Ylikomisario Risto Karhunen sai lempinimensä hävittäjä-ässältä: ”Mutta muista sen arvo”

Jaa artikkeli
Risto Karhunen
Risto Karhunen on turvallisuudesta, vahingontorjunnasta sekä petos- ja talousrikostorjunnasta vastaava johtaja Finanssialan keskusliitossa. © Tommi Tuomi/Otavamedia
Ylikomisario Karhunen ja hävittäjälentäjä Karhunen lienevät kaksi Suomen tunnetuinta Joppea.
Risto Karhunen

Risto Karhunen on turvallisuudesta, vahingontorjunnasta sekä petos- ja talousrikostorjunnasta vastaava johtaja Finanssialan keskusliitossa. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Pitkän uran muun muassa Keskusrikospoliisissa tehnyt ylikomisario Risto Karhunen tunnetaan omalla alallaan paremmin Joppe Karhusena. Lempinimensä hän sai jo nuorena poliisina Tampereella. Nimen taustalla on eräs toinen Karhunen: hävittäjälentäjä Jorma ”Joppe” Karhunen (1913–2002).

Jorma Karhunen ansioitui hävittäjälentäjänä talvi- ja jatkosodassa. Hän pudotti talvisodassa kolme pommikonetta ja yhden tiedustelukoneen. Jatkosodassa hän toimi paitsi hävittäjälentäjänä myös lentueen päällikkönä ja laivueen komentajana saavuttaen 31 ilmavoittoa. Hän sai ansioistaan Mannerheim-ristin.

Sotien jälkeen Karhunen jatkoi ilmavoimissa ja yleni everstiluutnantiksi. Eläkkeelle jäätyään hän aloitti sotakirjailijan uran ja kirjoitti kymmeniä teoksia, jotka julkaistiin nimellä Joppe Karhunen.

Kun Risto Karhunen tapasi Joppe Karhusen

Alkuperäinen Joppe ei ole mitään sukua Risto ”Joppe” Karhuselle. Se nyt vain sattui tulemaan saman sukunimen takia esimiehen mieleen, kun omaisuusrikoksia tutkivassa ryhmässä jaettiin juttuja Tampereella joskus 1980-luvulla.

”Esimies laittoi yhden jutun minulle pöytää pitkin tulemaan ja sanoi, että tossa on Jopelle”, Risto Karhunen kertoo.

Siitä lähtien hän oli Joppe Karhunen.

Pian sen jälkeen Risto Karhunen ja Jorma Karhunen kohtasivat Kangasalan Reserviupseerikerhon tilaisuudessa. Risto kuului kerhon hallitukseen, Jorma taas oli kaikkien tuntema veteraani.

Poliisi-Karhunen kertoi veteraani-Karhuselle, että häntäkin on alettu kutsua Jopeksi. Hän pyysi lupaa saada käyttää nimeä.

”Käytä, mutta muista sen arvo”, kuului vastaus.

Risto ”Joppe” Karhunen on tutkinut urallaan omaisuus- ja henkirikoksia sekä työskennellyt Keskusrikospoliisissa ja sisäministeriössä. Nykyisin hän toimii vahingontorjunnasta ja turvallisuudesta vastaavana johtajana Finanssialan keskusliitossa.

Lue Risto Karhusen haastattelu Seurasta numero 9/2017.

X