Kotiliesi: Marjatta Leppänen jätti jäähyväiset aviomiehelleen teatterin vieraskirjaan: ”Itkin, kun sen kirjoitin”

Marjatta Leppänen tunnetaan onnellisesta olemuksestaan, hän on kuitenkin kokenut elämässään kipeitä menetyksiä. Kun hänen tosirakkautensa pääsi roihuamaan, se loppui ennen kuin pääsi kunnolla alkamaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marjatta Leppänen tunnetaan onnellisesta olemuksestaan, hän on kuitenkin kokenut elämässään kipeitä menetyksiä. Kun hänen tosirakkautensa pääsi roihuamaan, se loppui ennen kuin pääsi kunnolla alkamaan.
Teksti: Seuran toimitus

Monipuolisen uran esiintyjänä, näyttelijänä ja laulajana tehnyt Marjatta Leppänen työskenteli pitkään legendaarisessa UIT:ssa, jota hän oli mukana perustamassa vuonna 1978.

Marjatta muistaa yhä jääkylmät alkukevään aamut, jolloin kesän esityksiä alettiin harjoitella Peacockin lämmittämättömässä tilassa Helsingin Linnanmäellä. Mukana oli myös tunnettu musiikkimies ja kapellimestari Jaakko Salo.

”Jaakko tuli ovesta tippa nenänpäässä, käsissään mieletön määrä kasseja täynnä nuotteja. Me muut keräännyimme pipot päässä ja kaulahuivit kaulassa hänen ympärilleen. Sitten Jaakko istuutui keikkuvalle pallille sähköpianon ääreen ja harjoitukset alkoivat”, Marjatta Leppänen kertoo Kotiliedessä

Niihin harjoituksiin Marjatta osallistui seuraavien 30 vuoden ajan. Marjatta Leppäsen ja Jaakko Salon yli 30 vuotta kestänyt lämmin työtoveruus roihahti lopulta rakkaudeksi sen jälkeen, kun Jaakko oli jäänyt leskeksi ja Marjatta eronnut Svenska Teaternin
johtajasta, Carl Öhmanista.

Jäähyväiset rakkaille

Rakastavaisten onnea ehti kestää vain vuoden, avioliittoa marraskuusta kesäkuuhun. Jaakko Salo menehtyi Peacockin estradille kesäkuussa 2002.

Peacockin vieraskirjaan Marjatta kirjoitti jättävänsä sydämensä samaan paikkaan kuin Jaakko 13 vuotta aikaisemmin.

”Itkin, kun sen kirjoitin”, näyttelijä kertoo Kotiliedessä.

Vuoden 2015 jäähyväisissään Marjatta hyvästeli myös rakkaan työpaikkansa laulamalla  vain yhden kappaleen, naisen kasvusta ja elämästä kertovan Vuosia vaan, jota ei ole esittänyt enää sen jälkeen.

Marjatta Leppänen ja Jaakko Salo

Rakastuneet työtoverit Marjatta Leppänen ja Jaakko Salo muutamaa kuukautta ennen Salon traagista menehtymistä vuonna 2002. © ARI HEINONEN/YHTYNEET KUVALEHDET OY/KUVA-ARKISTO

”Elämä heittelee, älä pelkää”

”Joo, tehdään niin! Minä tulen!” -sanat toistuvat usein, kun Marjatta muistelee elämäänsä ja uraansa. Kun idea on syntynyt tai mahdollisuus tarjottu, Marjatta on tarttunut toimeen.

Marjatta muistetaan UIT-uran lisäksi muun muassa Puhelinlangat laulaa -toivekonserttiohjelmasta.

Viimeksi hän matkasi ympäri Suomea Supernaiset-kiertueella yhdessä
Pirkko Mannolan ja Vieno Kekkosen kanssa.

Marjatta hämmästyy, kuinka monessa asiassa hän on ollut raivaamassa tilaa muille naisille. Onnistumiset kannustivat jatkamaan eteenpäin.

”Jonkinlainen mottoni on, että täytyy aloittaa huipulta, kun juurella on niin tungosta. Toinen on se, että elämä heittelee, älä pelkää.”

Lue lisää Kotilieden numerosta 20/2022. Marjatta Leppänen kertoo jutussa millainen kohtaaminen hänellä oli Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa XVI:n kanssa. Hän paljastaa myös, millaiset olivat hänen nuoruutensa au pair -vuotensa Lontoossa. Töölössä ystäviensä kanssa torikahveja nauttiva Marjatta kertoo myös, millaista vanhainkotia hän etsii.

Lue myös: Viihdetaiteilija Marjatta Leppänen tunnustaa: ”Ääripään tunteet ovat väkevää elämää”

X