Matti ja Teppo palasivat suosion huipulle ja vauhti vain kiihtyy! Virtaa keikoille tuovat puuro, mysli ja perhe: ”Vaimot pitävät meistä hyvää huolta”

Keikka on kuin kova treeni, tuumivat Matti ja Teppo, jotka elävät yhtä uransa huippukautta. Kun yksityiselämä on kunnossa, jaksaa painaa töitä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Fanitkin kutsuvat ikinuoria ja energisiä Mattia ja Teppoa pojiksi. Keikoilla jalka nousee, kiitos terveiden elämäntapojen ja kotijoukkojen.

Keikka on kuin kova treeni, tuumivat Matti ja Teppo, jotka elävät yhtä uransa huippukautta. Kun yksityiselämä on kunnossa, jaksaa painaa töitä.
Teksti: Kimmo Rantanen

Jalka oli jo jarrulla, mutta sitten – vauhti kiihtyi. Kun Matti ja Teppo päättivät 50-vuotisjuhlakiertueensa Helsingin Hartwall Areenalla joulukuussa 2019, veljesten ajatuksena oli alkaa jäähdytellä. Jatkossa tehtäisiin vain valikoituja kesäkeikkoja ja alettaisiin katsella eläkepäivien suuntaan.

Tuli korona, eikä vuonna 2020 edes kesäkeikkoja voinut tehdä. Pandemian jatkuessa alkoi vaikuttaa siltä, että laulut saattoivat olla laulettu ja areenakeikka oli jäämässä viimeiseksi esiintymiseksi.

Komea tapahan se olisi ollut lopettaa, huipulla ollessa.

Tuli vuosi 2021. Bilebändi Portion Boys julkaisi version Matin ja Tepon hitistä Vauhti kiihtyy. Biisi singahti soittolistojen kärkeen, ja veljekset tekivät siitä itsekin päivitetyn version. Kun he syksyllä 2021 esittivät sen livenä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, ruudun ääressä oli yli miljoona katsojaa. Se oli veljesten ensimmäinen esiintyminen Hartwall Areenan jälkeen.

Seuraavalla viikolla oli selvää, että areenakeikka ei ollutkaan kaiken päätös – matka jatkui vielä ylemmäs. Sähköposti lauloi ja puhelimet soivat. Heidät haluttiin keikalle, kaikkialle!

Turkulaisia muusikkoveljeksiä ei ikä hidasta

Sen sijaan, että Matti, 73, ja Teppo, 74, Ruohonen olisivat koronarajoitusten päätyttyä palanneet tekemään yksinomaan lavakeikkoja, he löysivät itsensä entistä useammin festareilta. Vanhan fanikunnan joukkoon oli ilmestynyt nuoria kuulijoita. Nykyisin nimmareita pyytävät jopa esikouluikäiset.

Vauhti kiihtyi, kirjaimellisesti. Veljekset on aina tunnettu energisistä esiintymisistään. Eikä ikä ole tahtia hidastanut. Kun lavalle noustaan, siellä annetaan kaikki, mitä miehistä lähtee. Se on vastaus niihin rytmikkäisiin taputuksiin sekä Matti ja Teppo -huutoihin, jotka kantautuvat takahuoneeseen.

Turkulaisveljesten jaksamista ei voi kuin ­ihmetellä. Eivät he osaa itsekään asiaa selittää. Kun ­lavalle nousee, energia vain alkaa virrata.

”Pelaaminen loppui kuin veitsellä leikaten”

Pohjakunto veljeksillä on aina ollut hyvä. Lapsuus ja nuoruus meni liikkuessa. Ruohosten perhe asui Turussa urheilupuiston vieressä, eikä 1950-luvun tenaville tullut mieleenkään notkua sisällä. Oli päästävä ulos.

Matti ja Teppo pelasivat jalkapalloa Turun Palloseuran riveissä B-junnutasolle asti. Monet pelikavereista voittivat myöhemmin Suomen mestaruuksia. Kaksikon jalkapalloura päättyi, kun musiikkiopiston ovet avautuivat.

”Äiti ilmoitti valmentajalle, että pojat keskittyvät nyt musiikkiin. Pelaaminen loppui kuin veitsellä leikaten”, veljekset nauravat.

Ehkä äiti tunsi poikansa paremmin. Emme koskaan saa tietää, millaisia futaajia maailma Ruohosissa menetti. Se tiedetään, että Matin ja Tepon musiikkiura hakee Suomessa vertaistaan.

