotaan, että Ben Zyskowicz alkoi jo nuorena kärsiä ahdistuksesta ja paniikkikohtauksista. Kun hän eteni 1980–90-lukujen taitteessa eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi, hän turvautui lääkitsemään oireitaan.

Ahdistuksen jälkeen tuli päänsärky.

”Elimistöni oli oppinut reagoimaan paineisiin ahdistusoireilla. Kun lääkkeet sitten tukkivat keholtani tämän keinon, löytyi uusi kanava migreenipäänsärystä. Esitin tämän teorian lääkärille, ja hän sanoi sen olevan mahdollista”, Zyskowicz kertoo.

Poliitikko kertoo, että hän on kokeillut kaikkia mahdollisia ahdistus- ja migreenilääkkeitä. Lääkkeet ovat auttaneet ahdistukseen, mutta eivät päänsärkyyn.

Kova stressi saa ahdistuksen nostamaan päätään. Silloin Zyskowicz saattaa herätä aamuyöllä pyörittämään asioita päässään. Päänsäryn ja ahdistuksen vuoksi Zyskowicz  kertoo sairastuneensa masennukseen.

Jyri Häkämies ja Ben Zyskowicz eduskunnassa vuonna 2005.

Kokoomuksen Jyri Häkämies ja Ben Zyskowicz eduskunnassa vuonna 2005.
© Petri Kaipiainen / Otavamedian arkisto

Jatko politiikassa kysymysmerkki

Pääkipu on syynä myös siihen, miksi Zyskowicz ei vielä tiedä asettuuko enää ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa. Päätöksen hän julkistaa marraskuussa.

”Mitä lähemmäksi tuo ajankohta tulee, sitä vaikeammalta päätöksen tekeminen tuntuu”, Zyskowicz sanoo.

Nykyisessä eduskunnassa hän on pisimpään istunut kansanedustaja, yhteensä 43 vuotta. Zyskowicz tietää, että asettuisi ehdolle varmasti, jos päänsärky ei vaivaisi. Kiinnostus politiikan tekemiseen on edelleen kova.

Lue lisää Kotilieden numerosta 15/2022. Ben Zyskowicz kertoo myös lapsuudestaan ja nuoruudestaan, isästään, sekä lapsenlapsistaan. Zyskowicz paljastaa myös, mikä ajoi hänet politiikkaan.

Lue myös: Ben Zyskowicz lähti isänsä jäljille keskitysleirille

X