Näin Eeva Ahtisaari sai miehensä ruotuun – Presidentin tekijä Lasse Lehtinen kertoo, mikä erotti Martti Ahtisaaren muista presidenteistä

Martti Ahtisaari nousi presidentiksi politiikan ulkopuolelta. Apuna oli presidentin tekijäksi tituleerattu Lasse Lehtinen, joka havaitsi Ahtisaaren kyvyt.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Presidentti Martti Ahtisaari kotonaan vuonna 2008, ennen kuin hän matkusti noutamaan Nobelin rauhanpalkinnon.

Martti Ahtisaari nousi presidentiksi politiikan ulkopuolelta. Apuna oli presidentin tekijäksi tituleerattu Lasse Lehtinen, joka havaitsi Ahtisaaren kyvyt.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Uutinen Martti Ahtisaaren kuolemasta tavoitti Lasse Lehtisen Lissabonista. Lehtistä on kutsuttu ”presidentin tekijäksi”, sillä hän oli olennaisena osana Ahtisaaren poliittisen uran käynnistämisessä. Lehtisen myötävaikutuksella Ahtisaari nousi politiikan ulkopuolelta Suomen kymmenenneksi presidentiksi.

Martti Ahtisaari oli vuonna 1973 Tansanian suurlähettiläs ja muutamia vuosia myöhemmin Yhdistyneiden kansakuntien (YK) apulaispääsihteeri.

”Tapasimme 70-luvun alussa, melko tarkkaan 50 vuotta sitten. Minusta tuli kansanedustaja 1972, jolloin alkoi ulkomaanmatkat Afrikkaan ja myöhemmin YK:hon”, Lasse Lehtinen muistelee.

Lehtinen piti harvinaisena Ahtisaaren kykyä olla samaan aikaan sekä rauhallinen että päättäväinen. Ahtisaari lähestyi ihmisiä tasapuolisesti, ilman ennakko-odotuksia tai ennakkoluuloja. Hän puhui luontevasti kaikkien kanssa.

”Hänellä ei ollut roolia. Martin oli vastenmielistä lukea puheita, ja se joskus kuului hänestä. Varsinkin, jos puheet olivat toisen kirjoittamia, mutta sehän on vain plussaa ihmisille.”

Ahtisaarella oli entisten alaisten tuki

Kuten monet, myös Lasse Lehtinen korostaa Ahtisaaren tilannehuumoria, sekä kiinnostusta ihmisiin. Ihmisten ongelmat, jotka olivat heistä itsestään riippumattomia, koskettivat Ahtisaarta.

Tarja Halosen emännöimät Linnan juhlat saivat vieraakseen perinteiden mukaisesti myös entiset tasavallan presidentit, Mauno Koiviston ja Martti Ahtisaaren. © Pekka Nieminen / OM-arkisto

Lehtinen sanoo, että presidentistä kertoi paljon se, että hänen vaalikampanjaansa ilmoittautui paljon entisiä alaisia: autonkuljettajia, sihteereitä, henkivartijoita.

”Se on merkki siitä, että hän on ollut hyvä esimies. Kun olen myöhemmin tavannut Presidentinlinnan eläkkeellä olevia työntekijöitä, he ovat yksimielisesti sanoneet, ettei yksikään presidenttipari, ennen tai jälkeen Ahtisaaren, ole kohdellut henkilökuntaa niin ystävällisesti, kuin Eeva ja Martti.

Eeva Ahtisaari ja presidentinvaali liittyvät muutenkin Lehtisen rakkaimpiin muistoihin.

”Minun tehtäväni oli tuoda hänelle huonojakin uutisia. Ihmiset eivät pidä huonoista uutisista. Kun Eeva huomasi, että Martti oli vain kuuntelevinaan, niin hän kivahti ja sanoi Martti! Kuuntele mitä Lasse sanoo. Heidän suhteensa oli välitön, ja saattoivat puhua mistä tahansa.”

Eeva Ahtisaari ja Lasse Lehtinen Eevan Juuret ja siivet -elämäkerran julkaisutilaisuudessa marraskuussa 2002. © Ari Kakkinen / Otavamedia
Eeva Ahtisaari seisoi miehensä tukena 55 vuotta. © Pekka Nieminen / OM-arkisto

Ahtisaari ei ollut peloteltavissa tai komenneltavissa

Ahtisaarella oli myös kyky nukahtaa mihin tahansa kulkuneuvoon heti, kun liikkeelle lähdettiin. Ominaisuudesta oli hyötyä, koska aina perillä Ahtisaari oli virkeä.

Lehtinen uskoo, että suomalaisille on suurelta osin jäänyt vieraaksi Ahtisaaren rooli Namibian itsenäistymisessä. Molemmat osapuolet olivat Lehtisen mukaan ymmärtäneet, että Ahtisaari on enemmän juuri heidän puolellaan. Eteläafrikkalaiset uskoivat myös, että Ahtisaari olisi peloteltavissa tai komenneltavissa. He olivat väärässä.

”Kun Namibian sissit rikkoivat tulitaukosopimusta, Ahtisaari antoi eteläafrikkalaisille luvan vastata tuleen. Se oli siinä vaiheessa tarpeellista, koska tehtyä sopimusta pitää kunnioittaa. Hän oli välillä saanut tästä syystä huonot arvostelut Namibiassa, kunnes huomattiin, että se oli itsenäistymisen kannalta välttämätöntä.”

Presidentti Martti Ahtisaari on poissa. Hän oli Suomen tasavallan kymmenes presidentti ja rauhan nobelisti. © Mirva Kakko / OM-arkisto

Lue myös: Näin Martti Ahtisaarta muistellaan maailmalla – Presidentti Niinistö: ”Hän uskoi ihmiseen, sivistykseen ja hyvyyteen”

X