Näyttelijä Aku Sipola luottaa intuitioon: ”Ihmisenä kasvua ei tapahdu, jos ei välillä laita itseä vaikeisiin paikkoihin”

Aku Sipola lähti mukaan Putoukseen, vaikka järki harasi vastaan. Intuitioon luottaminen kuitenkin kannatti. Nyt työttömyydenkin aikoinaan kokenut näyttelijä voi nauttia työnsä hedelmistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Näyttelijän ammatissa on vaikeaa olla ottamatta henkilökohtaisesti sitä, jos töitä ei tarjota", toteaa Aku Sipola.

Aku Sipola lähti mukaan Putoukseen, vaikka järki harasi vastaan. Intuitioon luottaminen kuitenkin kannatti. Nyt työttömyydenkin aikoinaan kokenut näyttelijä voi nauttia työnsä hedelmistä.
Teksti: Linda Martikainen

Näyttelijä Aku Sipola, 32, seuraa intuitiotaan lähes kaikessa.

”Vuosien varrella intuition kuunteleminen tai siihen luottaminen on harjaantunut yhä enemmän ja enemmän, vaikka välillä se on niin eri mieltä kuin järki. Intuitioon luottaminen on toisinaan pelottavaa ja jännittävää, mutta toisaalta uskon, että ihmisenä kasvua ja kehitystä ei tapahdu, jos itseä ei välillä laita vaikeisiin paikkoihin ja kohtaa pelottavia asioita.

Viimeksi tällainen tilanne tuli eteeni, kun piti päättää, lähdenkö mukaan Putous -ohjelmaan. Huomasin, että järki­ laittoi vastaan. Se sanoi, että älä mene sinne. Että suoraan lähetykseen meneminen ja siellä jäätyminen on ihan järjetön juttu.

Tuollaisille varoituksille on periaatteessa hyvä antaa tilaa, koska niiden tarkoitus on vain suojella meitä oikeasti vaarallisista asioista. Aika nopeasti­, kun tiedostin sen olemassa olevan uhan ja annoin sille sen tarvitseman tilan, pelko hälveni. Lopulta päätökseni osallistua Putoukseen oli selvä. Se oli tavallaan järkeä vastaan, mutta intuitio vei minua.

Opettavainen reissu

Kun päätös oli tehty, tuntui­kin valinta sitten tosi hyvältä­. Tein heti itselleni selväksi­, että kävi miten kävi, seison loppuun asti valintani takana. Ja kyllä kannatti! Putouksessa mukana oleminen on ollut ihanaa. Se on ollut todella opettavainen reissu.

Pakko kuitenkin myöntää, että kyllä tässä tuntee Putousta tehneensä. Kyseessä on aivan valtavan ihana duuni, mutta totta on se, että Putouksen aikana ei ihan hirveästi jää aikaa millekään muulle elämälle. Ohjelman jälkeen minulla menee muutama viikko ihan vain kokemuksesta ja suuresta urakasta palautuessa. Uskon, että olotila vaatii pientä irtiottoa ja lomaa.

Aikaa rentoutumiselle

Kuluttavaa Putouksesta­ tekee se, että sitä tehtäessä ohjelma on jollain tasolla koko ajan mielessä. Ajatuksissa on koko ajan joku sketsi, idea tai hahmon asiat. Tuntuu, että sellainen Putous-hyrrä pyörii päässä jatkuvasti, eikä se pysähdy ennen kuin kausi on paketissa.

Olen yrittänyt tehdä niin, että jos jokin työjuttu pyörii päässä, yksinkertaisesti annan sen pyöriä. En yritäkään toimia sitä vastaan, koska sitten se pyörii vielä kovemmin. Olen yrittänyt vain hyväksyä ne hetket ja miettiä, että tilanne on jonkin aikaa nyt tämä.

Yleensä ajatukset rauhoittuvat itsestään, kun antaa niille tilaa sen sijaan, että yrittäisi väkisin estää ajatuksia olemasta. Antamalla ajatusten olla ne usein hiljenevät kuin itsestään. Rentoudun käymällä saunassa ja avannossa ja myös urheilemalla aika paljon. Olen huomannut, että silloin pystyn nollaamaan ajatukset aika hyvin.

Henkilökohtainen ammatti

Päätin hiljattain myös lopettaa Salatut elämät -sarjassa. Siihen päätökseen johdatteli tunteen ohella myös aika, joka on rajallista. Salkkarit oli ihana työpaikka ja työyhteisö, ja vieläkin olisi ollut tosi kiva jatkaa. Nyt minusta tuntui vahvasti siltä, että Salkkarit tuli osaltani tiensä päähän.

Näyttelijänä koin, että minulla ei ollut tavallaan enää mahdollisuutta haastaa siinä itseäni. Minulla on kuitenkin vahvasti sellainen olo, että haluan tehdä muutakin ja kokeilla muitakin juttuja – tulee niitä sitten tai ei. Se freelancerin elämässä on mielenkiintoista, että ikinä ei voi tietää varmaksi mitä tapahtuu vai tapahtuuko mitään.

Ennen Salattuja elämiä minulla oli kahden vuoden ajanjakso, jolloin ei ollut mitään töitä. Se oli hirveää, mutta ne vuodet olivat opettavaisia. Siinä vaiheessa tuli käytyä todella syvissä vesissä ja tehtyä valtavasti töitä itsensä kanssa.

Näyttelijän työ on henkilökohtaista. Jos oman alan töitä ei saa, ajatus päässä kääntyy aika äkkiä siihen, että miksi minä en kelpaa? Tässä työssä oma keho on kuitenkin se instrumentti ja työväline. Mutta elämä on aaltoliikettä ja sekin on pitänyt vain hyväksyä.

Olen saanut tehdä paljon kivoja juttuja. Olen muun muassa mukana Nokian tarinan kertovassa Made in Finland -sarjassa. Käänne parempaan on vihdoin tapahtunut. Olen tehnyt paljon töitä itseni ja näyttelemisen kanssa. On ihanaa, että nyt työ, tuuri ja intuitio ovat kantaneet hedelmää ja olen päässyt haastamaan itseäni.”

Lue myös: Näyttelijä Hanna Kinnunen teki elämäntapamuutoksen ja paino putosi yli 10 kiloa – ”Haluan, että minulla on virtaa ja terveyttä”

X