Näin Mika Akkanen julistaa joulurauhan – Vasikannahkainen pergamenttikäärö säilytetään Turun kaupungin kassakaapissa

Turun kaupungin protokolla­päällikkö Mika Akkanen pitää tärkeänä julistaa joulurauha, vaikka yleisö ei pääsekään paikalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Julistuksessa on sekin vivahde, että ihmisten pitäisi osata juhlia äärimmäisen turvallisesti, jotta saamme epidemian kuriin”, sanoo Turun kaupungin protokolla­päällikkö Mika Akkanen.

Turun kaupungin protokolla­päällikkö Mika Akkanen pitää tärkeänä julistaa joulurauha, vaikka yleisö ei pääsekään paikalle.
Teksti: Jukka Heinonen

Protokolla­päällikkö Mika Akkanen valmistautuu joulurauhan julistamiseen jo hyvissä ajoin.

”Itsenäisyyspäivän jälkeen haen pergamenttikäärön Turun kaupungin kassakaapista”, Mika Akkanen kertoo.

”Harjoittelen julistuksen lukemista makuuhuoneessa tai autotallissa, etten häiritse perhettäni. Osaan tekstin ulkoa, joten tavoittelen ennen kaikkea oikeaa rytmiä.”

Onko sinulle sattunut kommelluksia julistusta lukiessasi?

”Ei. Mutta olen pari kertaa ennen tilaisuutta nähnyt unta, että käärö on kateissa. Silloin taisi olla pientä stressiä.”

Miten olette varautunut yllätyksiin?

”Minulla on kaksi varahenkilöä, joista toinen tulee aina paikalle Brinkkalan taloon. Jos vaikka juuri ennen parvekkeelle menoa kompastun ja menetän tajuntani, hän ottaa käärön ja lukee julistuksen.”

Miltä pergamentti tuntuu kädessä?

”Se on hyvin ohutta ja läpikuultavaa vasikannahkaa. Koska sitä säilytetään sisätiloissa, se on myös kuiva ja rapsahteleva.

Kun luin julistuksen ensi kerran vuonna 2013, ilma oli sateinen ja pergamentti imi kosteutta. Sen jälkeen siitä tuli hetkeksi aikaa nahkamaisempi ja hiljaisempi.”

Mikä on lempikohtasi julistuksessa?

”Sen loppu. Aluksihan siinä pelotellaan ihmisiä: jos käyttäydytte huonosti, niin teitä rangaistaan tavallista ankarammin. Mutta lopuksi osoitetaan, että virkamiehelläkin on sydän, kun kaupungin asukkaille toivotetaan riemullista joulujuhlaa.

Riemullisuus ei kuitenkaan tarkoita remuamista, vaan suurta sydämen lämpöä.

Julistus on luettu 1300-luvulta lähtien. Sen uhkaus tavallista kovemmista rangaistuksista ei ole kuitenkaan ollut voimassa vuoden 1889 jälkeen. Vähentääkö se enää rettelöintiä?

Julistuksen jälkeen suomalaiset tuntuvat laskeutuvan jouluun, on lupa ottaa rennosti. En ole tilastoja katsonut, mutta kyllä julistus saattaa rauhoittaa suurta yleisöä.”

Miltä tuntuu ajatus lukea julistus ilman yleisöä?

”Mielenkiintoiselta. Kun Vanha Suurtori on tyhjillään, niin se varmaan vaikuttaa jollain lailla itseenikin. Mutta pyrin tarjoamaan television katsojille sen, mikä on aina tarjottu.”

Mikä on joulurauhan julistuksen merkitys poikkeusoloissa?

”Vaikka Suomessa eletään hankalaa aikaa, niin tietyt asiat tapahtuvat joka tapauksessa. Näytämme, ettei maa kaadu, vaan selviämme tästä. Mutta on julistuksessa sekin vivahde, että ihmisten pitäisi osata juhlia äärimmäisen turvallisesti, jotta saamme epidemian kuriin.”

Lue myös: Suomen Turku on julistanut joulurauhan 1300-luvulta asti – Jouluperinteen monivaiheista historiaa sävyttävät kielikiista ja kohtalokas tulipalo

X