Kotiliesi: Entinen povimalli Janina Fry poistatti rintansa: ”Nyt oli aika sanoa – kiitos näistä vuosista”

Yrittäjä ja malli Janina Fry menetti äitinsä rintasyöpään, pian häneltä itseltään löydettiin rinta- ja munasarjasyövälle altistava geenivirhe ja syövän esiaste.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yrittäjä ja malli Janina Fry menetti äitinsä rintasyöpään, pian häneltä itseltään löydettiin rinta- ja munasarjasyövälle altistava geenivirhe ja syövän esiaste.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Janina Frylle valinta oli selvä, kun lääkäri suositteli rintarauhasten poistoa. Hän oli juuri nähnyt, kuinka hänen äitinsä oli kärsinyt rintasyövän taistelussa.

”Rintani olivat osallistuneet hienoon uraan alusvaatemallina, ja olen saanut imettää lapsiani, mutta nyt oli aika sanoa: kiitos näistä vuosista”, kertoo Janina Fry Kotiliedelle.

Rinnasta löytyi syövän esiaste

Janina Fry kävi mammografiassa vuonna 2016, kun hännen rinnassa näkyi tiivistymää. Se kuitenkin todettiin vaarattomaksi, jota piti pitää silmällä.

Hän kääntyi hänen äitiään hoitaneen lääkärin puoleen, joka kehotti uuteen mammografiaan jo ennen rutiinikäyntiä.

”Viivyttelin, mutta Mark muistutti minua asiasta. Moni traagisia tilanteita kokenut on lopulta sairastunut itse. Ja minä elin äidin rinnalla aivan kuin sairaus olisi omani”, Janina kertoo.

Uusissa kuvissa näkyi kalkkikertymä, joka päätettiin leikata. Janina Fry halusi samalla rintojen pienennyksen.

”Suuret rinnat ovat ehkä näyttäneet hyviltä kuvissa, mutta ne olivat fyysisesti raskaat”, Janina kertoo.

Lopulta Janina Fryn rinnasta löytyi syövän esiaste, jonka sisällä oli jo rintasyövän alkua. Geenitesteissä oli myös selvinnyt, että hänellä oli rinta- ja munasarjasyövälle altistava BRCA2-geenivirhe.

”Vaikka rintani pienenivät naisellisuuteni ei kadonnut minnekään”

Janina Fryn ensimmäinen rinta poistettiin noin vuosi sitten tammikuussa ja toinen viime syyskuussa. Samaan aikaan tilalle rakennettiin leikkauksen yhteydessä uudet rinnat. Kudos otettiin Janinan selästä.

”Kummankin rinnan poiston jälkeen piti olla kuusi viikkoa urheilematta, enkä voinut nukkua leikatulla kyljellä. Kun toivuin, oloni oli kevyt ja innostunut. Saatoin lähteä lenkille ilman useita päällekkäisiä rintaliivejä”, kertoo Janina.

Ennen leikkausta kirurgit olivat miettineet valmiiksi sopivan koon.

”Vaikka rintani pienenivät, naisellisuuteni ei kadonnut minnekään. Miksi olisi? Naisellisuudessa on ihanaa se, että on niin monia vaihtoehtoja olla naisellinen. Naisellisuus on minusta ennen kaikkea mielentila.”

X