Näyttelijä Ushma Olava kannustaa avoimuuteen vatsavaivoissa: ”Minun kuplassani niistä puhutaan paljonkin – yleisesti ei ehkä kuitenkaan riittävästi”

Putouksessa parhaillaan näyttelevä Ushma Olava on tietoinen monenlaisista vatsapulmista, joiden vuoksi Suomen Komediateatterin Vatsastapuhujat-esitys tuntui läheiseltä aiheelta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttelijä Ushma Olava on saanut palautetta sketsihahmostaan Rekka-Liisasta myös kuljetusalalta. ”Kyllä se on huomattu”, Olava naurahti.

Putouksessa parhaillaan näyttelevä Ushma Olava on tietoinen monenlaisista vatsapulmista, joiden vuoksi Suomen Komediateatterin Vatsastapuhujat-esitys tuntui läheiseltä aiheelta.
Teksti:
Linda Martikainen

”Minulla on laktoosi-intoleranssi, endometrioosi ja viimeisimpänä on nyt tullut IBS-oireilu”, Ushma Olava kertoi esityksen kutsuvierasensi-illassa Peacock-näyttämöllä Helsingissä.

Vatsaongelmista puhutaan hänestä yleisesti liian vähän.

”Olen itse niin avoin, että minun kuplassani niistä puhutaan paljonkin, mutta yleisesti ei ehkä kuitenkaan riittävästi. On monia ihmisiä, joille ne ovat vaikea asia, joten he eivät halua edes kuulla. Kannustan kyllä avoimeen keskusteluun juuri siksi, että joku, joka ei ole uskaltanut sanoa ääneen, voisi saada apua ja vertaistukea.”

Olava itse on löytänyt vertaistukea muun muassa sosiaalisesta mediasta.

”Endometrioosiyhdistyksellä on Facebookissa Korento ry -ryhmä. Siellä on hirveästi kanssakulkijoita, ja sieltä olen saanut oikeasti ajantasaista infoa ja kokemusperäistä tietoa.”

Putous tarjoaa myös epätoivon hetkiä

Putous pitää Olavan kiireisenä varsinkin alkuviikosta.

”Silloin pitää keksiä aina uutta ja kirjoittaa paljon. Se on niin staattista. Se sisältää myös pieniä epätoivon hetkiä, että tästä seuraavasta jaksosta ei tule mitään”, Ushma Olava naurahtaa.

Mitä kuuluu muille?

Näyttelijä Maria Kuusiluoma viettää talvilomaa Alpeilla. ”Tämä onkin nyt ensimmäinen Alppi-reissu koronan ja eron jälkeen. Kolme vuotta jo itsekseen, onhan se jo pitkä aika. Matkan pitäisi olla Kela-korvattava, koska se on keski-ikäiselle naiselle pelkkää terapiaa. Siellä saa silmää vähän yli-ikäinenkin”, Kuusiluoma naurahti.
Näyttelijä Maria Kuusiluoma viettää talvilomaa Alpeilla. ”Tämä onkin nyt ensimmäinen Alppi-reissu koronan ja eron jälkeen. Kolme vuotta jo itsekseen, onhan se jo pitkä aika. Matkan pitäisi olla Kela-korvattava, koska se on keski-ikäiselle naiselle pelkkää terapiaa. Siellä saa silmää vähän yli-ikäinenkin”, Kuusiluoma naurahti. © Tiia Ahjotuli
Uutta tutkintoa tekevä näyttelijä Satu Silvo tekee yhteistyötä Method Putkiston kanssa. ”Olen palannut vähän niin kuin juurilleni. Marja aikoinaan pelasti minut kävelykuntoon omilla opeillaan.”
Uutta tutkintoa tekevä näyttelijä Satu Silvo tekee yhteistyötä Method Putkiston kanssa. ”Olen palannut vähän niin kuin juurilleni. Marja aikoinaan pelasti minut kävelykuntoon omilla opeillaan.” © Tiia Ahjotuli
Supernanny Pia Penttala kiitteli, että esimerkiksi jääkiekkoilijat ovat rohkaistuneet puhumaan vatsaongelmista. Iltaan Penttala saapui Ari-puolisonsa kanssa.
Supernanny Pia Penttala kiitteli, että esimerkiksi jääkiekkoilijat ovat rohkaistuneet puhumaan vatsaongelmista. Iltaan Penttala saapui Ari-puolisonsa kanssa. © Tiia Ahjotuli
Näyttelijä Ritva Oksasen maaliskuinen konsertti Aleksanterin teatterissa on myynyt jo liki loppuun. ”Sitten ei muuta kuin kesää ja mökille pääsyä odottamaan”, Oksanen totesi.
Näyttelijä Ritva Oksasen maaliskuinen konsertti Aleksanterin teatterissa on myynyt jo liki loppuun. ”Sitten ei muuta kuin kesää ja mökille pääsyä odottamaan”, Oksanen totesi. © Tiia Ahjotuli
Muotisuunnittelija Lalli Savolainen avaa kesäksi Hankoon liikkeen. ”Minulta tulee Hanko-mallisto, koska Hanko täyttää 150 vuotta. Kankaat ovat jo ostettu”, Savolainen kertoi.
Muotisuunnittelija Lalli Savolainen avaa kesäksi Hankoon liikkeen. ”Minulta tulee Hanko-mallisto, koska Hanko täyttää 150 vuotta. Kankaat ovat jo ostettu”, Savolainen kertoi. © Tiia Ahjotuli
X