Vaatesuunnittelija Katri Niskanen lievittää stressiä suunnitelmallisuudellaan – ”Näin mieleeni ei muodostu mitään mörköä tai painetta siitä, että kaikki kasaantuisi”

”Olen kotoisin Pohjois-Savosta ja vietin lapsuuteni luonnon helmassa. Stressaantuneena huomaan hakeutuvani metsään. Tuulen humina puissa rentouttaa.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Olen kotoisin Pohjois-Savosta ja vietin lapsuuteni luonnon helmassa. Stressaantuneena huomaan hakeutuvani metsään. Tuulen humina puissa rentouttaa."
(Päivitetty: )
Teksti: Anneli Juutilainen

Olen tottunut siihen, että alallani on kovia aikataulupaineita ja stressinsietokykyä vaaditaan. Tietyt vuodenajat ja sesongit ovat stressaavampia kuin toiset, kuten ajanjaksot ennen uuden malliston julkaisua tai ennen Linnan juhlia.

Stressaantuneena käperryn sisäänpäin ja erakoidun, juon tavallista enemmän kahvia ja kiinnitän huomion työn alla olevaan asiaan. Samalla karsin ohjelmastani pois muut aikaa vievät menot, kuten juhlat ja minimoin tapaamiset. Teen töitä tarvittaessa yön pikkutunneilla, kun hieman alle 1- ja 5-vuotiaat lapseni nukkuvat.

Rauhallinen hetki iltaisin

Meditoin ja venyttelen lähes päivittäin ja se auttaa minua pääsemään illalla helpommin uneen. Levitän iltaisin joogamaton kotona lattialle ja nautin rauhallisesta hetkestä kroppaani kuunnellen. Haluan pyhittää lapsilleni mahdollisimman paljon aikaa ja teen siksi joogaharjoitteet kotioloissa.

Työn ja perheen yhteensovittaminen vaatii suunnitelmallisuutta. Saan rauhan, kun organisoin päiviä melko tarkkaan ja saan perheen paletin pyörimään. Lasten kanssa touhuaminen ja leikkiminen puhdistaa ajatuskenttää päivän työasioista.

Aikatauluttaminen auttaa pitämään tasapainon elämässä

Yksi keskeinen asia työelämän stressinhallinnassani on aikatauluttaminen. Minulla on aina monta rautaa tulessa, useita mallistoja ja projekteja päällekkäin. Tasapaino säilyy, kun merkitsen kalenteriin jokaiselle päivälle ajankohdat yrityksen pyörittämiseen liittyville asioille ja raivaan ajan luovalle työlle.

Se helpottaa, koska tämän metodin avulla mieleeni ei muodostu mitään mörköä tai painetta siitä, että kaikki kasaantuisi. Toki luovan työn aikatauluttamiseen on suhtauduttava armollisemmin, koska jokin visio saattaa herätä mielessä vasta myöhään illalla.

Olen kotoisin Pohjois-Savosta ja vietin lapsuuteni luonnon helmassa. Stressaantuneena huomaan hakeutuvani metsään. Tuulen humina puissa rentouttaa.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X