Kotiliesi: Riitta Nelimarkka oppi tervettä itsekyyttä, kun puoliso muutti hoivakotiin: ”Se oli kova paikka, mutta olisi vastuutonta hylätä itsensä”

Kun Riitta Nelimarkan puoliso Jaakko Seeck muutti hoivakotiin, Riitta koki moraalista ristiriitaa. Oman rajallisuuden ymmärtäminen kuitenkin auttoi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Värejä rakastava Riitta Nelimarkka on saanut nuorisolta kritiikkiä värikkäästä pukeutumisestaan.

Kun Riitta Nelimarkan puoliso Jaakko Seeck muutti hoivakotiin, Riitta koki moraalista ristiriitaa. Oman rajallisuuden ymmärtäminen kuitenkin auttoi.
Teksti:
Seura

Riitta Nelimarkka, 75, on luonut taidetta päälle viisi vuosikymmentä. Hänen tuotantoonsa kuuluu animaatioita, maalauksia, grafiikkaa, taidetekstiilejä, fotomontaaseja ja kirjoja.

Riitta on tehnyt taidetta myös yhdessä puolisonsa Jaakko Seeckin kanssa. Nyt näin ei enää ole, sillä hänen puolisonsa muutti hoivakotiin puolitoista vuotta sitten.

Riitta koki, että viimeisinä aikoina ennen Jaakon siirtymistä hoivakotiin hänelläkään ei juuri ollut itsenäisyyttä. Kotisairaanhoito kävi Jaakon ja Riitan luona monta kertaa päivässä.

”En pystynyt keskittymään töihini. Jaska kannusti minua aina. Olimme aiemmin tehneet yhteisiä projekteja, mutta enää hänellä ei ollut energiaa”, Riitta Nelimarkka sanoo Kotiliedessä.

Puolison muutto hoivakotiin oli Riitalle moraalisesti ja eettisesti hankalaa.

”Se oli kova paikka, mutta olisi myös vastuuntunnotonta hylätä itsensä siinä tilanteessa. Jos toinenkin väsyttää itsensä uuvuksiin, läheiset joutuvat hoitamaan kahta ihmistä.” 

”Minun kohtaloni ja vapaa tahtoni on tehdä taidetta”

Itsekkyys-sanalla on Riitan mielestä väärä kaiku. Hän huolehtii itsestään joogaamalla, uimalla, venyttelemällä, portaita kävelemällä, ylläpitämällä rutiineja ja luomalla taidetta.

”Jokainen toteuttaa omaa elämäänsä ja kohtaloaan. Minun kohtaloni ja vapaa tahtoni on tehdä taidetta.”

Värikäs linna Loviisassa jäi viimeiseksi yhteiseksi työksi

Riitan ja hänen puolisonsa viimeiseksi yhteiseksi suureksi hankkeeksi jäi Bongan linna Loviisassa. Riitta on ylpeä värikylläisestä tilasta, joka on kokonaisvaltainen taideteos.

”Värit edustavat minulle hyvinvointia, mielihyvää ja ylellisyyttä. Joskus saan nuorisolta kritiikkiä, että voisin pukeutua asiallisemmin ja värittömämmin”, Nelimarkka sanoo Kotiliedessä.

Lue lisää Kotilieden numerosta 5/2024. Riitta Nelimarkka kertoo jutussa aamurutiineistaan, isovanhemmuudestaan ja suhtautumisestaan kuolemaan. Riitta kertoo myös, mihin elämänohjeeseen hän ja hänen isoisänsä, kuvataiteilija ja professori Eero Nelimarkka ovat uskoneet.

Lue myös: Taiteilija Riitta Nelimarkka ei murehdi ikäänsä – Ristiriita on elämän olemus: ”En koe olevani iäkäs enkä eläkeläinen”

X