Oireet eivät liittyneetkään vaihdevuosiin – Irma-äidin sydänkohtaus pelästytti myös laulaja Nina Tapion: ”Infarkti oli hirveä sokki”

Nina Tapio on monessa kuin äitinsä Irma. Menee eikä meinaa. Taustalaulajan tyttärestä kasvoi solisti, joka noudattaa äitinsä neuvoa tehdä kaikki työnsä aina hyvin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nina ja Irma Tapio tykkäävät järjestää juhlia ja perhetapaamisia yhdessä. Järjestelyt tehdään rennolla otteella ilman hössötystä.

Nina Tapio on monessa kuin äitinsä Irma. Menee eikä meinaa. Taustalaulajan tyttärestä kasvoi solisti, joka noudattaa äitinsä neuvoa tehdä kaikki työnsä aina hyvin.
(Päivitetty: )
Teksti: Milla Ollikainen

Toimelias ja reipas. Itsenäinen nainen. Sellaisena Nina Tapio tunsi äitinsä Irma Tapion, ja sellainen hänestä itsestäänkin oli tullut: positiivinen pärjääjä.

Ja nyt äiti oli saanut sydäninfarktin, viittä vailla viisikymppisenä. Nina oli 24-vuotias ja menossa naimisiin.

”Olihan se hirveä shokki”, Nina sanoo.

Elettiin tammikuuta 1996. Kaikkien sairaalassa tehtyjen kokeiden perusteella Irman kunto oli kohtauksen jälkeen hyvä. Hänestä itsestään ei siltä kuitenkaan tuntunut.

”Sanoin, että en ole kunnossa, mutta ne olivat siellä sitä mieltä, että mulla on vaan vaihdevuodet”, Irma kertoo.

Hän palasi töihin ja voi huterasti koko kevään. Huhtikuussa hän piti suuret syntymäpäivät.

”Ajattelin, että jos kuolen tähän, mulla on ainakin ollut hauskat viisikymppiset.”

Varjoainekuvaus paljasti sydämen viisi tukosta

Päästäkseen varjoainekuvaukseen Irma Tapio alkoi teeskennellä huonokuntoisempaa kuin olikaan.

Varjoainekuvaus tehtiin kesällä viikkoa ennen Ninan häitä. Lääkäri tuli kertomaan Irmalle kuvauksen tuloksen huoneeseen, jossa oli myös neljä syöpäpotilasta.

Kuvauksessa oli selvinnyt, että Irman sydämessä oli viisi tukosta ja hän joutuisi leikkaukseen.

”Mulla oli hätä, että en pääse tyttäreni häihin. Menin häpeissäni itkemään peiton alle ja ajattelin, että enhän mä voi tässä itkeä, kun nuo neljä muuta mimmiä kuolee. Yksi niistä syöpänaisista tuli mun viereen ja sanoi, että kuule, tässä huoneessa itketään kaikki itkut yhdessä”, Irma muistelee liikuttuneena.

Morsiamen äitikin pääsi lopulta häihin, ja hänen sydämensä leikattiin syksyllä. Nina-tytär oli ensimmäisenä taluttamassa äitiään kävelylle, kun tämä ei leikkauksen jälkeen uskaltanut mennä yksin ulos.

”Oli outoa nähdä oma äiti semmoisena haavanlehtenä”, Nina sanoo.

Jälkeenpäin oli helppo tunnistaa syitä, jotka olivat edesauttaneet sydänvaivojen syntyä: Irman isä oli juuri kuollut ja äiti joutunut vanhainkotiin.

Lisäksi lama koetteli Irman kiinteistönvälitysfirman taloutta. Ennen kohtausta Irma oli kuitenkin kuvitellut, ettei hänellä ole mitään hätää.

Positiivisessa persoonallisuudessa on siis kääntöpuolensa.

”Sehän se on huono asia tämmöisessä luonteessa, joka meillä on, että me hautaamme ne ikävät tunteet tuonne kroppaan jonnekin”, Nina sanoo.

Nina ja Irma Tapio

Nina ja Irma Tapio sekä Ninan tyttäret Ada ja Elsa Kreetalla vuonna 2000. Koko perhe matkailee paljon Kreikassa isolla porukalla, mutta joskus äiti ja tytär ehtivät reissuun kahdestaankin. Silloin mennään Lontooseen. © PEKKA HOLMSTRÖM / KUVARYHMÄ

Lontoo jäi laulajattarien sydämeen

Ninan syntyessä 1972 Irma Tapio oli 26-vuotias laulava lääkintävoimistelija. Hän oli hankkinut ammatin varmuuden vuoksi, vaikka aika kului enimmäkseen studiokeikoilla taustalaulajana.

