Tällainen Martti Ahtisaari oli Rauli Virtasen läheisenä ystävänä – ”Vietimme saunassa monta tuntia ja paransimme maailmaa”

Martti Ahtisaari oli Rauli Virtasen ystävä 45 vuotta. Toimittaja oli mukana Ahtisaaren elämän merkittävissä käänteissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Martti Ahtisaari menehtyi 86-vuotiaana lokakuun 16. päivänä.

Martti Ahtisaari oli Rauli Virtasen ystävä 45 vuotta. Toimittaja oli mukana Ahtisaaren elämän merkittävissä käänteissä.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Toimittaja Rauli Virtanen on kiireinen. Hän on toivottu vieras eri ohjelmiin ja haastatteluihin keskustelemaan pitkästä ystävyyssuhteestaan presidentti Martti Ahtisaareen (1937–2023). Suru-uutinen välitettiin hänen kotiinsa puhelimitse. Virtanen osasi odottaa presidentin poismenoa.

Rakkaimmat muistot Virtaselle ovat niitä ensimmäisiä – vaikka aika kultaakin muistot.

Tutustuimme 45 vuotta sitten New Yorkissa, vuonna 1978. Asuimme lähes Manhattanilla, lähes naapureina. Yhdestä ikkunastani näkyi se talo, jossa Eeva, Marko ja Martti asuivat”, Rauli Virtanen kertoo.

Martti ja Eeva Ahtisaaren ainoa lapsi, Marko syntyi vuonna 1969.
Martti ja Eeva Ahtisaaren ainoa lapsi, Marko syntyi vuonna 1969. © Jorma Pouta

Lauantai oli saunapäivä

70-luvun lopussa Suomen media ei hahmottanut, kuka Tansanian entinen suurlähettiläs Martti Ahtisaari on, ja mistä hänen Namibia-prosessissaan on kyse. Virtanen kuitenkin haastatteli Ahtisaarta ja sai myytyä jutun Suomeen.

”Haastattelun aikana meillä synkkasi. Martti sanoi, että hänen Namibian turvamiehensä on löytänyt saunan, lähde joskus mukaan. Siitä tuli traditio, kävimme siellä, jos satuimme molemmat olemaan kaupungissa.”

Ahtisaari saunoi lauantaisin. Mukana oli useita suomalaisia, jotka ovat Virtasen mukaan nyt jo edesmenneitä: entisiä suurlähettiläitä, Yhdistyneiden kansakuntien (YK) työntekijöitä ja muita.

”Vietimme siellä aikaa tuntikaupalla, Ahtisaari rakasti saunomista ja oli silloin vielä perso hyvälle makkaralle. Korttelin päässä oli hyvä puolalainen makkarakauppa, josta hain hänelle pyydettäessä makkaraa, joimme vähän olutta. Vietimme saunassa monta tuntia ja paransimme maailmaa.”

Toimittajakonkari Rauli Virtanen täyttää 70 vuotta.
Toimittajakonkari Rauli Virtanen oli Martti Ahtisaaren ystävä 1970-luvulta saakka. © Pekka Nieminen / Otavamedia

Martti Ahtisaari oli rauhantekijä kolmella mantereella

Ensitapaamisen jälkeen Rauli Virtanen sai monta kertaa seurata läheltä Namibian itsenäistymisprosessia. Namibia itsenäistyi vuonna 1990. Toimittaja sanoo, että kyseessä oli yksi YK:n onnistuneimmista projekteista koskaan.

Virtanen pääsi Ahtisaaren matkaan myös muun muassa Kosovoon ja Indonesiaan. Mieleen on jäänyt, kuinka paljon suomalaiset rauhanturvaajat arvostivat Ahtisaarta, mutta niin arvostivat monet muutkin. YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan sanoi, että Ahtisaari on ainoa hänen tuntemansa ihminen, joka on rakentanut rauhan kolmella mantereella.

Myöhemmin rauhan mies noteerattiin myös Oslossa. Vuonna 2008 hänet palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla, joka on aiemmin myönnetty muun muassa Nelson Mandelalle, YK:lle ja Amnesty Internationalille. Kun Ahtisaari sai historiallisen puhelun, Virtanen oli ainoana suomalaistoimittajana paikalla, kuvaaja Seppo Ekholmin kanssa.

”Riemu oli valtava, mutta samalla iski toimittajan velvollisuudet, enkä voinut jäädä kilistelemään hänen kanssaan. Piti saada nopea haastattelu ja tavara maailmalle.”

Mitä Ahtisaari teki seuraavana päivänä? Lähti tietysti saunomaan.

”Hänelle oli tyypillistä lähteä muina miehinä, lippalakki päässä, Saunaseuralle Lauttasaareen. Hän meni lauteille muiden äijien kanssa. Joku tiesi, että hän on saanut Nobelin, toinen ei. Se kuvasi hänen maanläheisyyttään. Ei tehdä tästä suurta numeroa.”

Martti ja Eeva Ahtisaari vuonna 1994.
Martti ja Eeva Ahtisaari vuonna 1994. © Markku Niskanen / OM-arkisto
Suomen presidentti sekä Yhdysvaltojen varaulkoministeri Talbott Strobe ja Venäjän pääministeri Viktor Tsernomyrdin Helsingissä toukokuussa 1999. © Markku Niskanen

Karjalaisen hyväntuulinen nauraja – ”Martti otti kaikki huomioon”

Presidentti Sauli Niinistö kutsui Ahtisaarta muistopuheessaan ”ikuiseksi pakolaiseksi”. Tausta Karjalan evakkona saattoi olla merkittävä tekijä sille, miksi Ahtisaaren empatia muita kotinsa menettäneitä kohtaan oli niin suurta, oli kyse sitten evakoista tai pakolaisista.

Rauli Virtanen huomauttaa, että Ahtisaari nosti evakkotaustansa esiin myös Nobel-puheessaan. Kukaan ei kuitenkaan pysty sanomaan varmaksi, kuinka merkittävä voima evakkotausta oli ajamaan häntä rauhantekijänä.

”Huomasin Ahtisaaressa heti jo New Yorkissa piirteen, jota arvostin. Hän oli kuin kala vedessä kansainvälisissä yhteisöissä, mutta ei pelkästään siellä, missä länsimaalaiset valkoiset herrat olivat kravatti kaulassa, vaan myös siellä, missä globaali etelä oli edustettuna. Afrikkalaiset rakastivat häntä ja Ahtisaari rakasti afrikkalaisia. Se huokui hänestä. Martti otti kaikki huomioon.”

Rauhan nobelisti kotonaan Töölössä joulukuussa 2008. © Pekka Nieminen
© Pekka Nieminen

Toimittaja kutsuu presidenttiä tavattoman lämminhenkiseksi ja ystävälliseksi mieheksi, joka huomioi kaikki titteleihin katsomatta. Tilannekomiikka ja hyvät vitsit saivat Ahtisaaren nauramaan.

”Hän päästi usein raikuvat naurut ja oli usein karjalaisen hyväntuulinen. Hän piti huolen, että vaikka porukassa käsiteltiin kansainvälisiä kriisejä, aina pitää olla toiveikkuutta ja huumoria”, Rauli Virtanen muistelee.

Presidentti Martti Ahtisaari (1937–2023) oli Suomen kymmenes presidentti.
Presidentti Martti Ahtisaari (1937–2023) oli Suomen kymmenes presidentti. © Markus Pentikäinen

Lue myös: ”Martti Ahtisaari uskoi nuoriin – ja siihen, että kaiken julman ja synkän takaa nousee valo” – Ystävä ja kollega Jussi Lähde muistelee presidenttiä

X