Laulaja Anne Mattila pohtii Annassa itsensä toteuttamisen voimaannuttavaa vaikutusta: ”Olen löytänyt rauhan olemiseeni ja tekemiseeni – se on suuri voimavarani”

Kiireinen ja paineen täyteinen keikkaelämä sai Anne Mattilan miettimään elämänvalintojaan uudestaan. Nyt hän elää maaseudulla, pitää taidegalleriaa ja maalaa laulamisen ohessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kiireinen ja paineen täyteinen keikkaelämä sai Anne Mattilan miettimään elämänvalintojaan uudestaan. Nyt hän elää maaseudulla, pitää taidegalleriaa ja maalaa laulamisen ohessa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Laulajatar Anne Mattila osti viisi vuotta sitten maalaistalon kotikunnastaan Karviasta. Lapsuutensa lypsytilalla viettänyt Mattila oli kaivannut rankkojen keikkavuosien jälkeen omaa tilaa, jossa saisi toteuttaa itseään.

”Halusin rakentaa ympärilleni tilan ja paikan, joka kuvastaa kehitystäni ja jossa saan olla juuri sellainen kuin olen. Täällä minusta tuli lopullisesti minä, se, joka oikeasti olen”, laulajatar kertoo Anna-lehdessä.

Keikoille pienestä pitäen

Mattila aloitti esiintymisen jo hyvin nuorena. Maalaistalon tyttö lauloi jo 11-vuotiaana pikkutapahtumissa ja 16-vuotiaana hän teki ensiesiintymisensä televisiossa. Uran varrella on sattunut kaikenlaista, mutta laulajan jalat ovat pysyneet maassa.

”Olin ajanut rehua, ollut navetassa, jakanut pedin, vaatteet ja huoneen sisarusteni kanssa. Olin oppinut, että kaikkea ei voi saada ja asioiden eteen pitää tehdä työtä”, Mattila kertoo lapsuudestaan.

Vaikka Anne odottikin keikkoja aina kuin kuuta nousevaa, oli keikkaelämä välillä nuorelle tytölle rankkaa. Esiintymislavoilla hän tuli nähneeksi kaikenlaista.

”Teinivuosien keikoilla olisi voinut tulla traumoja, muttei tullut. Tunsin oloni turvalliseksi myös, koska mukanani oli aina äiti tai isä, joskus koko perhe”, Mattila kertoo.

Aikaa rakkaalle harrastukselle – maalaamiselle

Keikkakalenteri oli täpötäysi, eikä aikaa rakkaalle maalausharrastukselle meinannut riittää. Annen ollessa 25-vuotias hän päätti, että kiire saisi luvan loppua. Hän karsi keikkojaan ja muutti takaisin Karviaan, kotiseudulleen. Samalla laulajatar alkoi varata enemmän aikaa maalaamiselle.

Uuden kodin yhteyteen Mattila rakensi yhdessä lähipiirinsä kanssa tanssilavan, perusti kesäkahvilan ja raivasi taidepolun, jonka varrella voi ihastella hänen kirjoittamiaan runoja ja maalauksia. Valmiiksi se ei kuitenkaan ole vielä tullut.

”Näen tämän vielä tosi keskeneräisenä. Unelmani on pitkällä, mutta ei vielä ihan valmis. Tuolla pellolla on kaivinkone ja vanhat myllynkivet, jotka ovat vuodelta 1835. Niiden päälle tulee pieniä majoitushuoneita. Niihin tulee taidetta, ja pihalle myös – tämä muuttuu sellaiseksi suljetummaksi taidekokonaisuudeksi”, Mattila kertoo Anna-lehdessä.

”Rakastan laulamista nykyisin vielä enemmän”

Nykyään Anne Mattilalla riittää aikaa ja voimavaroja kaikkiin itsensä toteuttamisen tapoihin. Vaikka mukaan on tullut paljon muutakin, on laulaminen silti naiselle yhä tärkeää.

”Rakastan laulamista nykyisin vielä enemmän, koska se mahdollistaa sen, että voin toteuttaa rauhassa myös toista puoltani. Olen löytänyt rauhan olemiseeni ja tekemiseeni, ja se on suuri voimavarani.”

X