Laulamisen Irma oli aloittanut jo lapsena. Insinööri-isä oli amatöörimuusikko, joka säesti haitarillaan koko perhettä, äitiä, Irmaa ja tämän kahta siskoa. Kahdeksanvuotiaana Irma marssi kaverinsa kanssa omin päin laulamaan Markus-sedän ohjelmaan, ja teini-iässä hän perusti oman tyttökvartetin.

Irma Tapio

IRMA NINASTA: ”Nina on lämmin ja iloinen energiapakkaus, jolla on taito hallita arkea: perhettä, työtä tai ystäviä unohtamatta.” © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Samanlaista mennään eikä meinata -henkeä löytyi Ninastakin pienenä. Kun hän oli viisivuotias, koko perhe muutti Lontooseen, missä Ninan pappi-isä teki töitä Merimieskirkossa. Nina aloitti saman tien englanninkielisen koulun täysin ummikkona.

Se tietysti hirvitti Irmaa. Hän pyysi opettajaa soittamaan, jos tulisi jotain ongelmia. Soittoa ei kuulunut. Kahden viikon kuluttua Irma meni kouluun kysymään opettajalta, miten Nina oikein pärjää, kun ei osaa englantia. Opettaja vastasi, ettei tiedä, mitä tyttö puhuu, mutta jotain hän kyllä puhuu ”very loudly and clearly” eli hyvin kovaa ja selvästi.

Tapiot viettivät Lontoossa viisi vuotta. Kaupunki on heille edelleen kuin toinen koti, jossa pitää piipahtaa mielellään kerran vuodessa.

”Näen edelleen paljon unia, joissa olen Lontoossa”, Nina sanoo.

”Mun sielu jäi sinne ihan totaalisesti”, Irma puolestaan huokaa.

Kun äiti ja tytär pääsevät Lontooseen kahdestaan, he kuluttavat aikansa konserteissa ja musikaaleissa, luuhaavat kaupungilla ja istahtavat välillä kuohuviinille.

Taitelijan rankka arki

Taiteilijat usein varoittelevat jälkikasvuaan valitsemasta samaa, taloudellisesti epävarmaa ammattia. Niin teki Irmakin, vaikka hän ei ole koskaan ollut Ninan pärjäämisestä huolissaan.

”Me ollaan samanlaisia sähliä sillä tavalla, että vähän kaikki on kiinnostanut. Nina meni nuorena esimerkiksi cheerleaderiksi amerikkalaiseen futisjengiin, ja se oli musta vaan makeeta”, Irma kertoo.

Muusikoiden elämää Irma oli kuitenkin taustalaulajana saanut seurata läheltä: miten rankkaa on pysyä pinnalla vuosikaudet ja saada työllistettyä itsensä. Siksi hän kannusti Ninaa hankkimaan jonkin ammatin, niin kuin hän itsekin oli aikanaan tehnyt.

”Mutta kun Nina lähti opiskelemaan laulua, niin kyllähän mä tiesin, miten siinä käy. Nina on niin musikaalinen, sata kertaa musikaalisempi kuin minä ja monipuolisempi.”

Irma sanoo aina viihtyneensä taka-alalla, taustalaulajana, osana yhteisöä. Nina astui heti uransa alussa valokeilaan Taikapeilin solistina, mutta on myös laulanut paljon taustoja.

”Yhdessä tekeminen on kivaa. En mä tykkäisi siitä, että istun yksin autossa ja ajan keikoille, olen omassa pukuhuoneessa enkä juttele kenellekään.”

Nina Tapio

NINA IRMASTA: ”Äidillä on suuri sydän ja mahtavan sosiaalinen luonne. Kukaan ei jää porukan ulkopuolelle!” © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Nina sanoo oppineensa äidiltään jo varhain paitsi sen, että työ on tehtävä aina hyvin, myös sen, miten tärkeää on kohdella kaikkia ihmisiä samanarvoisesti – oli kyseessä sitten vaikka äänimiehen apulainen.