Matti seuraa musamaailman tapahtumia vapaa-ajallakin. Teppo unohtaa koko alan, kun astuu kotiovesta sisään. © Vesa Tyni

Matti seuraa musamaailman tapahtumia vapaa-ajallakin. Teppo unohtaa koko alan, kun astuu kotiovesta sisään. © Vesa Tyni

Taukopaikkojen munkit jäivät

Fanitkin ihmettelevät, mitä veljekset oikein syövät kun jaksavat illasta toiseen heilua kuin ikää ei tulisi lainkaan lisää.

”Ei meillä ole mitään ihmeellisiä pillereitä. Masa vetää aamuisin puuroa ja minä mysliä”, Teppo kertoo.

Hänen ruokavalionsa on kasvispainotteisempi kuin Matilla, mutta molemmat pyrkivät syömään terveellisesti ja monipuolisesti.

”Koskaan emme ole tupakoineet ja aika vähän on väkeviäkään käytetty. Varmaan siinäkin on perustaa sille, miksi olemme edelleen hyvässä kunnossa”, Matti pohtii.

Aikoinaan veljekset saattoivat ajaa vähän ylimääräistäkin voidakseen syödä tietyn taukopaikan munkit. Sittemmin munkkien syönti on jäänyt vähemmälle.

Päivittäiset kävelylenkit kuuluvat molempien ohjelmaan. Eikä sovi unohtaa keikkoja itsessään. Liikunnallinen show nostaa sykettä ja tuo hien pintaan.

”Keikka on kuin kova treeni. Lavalla tulee tehtyä liikkeitä, joita ei muuten tee. Paita on keikan jälkeen ihan märkä”, Matti sanoo.

”Jo ensimmäinen hitti Kissankultaa kuvasi sitä, että olemme iloisia velikultia. Silloin jo päätimme, että heilumme musiikin mukana. Se tuo energiaa meille ja kuulijoille”, hän jatkaa.

Teppo korostaa, että kyse on viihdyttämisestä. Heitä on lavalla kaksi. Myös keskinäinen huulenheitto on osa show’ta. Se saa yleisön nauramaan ja luo osaltaan hyvää fiilistä. Tanssikeikoillakin osalla yleisöä tanssiminen unohtuu, kun he kerääntyvät lavan eteen katsomaan veljesten esiintymistä.

Vaimot huolehtivat Matin ja Tepon vireestä

Hyvällä fiiliksellä on merkitystä jaksamisen kannalta. Kun mieli on hyvässä vireessä, keho tulee mukana.

”Vaimoni Varpu aina ihmettelee, kun autosta tai sängystä nouseminenkin on minulle välillä vaikeaa ja kaikki paikat ovat jumissa. Lavalla sitten heittäydyn polvilleni ja olen muuten heilumassa. Adrenaliini on aika kova sana siinä kohtaa”, Teppo ­pohtii.

Osa jaksamista on, että yksityiselämässä kaikki on kohdillaan. Perhe on kummallekin tärkeä elämän kiintopiste.

”Meille molemmille koti on turvapaikka. Vaimot pitävät meistä hyvää huolta. Asiat ovat balanssissa”, Teppo sanoo.

Keikkailu on työtä, joka hoidetaan ammattimaisesti. Vapaa-aika omistetaan yksityiselämälle, josta veljekset ovat vuosikymmenien saatossa jakaneet julkisuuteen vain pieniä palasia.

Sekin kannattaa muistaa, että he hoitavat kaksistaan kaiken, myös keikkojen myynnin ja koko paletin pyörittämiseen liittyvän paperityön. Ja tietysti se, että Matti säveltää lähes kaikki heidän laulamansa biisit. Sävelkynä on terävä edelleen. Uusin levy Ollaan kuin ennen ilmestyi kesäkuussa.

Matti ajaa pääosan keikkamatkoista. Ajaa, koska tykkää ajamisesta. Jos keikkapaikalta on alle kolmesataa kilometriä kotiin, hotellia ei oteta.

Keikan jälkeen nukkuminen on joka tapauksessa pariin tuntiin mahdotonta. Veressä virtaa adrenaliini, ja rauhoittuminen vie oman aikansa. Matti rauhoittaa itsensä lukemalla. Hänellä on aina kirja mukana keikkamatkalla.

