Näyttelijä Anna Paavilainen potee identiteettimuutosta: ”Ammatin vaihto tai jokin muu iso elämänmuutos voi myllertää elämää aika pitkään”

Näyttelijä Anna Paavilainen, 36, käsikirjoittaa ja ohjaa suurella vimmalla. Uusi rooli työuralla heittikin Paavilaiselle pienen identiteettikriisin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttelijä Anna Paavilainen, 36, käsikirjoittaa ja ohjaa suurella vimmalla. Uusi rooli työuralla heittikin Paavilaiselle pienen identiteettikriisin.
(Päivitetty: )
Teksti: Linda Martikainen

Mitä yhteistä on sinussa ja Jättekiva -sarjan roolihahmossasi Ainossa?

Yhteistä meissä on varmaan työorientoituneisuus, joka näkyy kyllä muissakin sarjan hahmoissa. Työ määrittää monia meistä tosi paljon. Toisella kaudella se on Ainolla ja hänen miehellään Mickellä murroksessa.

Itse tunnistin itseni siitä, kun aloin muutama vuosi sitten ohjata näyttelemisen lisäksi. Se oli yllättävän iso identiteettimuutos.

Onko sinulla siis identiteettikriisi?

Kyllähän ammatin vaihto tai jokin muu iso elämänmuutos voi myllertää elämää aika pitkään. Aloin kirjoittaa vuonna 2012 enkä ollut ennen sitä ajatellut olevani kirjoittava tekijä.

Opiskelin vuoden Ruotsissa. Se oli minulle puhdistava kokemus, koska kukaan ei tiennyt minun olevan näyttelijä enkä tarkoituksella myöskään kertonut sitä kenellekään.

Pystyin lähtemään puhtaalta pöydältä ja se oli omalta osaltaan vapauttavaa.

Kirjoittaminen on usein aika yksinäistä puuhaa – Sopiiko se sinulle?

Olen kirjoittanut yleensä muiden kanssa yhdessä. Tein lyhytelokuvan Kaksi ruumista rannalla Laura Birnin kanssa ja nyt kirjoitan tv-sarjaa Elena Leeven ja Emmi Parviaisen kanssa.

On ihanaa kirjoittaa muiden kanssa, mutta ajankäyttö on välillä haasteellista. Itselläni on nykyään nyrkkisääntö, että kaikki vie vuoden enemmän aikaa kuin mitä alunperin on elämästään budjetoinut.

Yritän olla kirjoittamatta öisin, mutta rutiinin tai toimivan metodin saaminen siihen hommaan on vielä löytämättä. Päivisin minut on helppo houkutella lounaalle!

Olet sanonut, että ihmiset tekevät juttuja aiheista, jotka heitä riivaavat. Mikä sinua riivaa juuri nyt?

Ilmastonmuutos ja omat elintavat tai niiden ristiriita. Ilmastonmuutos ahdistaa ihan hirveästi. Vielä enemmän minua kuitenkin riivaa se, ettei ilmastokatastrofi kuitenkaan ahdista niin paljon, että tekisin muutoksia tietyissä elintavoissani, kuten lentämisessä.

Olet kotoisin Mikkelistä. Mitä siellä kannattaa kesällä nähdä ja tehdä?

Käyn Mikkelissä joka kesä ja pyrin aina olemaan siellä vähän pidempäänkin. Mikkelissä käydessä kannattaa ehdottomasti mennä Kaihun uimarannalle. Rakastan uimista muutenkin ja toivon, että uintiharrastus jatkuu myös tänä kesänä.

Kaihulla on myös hyppytorni. Aina siinä vaiheessa kun uimahallin kaakelit alkavat kyllästyttää on aika mennä hyppäämään kympistä.

X