Yhteistyötä Irma ja Nina ovat tehneet muun muassa Adiemus Singersin aikoina. Nina lauloi suomalaisten naisten kuorossa, joka esiintyi osana maailmankuulua Adiemus-ryhmää, levytti ja kiersi maailmaa. Irma kulki mukana ja toimi suomalaiskuoron managerina.

Eksät äidin ja tyttären mukana

Irmaa ja Ninaa yhdistää monen muun asian ohella se, että he ovat molemmat eronneet.

Irma erosi Ninan isästä 1980-luvun lopulla, kun Nina oli teini-ikäinen. Hänen isoveljensä oli jo muuttanut kotoa, joten eron jälkeen Nina asui äitinsä kanssa kahdestaan.

”Se oli mulle ehkä helpotus, koska pääsin itsenäistymään aikaisemmin. Äidillä oli paljon menoja, ja olin paljon yksin. Mutta olin ihan tyytyväinen siihen, mulla oli aina kavereita meillä.”

Nina ei joutunut kokemaan erossa mitään sellaista, että olisi pitänyt asettua jommankumman vanhemman puolelle. Välit sekä äitiin että isään pysyivät hyvinä.

Kun sitten Ninan ensimmäinen avioliitto päättyi eroon yksitoista vuotta sitten, Irma tiesi omasta kokemuksesta, että päätös on tyttären ja vävyn – siihen ei kannata muiden sekaantua. Sen sijaan hän tuki eronneita niin, että kaikki voisivat säilyttää hyvät suhteet.

”Sanoin Ninan eksälle, että hei, me ei erota. Ja hän kävikin hyvin paljon meillä tyttöjen kanssa. Hän on mulle rakas ihminen edelleen ja mahtava tyyppi.”

”Niin minustakin”, Nina komppaa. ”Se suhde ei vain parisuhteena enää toiminut.”

Nina ja Irma Tapio

Nina Tapion syksyyn on kuulunut kaksi isoa urauutista: hän on Jean S -yhtyeen uusi solisti ja tähdittää keväällä nähtävää Mamma Mia -musikaalia. Irma Tapio on eläkkeellä – paitsi laulamisesta – ja keikkailee edelleen kahden yhtyeen kanssa. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Nykyisin Irman ja hänen miehensä luona Porkkalassa saattavatkin olla koolla Nina ja hänen nykyinen miehensä Reka, heidän yhteinen poikansa sekä Ninan tyttäret ja heidän isänsä.

Kaikissa avioeroperheissä tällainen ei todellakaan ole mahdollista.

”Täällä kuitenkin eletään ja yritetään oppia, joten on turha jauhaa ja kierrättää katkeria asioita. Mieluummin keskityn niihin positiivisiin ja kerään ympärille ne ihmiset, jotka pitää mut hyväntuulisena”, Nina sanoo.

Suhde muuttui syvemmäksi ystävyydeksi

Irman ja Ninan suhde alkoi muuttua äidin ja tyttären suhteesta enemmänkin ystävyydeksi sen jälkeen, kun Ninasta tuli äiti. Kumpikin kantaa toisesta vastuuta ja voi pyytää apua, mutta riippuvaisia Nina ja Irma eivät toisistaan ole.

Irma esimerkiksi on mielellään hoitanut ensin Ninan tyttäriä ja nyt viisivuotiasta Vilhoa, mutta sanoo myös suoraan, jos se ei joskus onnistu.

”Täytyyhän oma elämä rakentaa niin, että ei ole vain yhden ihmisen varassa”, Nina huomauttaa.

Ne tärkeimmät asiat äiti ja tytär kertovat yleensä aina ensimmäisenä toisilleen, oli kyseessä sitten työvoitto tai yksityiselämän sattumus.

”Kyllä mä koen, että Nina on mun parhaita kavereita”, Irma sanoo.

Nuorena koetun infarktin ja sydänleikkauksen jälkeen Irma sai elää pitkään täysin terveenä. Edelleen elämä on aktiivista: keikkailua, urheilua ja matkustelua. Vuosi sitten hänelle jouduttiin kuitenkin laittamaan sydämentahdistin.

”Se oli muistutus siitä, että onhan äidille ikää jo kertynyt. Mutta kun me ollaan yhdessä, me ei koskaan ajatella, minkä ikäisiä me ollaan”, Nina sanoo.

Kuvausvaatteet: Ninan sadetakki Stadium, neule Sokos ja kumpparit Tretorn. Irman sadetakki Tretorn, pusero Sokos, korvakorut Lumoava, saappaat Pomar.

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 11/2017.

X