”Kirja on ihan elinehto. Olisi kauhistus, jos se unohtuisi. Niin ei ole onneksi koskaan käynyt. Parhaillaan luen Lucinda Rileyn Oliivipuu-romaania.”

Tepolla ei samanlaista rituaalia ole, mutta hän toisaalta tarvitsee vähemmän unta. Teppo käy aina hotellin aamupalalla, Matti ei koskaan.

Veljekset pyrkivät pitämään huolta siitä, että lepoa tulee riittävästi. Kotiin ajamisessa on se etu, että omassa sängyssä nukkuu paremmin.

”Että vielä tämän ikäisenä saa kokea asioita, joita iskelmäartistit eivät saa yleensä kokea ollenkaan. Miten ihanaa tämä duuni on edelleen.”– Matti Ruohonen

Laulajien psyyke kunnossa

Jo vuosia veljekset ovat pitäneet keikkataukoa vuoden pimeimmän ajan. Matti lähtee viikoiksi lomailemaan etelän lämpöön. Tai no, lomalle ja lomalle. Reissuilla syntyy yleensä muutama sävellys. Säveltämistä Matti ei koe työksi. Luovuutta ei katkaista napista painamalla.

Teppo suuntaa usein mökille. Muutama ulkomaanmatka mahtuu myös hänellä keikkataukoihin. Vaimonsa kanssa Teppo on käynyt Roomassa parikymmentä kertaa

”Yksi asia, mikä meidät on pitänyt kunnossa, on psyyke. Se täytyy olla kondiksessa. Historia tuntee paljon artisteja, joilla on jo parissa vuodessa burnout.”

Veljekset pitävät työstään. Kun se on kivaa, sitä on mukava tehdä. Eikä vähiten nyt suosion ollessa taas huipussaan.

”Kun festareilla kymmenentuhatta ihmistä tekee aaltoliikettä, on sitä hieno katsella. Tulee olo, että voi vitsi”, Teppo hehkuttaa.

”Että vielä tämän ikäisenä saa kokea asioita, joita iskelmäartistit eivät saa yleensä kokea ollenkaan. Miten ihanaa tämä duuni on edelleen”, Matti jatkaa.

Korona vei voimat

Heinäkuun puolivälissä Teppo sairastui koronaan. Se johti neljän, mutta vain neljän keikan peruuntumiseen. Viikon sairastettuaan Teppo oli taas baanalla. Lääkärissä Tepolta löytyi lisäksi välikorvan tulehdus molemmista korvista. Hoidoksi määrätty antibiootti ja kortisoni heikensivät kuntoa entisestään.

”Mies, joka oli elämänsä kunnossa, yhtäkkiä tippui”, Teppo hämmästelee koronan vaikutusta.

On ihme, ettei korona tarttunut Mattiin. Veljekset istuvat satoja kilometrejä autossa vieretysten.

”Outoa on sekin, että ennen lavalle menoa on voinut olla hirveä yskäkohtaus. Lavalla ei yskitä kertaakaan. Ehkä se johtuu adrenaliinista, joka hyökkää päälle esiintyessä”, Teppo arvelee.

Hän oli kerännyt kesää varten voimia, mutta korona nollasi tilanteen. Taudin jälkioireiden hiipuessa Teppo on pyrkinyt palauttamaan itsensä siihen iskuun, jossa oli ennen sairastumista.

Eläköityminen saa odottaa

Voimia tarvitaan jatkossakin. Hurjan nosteen myötä Matin ja Tepon eläköitymismietteet on unohdettu. Ensi kesään on jo myyty keikkoja. Kysyntä on niin kovaa, että tämä vuoden ”kesäkin” venyy joulukuulle.

Ensi vuonna keikkarumba käynnistyy huhtikuussa. Vuodelle 2024 kaksikko suunnittelee kiertuetta uran 55-vuotisjuhlien kunniaksi, pienellä varauksella.

”Katsotaan nyt, mikä silloin on maailmantilanne ja oma kunto.”

Lue myös: Rakkaus taipuu ja taivuttaa – Laulaja Teppo Ruohonen tietää, millaista on suudella yhdeksän senttiä pidempää naista

Teppo ruohonen

”Meistä on tullut vanha seesteinen aviopari”, Varpu ja Teppo Ruohonen nauravat. © pasi leino/otavamedia

X